φωτιά στο Κίεβο
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μαζικές ρωσικές επιδρομές «μάτωσαν» το Κίεβο τις τελευταίες 12 ώρες-«Ψάχνουμε νέες αμυντικές λύσεις» δήλωσε ο Ζελένσκι

Πριν την αυγή, η Ρωσία εξαπέλυσε νέα επίθεση στο Κίεβο. Η άμυνα της χώρας αναφέρει πως κατέρριψε περισσότερα από 30 drones και πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το The Guardian. Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλιτσκό, δήλωσε πως η επίθεση χωρίστηκε σε δύο κύματα. Από την αρχή του περασμένου μήνα, η Μόσχα έχει συνεχίσει τις επιθέσεις της στην ουκρανική πρωτεύουσα μετά από μία περίοδο σχετικής ηρεμίας. 

Εχθές, τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού εννιά χρονών, πέθαναν στην πόλη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σε μήνυμά του την Πέμπτη το απόγευμα πως ετοιμάζονται νέες λύσεις για την άμυνα της Ουκρανίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταρρίφθηκαν Περισσότεροι από 30 Πύραυλοι & Drones

Το πρωί της Παρασκευής λοιπόν, σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας. Αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν πως η άμυνα κατέρριψε περισσότερους από 30 πυραύλους και drones που εκτόξευσαν οι Ρώσοι.

Από τις αρχές του Μαΐου, η Μόσχα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 μεμονωμένες επιθέσεις με πυραύλους και drones.

Οι αρχές του Κιέβου εξήγησαν στο Telegram κανάλι τους πως η Ρωσία εκτόξευσε ταυτόχρονα πυραύλους κρουζ και drones. 

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλιτσκό, ο οποίος πριν είχε αναφέρει πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε δύο κύματα, έγραψε στο Telegram πως δεν έγιναν τηλεφωνήματα για υπηρεσίες διάσωσης. 

Ζελένσκι: Προετοιμάζουν Νέες Αμυντικές Λύσεις

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τώρα, ο οποίος επισκέφθηκε την Μολδαβία την Πέμπτη για να συναντηθεί με περισσότερους από 40 Ευρωπαίους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, μίλησε στους συμπατριώτες του το απόγευμα για συζητήσεις που έγιναν περί νέων λύσεων για την άμυνα της Ουκρανίας.

«Είχαμε πολύ σημαντικές συζητήσεις. Με τον πρόεδρο της Μολδαβίας και τον πρόεδρο της Γαλλίας, με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον πρόεδρο της Ρουμανίας και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και των Σκοπίων, με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, με τον πρόεδρο της Ελβετίας, με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και τον καγκελάριο της Γερμανίας» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ένα βίντεο-διάλογο που μεταδόθηκε στην Ουκρανία όπως κάθε απόγευμα. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως προετοιμάζουνε νέες αμυντικές λύσεις για την Ουκρανία, με στόχο την αεράμυνα, την αεροπορία και την προέλαση των επίγειων δυνάμεων της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ετοιμάζουμε ένα πακέτο εγγυήσεων ασφάλειας για την χώρα μας προς την συμμαχία» ανακοίνωσε ο πρόεδρος, μιλώντας για την συνάντηση του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο του φετινού έτους.

Τέλος, περιέγραψε τις πρόσφατες επιθέσεις στο Κίεβο ως «διαρκείς και δύσκολες». Οι τρεις νεκροί των χθεσινών ρωσικών επιδρομών ήταν αποτέλεσμα ενός κλειστού καταφυγίου, στο οποίο προσπάθησαν οι άτυχοι άνθρωποι να βρουν αξιόπιστη κάλυψη.

«Καταστάσεις όπως την χθεσινοβραδινή στο Κίεβο δεν πρέπει να ξανά συμβούν, όπου άνθρωποι πήγαν σε καταφύγιο και το καταφύγιο ήταν κλειστό. Είναι καθήκον των τοπικών αρχών, ένα πολύ συγκεκριμένο καθήκον, να διασφαλίσουν πως τα καταφύγια είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα πάντα. Είναι επίπονο να βλέπεις ότι παραμελούν αυτήν την υποχρέωση. Είναι επίπονο να βλέπεις τις απώλειες». 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ