Αμερικανοί στρατιώτες στην Συρία
Μέση Ανατολή

Μονομαχούν «χωρίς όπλα» Ρώσοι και Αμερικανοί στην Συρία-«Παραβιάζουν πρωτόκολλα οι πιλότοι τους» κατηγορεί η Μόσχα

Μέρες αφότου η αμερικανική κεντρική στρατιωτική διοίκηση (CENTCOM) ανέφερε επικίνδυνες αναχαιτίσεις μαχητικών jet της από ρωσικά αεροσκάφη στην Συρία, η Μόσχα κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως σπάνε τα «πρωτόκολλα αποφυγής σύγκρουσης» που συμφωνήθηκαν από τις δύο χώρες προς αποφυγή κλιμάκωσης.

Λίγο πιο αναλυτικά, ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού κέντρου συμφιλίωσης μαχόμενων στρατοπέδων στην Συρία, υποναύαρχος Oleg Gurinov, δήλωσε πως οι πιλότοι της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας παραβίασαν τα πρωτόκολλα στην Συρία, ενεργοποιώντας οπλικά συστήματα όσο προσέγγιζαν ρωσικά αεροσκάφη, ανέφερε η ρωσική RIA Novosti.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Συνεχίζουν πυκνές παραβιάσεις των πρωτοκόλλων αποφυγής σύγκρουσης και του αμφίπλευρου μνημονίου για τις ασφαλείς πτήσεις στην Συρία από την αμερικανική πλευρά. Η ενεργοποίηση οπλικών συστημάτων από πιλότους της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας σημειώνεται όσο προσεγγίζουν τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις που πραγματοποιούν προγραμματιζόμενες πτήσεις στην ανατολική Συρία» δήλωσε ο υποναύαρχος στην υπηρεσία ειδήσεων.

H ομάδα International Coalition που ηγούνται οι ΗΠΑ ιδρύθηκε το 2014 για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος. Από το 2015, η Ροζάβα και το ένοπλο τμήμα της, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), έχουν λάβει υλικά, χρήματα και υλικοτεχνική υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Η Ρωσία από την άλλη είναι μέρος της ένωσης που υποστηρίζει την κυβέρνηση και τον στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ στην Συρία, μαζί με τον Ιράν και την Χεζμπολάχ. Η Ρωσία έφτασε στην Συρία το 2015, βοηθώντας τον στρατό να προχωρήσει γρήγορα κατά μήκος του έθνους, σε εδάφη που είχε προηγουμένως χάσει.

Εξαιτίας της παρατεταμένης εμπλοκής τους στον πόλεμο της Συρίας, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει συγκεκριμένους κανονισμούς για να αποτρέψουν άμεσες συγκρούσεις. Ένας από αυτούς είναι η ανάγκη προειδοποίησης των αρχών για μία πιθανή πτήση στον εναέριο χώρο, ωστόσο φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν τηρείται. 

Οι κατηγορίες των Ρώσων ήρθαν μία περίοδο που η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο στρατοπέδων έχει κορυφωθεί. Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν πως ρωσικά jets και drones αυξητικά ενοχλούν αμερικανικά στρατεύματα στην Συρία, αυξάνοντας την πιθανότητα ενός φονικού ατυχήματος ή κλιμάκωσης μεταξύ των στρατοπέδων.

ΗΠΑ και Ρωσία Μονομαχούν Χωρίς Όπλα στην Συρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ρωσική κατηγορία ήρθε μέρες αφότου η ρωσική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών ανέφερε πως οι ΗΠΑ προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε συνωστισμένα μέρη στην Συρία. Πρόσθεσαν πως οι επιθέσεις συντονίζονταν από την αμερικανική βάση Al-Tanf.

Η αναφορά περιλάμβανε επίσης την κατηγορία πως μαχητές του ISIS εκπαιδεύονταν στην στρατιωτική βάση, ενώ ειπώθηκε πως θέσεις της αμερικανικής-συριακής ομάδας καλύπτονταν από «τρομοκράτες» που είχαν απελευθερωθεί από τους Αμερικανούς από υποδομές κράτησης σε περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας.

Η ρωσική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών ανέφερε τέλος πως οι στρατιώτες πραγματοποιούσαν επιδρομές στις προβληματικές επαρχίες της Ας Σουγουαΰντα και της Νταράα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ