Ρωσία

Μη επανδρωμένοι "δολοφόνοι" στους Ωκεανούς απο την Ρωσία - Αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού

Το αμερικανικό μη επανδρωμένο υποβρύχιο Orca XLUUV είναι ένα χαρακτηριστικό υποβρύχιο όχημα του είδους του.

Το ίδιο ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τα σύγχρονα επιθετικά υποβρύχια και αυτό  οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το Οrca έχει κινητήρα που κινείται με πετρέλαιο.

Τα σύγχρονα υποβρύχια, τουλάχιστον στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, είναι εξοπλισμένα και με πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Αυτό αυξάνει τη δύναμή τους, και τους παρέχει επίσης ένα σχεδόν απεριόριστο εύρος δράσης. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να αναδυθούν για να επαναφορτιστούν οι μπαταρίες τους.

Ως αποτέλεσμα, είναι γενικά πιο δύσκολο να εντοπιστούν και είναι πιθανότερο να αποφύγουν την καταστροφή αν ανακαλυφθούν.

Αλλά μπορεί ένα πυρηνικό υποβρύχιο να γίνει πλήρως αυτοματοποιημένο χωρίς ανθρώπινη παρουσία;
Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι μια τέτοια επιλογή είναι δυνατή.

Η Ρωσία επενδύει στην ανάπτυξη και δημιουργία πλήρως αυτοματοποιημένων πυρηνικών αντιδραστήρων για υποβρύχια οχήματα.

Το πρώτο σύστημα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η  μεγάλη τορπίλη-όχημα με το όνομα Poseidon, η οποία  είναι εφοδιασμένη με κινητήρα που κινείται με πυρηνικό καύσιμο.

Συχνά αυτή η συσκευή ονομάζεται μη επανδρωμένο όχημα, ωστόσο, στην πραγματικότητα, είναι ένα τρομερό όπλο.

Έχει σχεδιαστεί για μία μόνο αποστολή-αυτοκτονίας και δεν έχει τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα στα υποβρύχια που εκτελούν κανονικές λειτουργίες.

Ωστόσο, η Ρωσία διαθέτει έναν άλλο αυτόνομο υποβρύχιο αντιδραστήρα σχεδιασμένο για συνεχή λειτουργία.
 

Πρόκειται  για μια αυτόνομη γεννήτρια στροβίλων που κινείται με πυρηνικό καύσιμο (ATGU), η οποία έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε μη επανδρωμένα υποβρύχια που βρίσκονται κάτω από νερό και τον πάγο.

Ωστόσο, το ρωσικό γραφείο σχεδιασμού Malachite πρότεινε τη χρήση αυτής της εγκατάστασης και σε συμβατικά υποβρύχια που εκτελούν τις δραστηριότητές τους κάτω από τον πάγο.

Ένα τέτοιο σύστημα θα εξακολουθεί να έχει τη δική του ομάδα υποστήριξης. Η ίδια η συσκευή και το σύστημα πρόωσης θα είναι πλήρως αυτόματα και δεν θα χρειάζονται την παρουσία κανενός ατόμου.

Έτσι, η Ρωσία θα έχει την ευκαιρία να συνδυάσει γεννήτριες με ατομική ενέργεια, με την τεχνολογία που αφορά τα μη επανδρωμένα υποβρύχια, για να δημιουργήσει το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο πυρηνικό υποβρύχιο στον κόσμο.

Ο αποκλεισμός του ανθρώπινου παράγοντα από αυτήν την εξίσωση, όχι μόνο απελευθερώνει περισσότερο χώρο, αλλά μειώνει επίσης σημαντικά την ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με την Rachel Pawling, λέκτορα (στο σχεδιασμό και την κατασκευή  πλοίων) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, πάνω από το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος επί ενός συμβατικού  υποβρυχίου, εμπίπτει στην παρουσία προσωπικού σε αυτό.

Οι δυνατότητες σε αυτού του είδους τα αυτόνομα υποβρύχια  θα είναι πιθανόν περιορισμένες, σε σύγκριση με τα υπάρχοντα υποβρύχια.

Ωστόσο, αυτό το νέο υποβρύχιο θα έχει ένα πλεονέκτημα  που θα αφορά την απεριόριστη διάρκεια των αποστολών του (έως ότου συμβεί κάποιο είδος αποτυχίας), και του χαμηλότερου κόστους.

Πόσο καιρό θα πάρει για την Δύση η ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών;

Οι δυτικού τύπου πυρηνικοί αντιδραστήρες σχεδιάστηκαν για υποβρύχια με πλήρωμα. 


Αυτό επηρέασε σημαντικά τον σχεδιασμό τους και γι 'αυτό θα απαιτηθεί ένας εντελώς νέος σχεδιασμός αντιδραστήρων.

Θα  χρειαστούν νέα σχέδια για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που συνδέονται με την εξεύρεση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων.

“Έτσι, ανεξάρτητα από το αν είναι καλή ή κακή ιδέα να έχουμε πλήρως αδρανείς ατομικούς αντιδραστήρες σε αυτόνομα υποβρύχια, πιθανότατα θα δούμε τέτοιες συσκευές στο ρωσικό ναυτικό πολύ πριν εμφανιστούν σε οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα”,αναφέρει Ρώσος ειδικός.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ