Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία σε ρόλο "βοσκού που της τρώει ο λύκος τα πρόβατα" σε σχέση με τα υποτιθέμενα τεράστια κοιτάσματα σπανίων γαιών και τη Δύση

"Οι αμφιβολίες αυξάνονται για την τεράστια ανακάλυψη σπάνιων γαιών από την Τουρκία", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η Τουρκία ανακοίνωσε το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο κρίσιμων μετάλλων που απαιτούνται για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ανεμογεννητριών. Είναι όμως ο βαθμός αρκετά καλός και μπορεί η Άγκυρα να τερματίσει την κυριαρχία της Κίνας;

Καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια, ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα ,η σχεδόν πλήρης εξάρτηση της ηπείρου από την Κίνα για σπάνιες γαίες για την τροφοδοσία της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια ,μπορεί να έχει λυθεί από την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση της Άγκυρας ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος στοιχείων σπάνιων γαιών που όταν υποστούν επεξεργασία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών.

Μετά από γεωτρήσεις για περισσότερο από μια δεκαετία, Τούρκοι γεωλόγοι υπολόγισαν ότι μια περιοχή κοντά στη βορειοδυτική πόλη Εσκισεχίρ έχει περίπου 694 εκατομμύρια τόνους μετάλλων σπάνιων γαιών, δεύτερη  μετά από  τα 800 εκατομμύρια τόνους της Κίνας.

Οι σπάνιες γαίες δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο σπάνιες, αλλά συνδέονται με άλλα μέταλλα, επομένως η διύλισή τους είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Τα ορυκτά συχνά καταλήγουν σε μαγνήτες που έχουν χρήσεις στην εμπορική και στρατιωτική τεχνολογία.

Η Τουρκία παραμένει παραμελημένη

Ενώ η Τουρκία πιστεύει ότι το νέο της κοίτασμα είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του κόσμου για 1.000 χρόνια, η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τον βαθμό  ή την ποιότητα των μεταλλικών στοιχείων έχει κάνει πολλούς αναλυτές να ξύνουν το κεφάλι τους.

«Εάν διεκδικούν ένα τόσο μεγάλο κοίτασμα, θα έκαναν πολλές γεωτρήσεις και θα ήξεραν ποιος ήταν ο βαθμός», είπε στη DW ο Κρίστοφερ Έκλεστοουν, επικεφαλής εξόρυξης στο βρετανικό ερευνητικό οίκο Hallgarten & Company.

Λοιπόν πού είναι η λεπτομέρεια;

Ο David Merriman, διευθυντής ερευνών Rare Earths στην παγκόσμια εταιρεία συμβούλων Wood Mackensie, δήλωσε στη DW ότι το τουρκικό κοίτασμα πιθανότατα περιέχει τα στοιχεία σπάνιων γαιών λανθάνιο και ορό που «αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν σημαντική υπερπροσφορά» και όχι τον «σπανιότερο τύπο ζήτησης για χρήση σε μαγνήτες απόδοσης."

Η Βρετανίδα γεωλόγος Kathryn Goodenough είπε πρόσφατα στο περιοδικό Wired ότι το κοίτασμα της Τουρκίας είναι πιθανό να μεταφραστεί σε περίπου 14 εκατομμύρια τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών, λιγότερο από το ένα τρίτο των εκτιμώμενων πόρων της Κίνας.

Η κυριαρχία της Κίνας θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ΕΕ και των ΗΠΑ

Η Κίνα προμηθεύει επί του παρόντος περίπου τα τέσσερα πέμπτα του υλικού σπάνιων γαιών στον κόσμο και είναι υπεύθυνη για περίπου το 98% των εισαγωγών μαγνητών σπάνιων γαιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 16.000 τόνους ετησίως.

Οι μεγαλύτεροι φορείς εκμετάλλευσης στην αλυσίδα εφοδιασμού της Κίνας είναι κρατικοί ή/και επιδοτούμενοι σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που διατηρεί το κόστος των μαγνητών ασιατικής κατασκευής περίπου κατά το ένα τρίτο χαμηλότερο από τα ευρωπαϊκά τους ισοδύναμα.

Το μονοπώλιο της Κίνας έχει προκαλέσει ανησυχίες στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον ότι οι σπάνιες γαίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός από το Πεκίνο σε εμπορικές και γεωπολιτικές διαμάχες.

Το 2010, η Κίνα απαγόρευσε την εξαγωγή των μετάλλων στην Ιαπωνία 

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να μειώσει την «αδικαιολόγητη εξάρτησή της» από τις κινεζικές σπάνιες γαίες, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι χρησιμοποιεί «εξαναγκασμό για να πιέσει ορισμένες χώρες των οποίων τη συμπεριφορά αποδοκίμασαν».

Πριν από δύο χρόνια, η ΕΕ δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρώτων Υλών για να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να διαφοροποιήσουν τις πηγές πρωτογενών πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων σπάνιων γαιών, από τρίτες χώρες. Οι προσπάθειες για την ενίσχυση των περιφερειακών αλυσίδων εφοδιασμού εντείνονται στον απόηχο των διαταραχών που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19.

Η Τουρκία χρειάζεται οικονομική άνοδο

Εάν το απόθεμα  είναι τόσο πολύτιμο όσο ισχυρίζεται η Άγκυρα, θα έδινε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περαιτέρω μόχλευση έναντι των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ και θα βοηθούσε στην τόνωση της προβληματικής τουρκικής οικονομίας, η οποία έχει περάσει από τη μια νομισματική κρίση στην άλλη από το 2018.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που μια από τις διακηρύξεις του Ερντογάν αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό.

Πριν από δύο χρόνια, η Άγκυρα ανακοίνωσε μια τεράστια ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι θα μειώσει τον τεράστιο λογαριασμό της χώρας για τις εισαγωγές ενέργειας.

Οι αναλυτές αμφιβάλλουν εάν το απόθεμα, περίπου 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (11,3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), θα είναι τόσο μεγάλο όσο είχε αρχικά προβλεφθεί ή εάν το κοίτασμα φυσικού αερίου θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2023 όπως είχε υποσχεθεί.

Είναι τόση η στρατηγική σημασία για τη Δύση που πολλά άλλα πιθανά έργα σπάνιων γαιών έχουν υπερθεματίσει τις δυνατότητές τους τα τελευταία χρόνια για να προσπαθήσουν να τονώσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ο Eccelstone σημείωσε ότι κατά την τελευταία έκρηξη σπάνιων γαιών πριν από μια δεκαετία «πολλά από τα μεγάλα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν ήταν πολύ χαμηλής ποιότητας, πολύ απομονωμένα ή η μεταλλουργική τους σύνθεση ήταν λάθος και γι' αυτό έμειναν στο έδαφος».

Ο Merriman είπε ότι το Wood Mackensie παρακολουθούσε επί του παρόντος περίπου 150 έργα σπάνιων γαιών σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται στο στάδιο της εξόρυξης. Από αυτά, τα 100 βρίσκονται στο στάδιο της διύλισης.

«Δεν λείπουν τα έργα σπάνιων γαιών», είπε στη DW. «Αλλά αυτά που μπορούν να αναπτυχθούν εμπορικά είναι μια διαφορετική ιστορία».

Η Ευρώπη διαθέτει επί του παρόντος μόνο μία μονάδα επεξεργασίας σπάνιων γαιών στην Εσθονία και έναν πολύ περιορισμένο αριθμό κατασκευαστών μαγνητών, ο μεγαλύτερος από τους οποίους είναι το Vacuumschmelze της Γερμανίας.

Η αγορά αλλάζει γρήγορα, ωστόσο, και μέσα σε μια δεκαετία, η Κίνα μπορεί να μην έχει την ίδια ασφυξία, προέβλεψε ο Ecclestone.

«Η Κίνα έχει ήδη χάσει το πλεονέκτημα στις βαριές σπάνιες γαίες ,που αποτελούν σχεδόν τα μισά από τα 17 μέταλλα σπάνιων γαιών,, τώρα πρέπει να τα εισάγει», είπε.

Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο ορυχείο σπάνιων γαιών της χώρας, το Bayan Obo, στην Εσωτερική Μογγολία, μπορεί να δυσκολευτεί να παράγει όπως  στο σημερινό επίπεδο  και στο μέλλον.

Η Merriman είπε ότι παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους σε υλικά σπάνιων γαιών, η κυριαρχία της Κίνας πιθανότατα θα παραμείνει επειδή έχει διασυνδέσει την εξόρυξη, την επεξεργασία και την κατασκευή προϊόντων σπάνιων γαιών όπως οι μαγνήτες.

"Εάν κοιτάξετε τα στοιχεία μαγνήτη, πρέπει να μετατρέψετε τις ακατέργαστες γαίες σε μέταλλο, μετά σε κράματα μαγνητών και στη συνέχεια σε τελικούς μαγνήτες. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός σημείων στην αλυσίδα εφοδιασμού που πρέπει να υποστηριχθούν σε αυτήν τη διαδρομή, και υπάρχει ακόμα πολύ περιορισμένη χωρητικότητα εκτός Κίνας», είπε στη DW."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι ο Ερντογάν   και τα "εξαπτέρυγά του", έχουν καταφέρει να αποδομήσουν πλήρως την αξιοπιστία της Τουρκίας  διεθνώς

Ο λόγος εμφανής, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαβάζουμε περί τρομερών ανακαλύψεων και επιτευγμάτων της εν λόγω χώρας  σε σχεδόν καθημερινή  βάση, με τις εκλογές να απέχουν λίγους μόνο μήνες....

Έτσι είμαστε αποδέκτες της  πάγιας τακτικής των τελευταίων μηνών από τον Ερντογάν, που προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι της φτώχειας στους Τούρκους που πεινάνε, για  τάχα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη θάλασσα,  για  τάχα ανακάλυψη τεράστιου κοιτάσματος σπανίων γαιών, για επιτεύγματα της πολεμικής  βιομηχανίας και τρομερά προγράμματά της, μόνο που το εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς TF-X και το εθνικό άρμα Altay δεν διαθέτουν κινητήρες...., ενώ το μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu  έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να μην έχει μαχητικά αεροσκάφη....

Αυτές και άλλες παρόμοιες μυθοπλασίες καθιστούν αφερέγγυα την Τουρκία διεθνώς ,αφού  και να συμβεί κάτι στην πραγματικότητα, ποιός τους πιστεύει;

Κανείς

Είναι αυτό που σοφός Ελληνικός λαός παθαίνει τελικά ο βοσκός με τα πρόβατα και το λύκο, όπου περιέπεζε τους γείτονές του καλώντας τους σε βοήθεια λέγοντας ψέματα ότι ο λύκος πάει να του φάει τα πρόβατα

Όταν τελικά ήρθε στα αλήθεια ο λύκος και ο βοσκός καλούσε σε βοήθεια τους γείτονες του, κανείς δεν έτρεξε να τον βοηθήσει, αφού κανείς δεν τον πίστευε πλέον

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...