Μέση Ανατολή

Γεωπολιτικό "τσουνάμι" στη Μ. Ανατολή μετά την Ουκρανία! Ο αγώνος για ρωσική επιρροή και οι περιφερειακές δυνάμεις

Η Ευρώπη είναι η σκηνή ενός από τους πιο σημαντικούς πολέμους που έχουν βιωθεί εδώ και σχεδόν 80 χρόνια. Η Ουκρανία υποφέρει εδώ και δύο μήνες από μια στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 3.238 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων 277 παιδιών. Εκτός από τις ζημιές και τις ανθρώπινες απώλειες, η ουκρανική χώρα έχει πέσει θύμα από την αρχή της εισβολής σοβαρών υλικών και οικονομικών ζημιών, μια κατάσταση που οδήγησε την Ουκρανία σε ένα πλαίσιο καταστροφής που θα χρειαστούν χρόνια για να διορθωθεί.

Αν και τώρα η διεθνής εστίαση είναι στην Ουκρανία, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι αυτός ο πόλεμος δεν επηρεάζει μόνο την Ευρώπη. Το πολυμερές και πολυπολικό πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε σημαίνει, καλώς ή κακώς, ότι οι συγκρούσεις αποκτούν παγκόσμιο χαρακτήρα και εξελίσσονται σε ένα είδος ντόμινο που επηρεάζει όλες τις ηπείρους σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι ένα παράδειγμα αυτού. Συγκεκριμένα, η Συρία, μια χώρα που έχει υποστεί έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε δέκα χρόνια, έχει δει πώς τα διεθνή συμφέροντα μπορούν να αμφισβητηθούν οπουδήποτε στον κόσμο. Έτσι, η συριακή χώρα ήταν και συνεχίζει να είναι ένα διεθνές συμβούλιο όπου τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών συγκρούστηκαν με τα συμφέροντα της Ρωσίας, προκαλώντας έτσι μια σύγκρουση όπου όχι μόνο τα περιφερειακά συμφέροντα συγκρούονται μεταξύ τους, αλλά και οι διεθνείς δυνάμεις αμφισβητούν την επιρροή και τον έμμεσο έλεγχο της περιοχής.

Στην εισβολή στην Ουκρανία, ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία θα αναζητούσε στρατεύματα από την περιοχή για να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις. Αφού ο Πούτιν υποστήριξε τον στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύγκρουσης, ήξερε πώς να συγκεντρώσει την παρουσία του, φτάνοντας να διατάξει σημαντικές πολιτικές και εμπορικές συμμαχίες τόσο με τη Συρία όσο και με άλλες χώρες της περιοχής.

Η Ρωσία στη Συρία, η Συρία στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Λαβρόφ, συνολικά 16.000 εθελοντές από την περιοχή της Μέσης Ανατολής έδειξαν την προθυμία τους να υποστηρίξουν τα ρωσικά στρατεύματα. Μια κατάσταση που έχει αντιστραφεί οκτώ χρόνια μετά τη συμμετοχή των Ρώσων σε μια στρατιωτική επιχείρηση για την υποστήριξη του Σύρου προέδρου, μια ενέργεια που έγινε η πρώτη διεθνής στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι Ρώσοι μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Έτσι, η Ρωσία έστειλε αεροπλάνα και στρατεύματα στη Συρία, ξεκινώντας μια από τις πιο αιματηρές εκστρατείες κατά του πληθυσμού. Το Χαλέπι ήταν μια από τις πόλεις που έγιναν εντελώς ερείπια και όπου καταγγέλλονταν υποτιθέμενα «εγκλήματα πολέμου».

Τώρα, μόλις λίγα χρόνια αργότερα, αυτό το σενάριο επαναλήφθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών μεταξύ διεθνών δυνάμεων. Σύμφωνα με την επικεφαλής του προσωπικού του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου και επισκέπτρια συνεργάτη στο Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Καφαρέλα, «η Συρία ήταν το πολεμικό σχολείο της Ρωσίας για να εισβάλει αργότερα στην Ουκρανία».

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να γίνει διάκριση μεταξύ της συριακής σύγκρουσης και της Ουκρανίας. Το πρώτο και το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι ο ρωσικός στρατός εισήλθε στη Συρία για να υποστηρίξει το καθεστώς Αλ Άσαντ, παρέχοντας αεροπορική υποστήριξη και μονάδες. Σε αυτή τη χώρα, οι Ρώσοι υποστήριξαν μια πολεμική προσπάθεια σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει τώρα με την Ουκρανία.

Σε αυτές τις γραμμές, η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου μεγάλης κλίμακας εισβολή στην ουκρανική χώρα. Αυτή η επιχείρηση, πολύ πιο περίπλοκη από αυτή που πραγματοποίησε η Ρωσία στη Συρία, έδειξε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι θέλει να προσαρτήσει τμήμα ενός εδάφους, αφού η Ρωσία απειλήθηκε σοβαρά από την ταχεία επέκταση των βάσεων του ΝΑΤΟ, έρχονται να βρίσκονται σε θύλακες πολύ κοντά στα σύνορα με τη ρωσική χώρα.

Αν και το πολεμικό πλαίσιο είναι διαφορετικό, υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες στον τρόπο στρατιωτικής λειτουργίας. Η χρήση αεροπορικών επιδρομών, πυροβολικού ή πυραύλων εναντίον περιοχών αμάχων σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης του πληθυσμού είναι μια από τις ίδιες καταστροφικές τακτικές που χρησιμοποίησε η Ρωσία στη Συρία.

Ομοίως, τα τραπέζια διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει στην Ουκρανία ακολουθούν την ίδια γραμμή με αυτά που έγιναν στη Συρία. Και στις δύο χώρες, οι Ρώσοι έχουν προσφέρει ανθρωπιστικές παραχωρήσεις, όπως το άνοιγμα διαδρόμων, για να τις παραβιάσουν αργότερα, χρησιμοποιώντας έτσι τον χρόνο που κερδίζουν κατά τις διαπραγματεύσεις για να ενισχύσουν τα στρατεύματά τους.

Περιφερειακή κατάσταση μετά την εισβολή

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ρωσική παρουσία και επιρροή εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή στη Συρία. Ο Αλ Άσαντ είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του Κρεμλίνου και αυτό βοηθάει τον Πούτιν να εκμεταλλευτεί έναν σύμμαχο σε μια περιοχή με επιρροή στη Μέσης Ανατολής. Το ατού της Συρίας ήταν για τη Ρωσία μια προσπάθεια για παγκόσμια ισχύ. Υπό αυτή την έννοια, η παρουσία της Ρωσίας αποτελεί επίσης απειλή για τις περιφερειακές χώρες.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, η πρώην οθωμανική δύναμη αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της τόσο στις στρατιωτικές όσο και στις πολιτικές πτήσεις που προέρχονται από τη Ρωσία. Επιπλέον, η Τουρκία προσπαθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η τουρκική χώρα είναι μέρος του ΝΑΤΟ, είναι μια αξιοσημείωτη χειρονομία που σκηνοθετεί τους ισχυρισμούς του Ερντογάν να αποκτήσει επιρροή και να γίνει απαραίτητη χώρα για τη διπλωματία.

Μετά την έναρξη της εισβολής, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το κίνημα «σοβαρό πλήγμα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», δηλώσεις που προκάλεσαν έκπληξη λόγω της εγγύτητας μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν. Κκαι οι δύο ηγέτες έχουν υποστηρίξει ο ένας τον άλλον χάρη σε πολλά κοινά σημεία, όπως οι αυταρχικές τάσεις και η «σιδηρά πυγμή» κατά των εχθρών, που τους οδήγησε και τους δύο να ενισχύσουν σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν θέλει να κερδίσει τη δυσπιστία της Ευρώπης και αυτό κάνει τη θέση της σχετικά με την ουκρανική εισβολή πιο σκληρή και επικριτική από το αναμενόμενο. Επιπλέον, η τουρκική χώρα έχει τις δικές της εσωτερικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η αιώνια εχθρότητα που διατηρεί με τους Κούρδους είναι απόδειξη αυτού. Για τον Ερντογάν, τα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) είναι τρομοκράτες και γι' αυτό η χώρα ξεκίνησε μια από τις πιο σκληρές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τους πριν από λιγότερο από ένα μήνα.

Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι προσπαθούν να ελέγξουν τις περιοχές του Κουρδιστάν, που περιλαμβάνουν περιοχές του Ιράκ, της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράν, περιοχές που δεν έχουν αναγνωριστεί διεθνώς. Σε αυτόν τον αγώνα για να κρατήσουν ζωντανό το σχέδιο ενός Κουρδιστάν, οι Κούρδοι συνεχίζουν να δίνουν μάχες ενάντια στους Τούρκους, οι οποίοι σκοπεύουν να καταλάβουν τα εδάφη που ελέγχουν. Εδώ εμφανίζεται ξανά η Συρία. Προμαχώνες στη βόρεια Συρία, όπου η κουρδική αντίσταση συνεχίζει να υφίσταται, εκτός από μερικούς πυρήνες τζιχαντιστών, έχουν γίνει οι κύριες σκηνές αντιπαραθέσεων μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, μέρη όπου έχουν επίσης καταγγελθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων από την Τουρκία.

Η Βόρεια Συρία συνεχίζει επίσης να βασίζεται στην υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτή την προσπάθεια να τεθεί τέλος στην τρομοκρατία στην περιοχή. Αυτός είναι ο λόγος που αυτός ο θύλακας έχει γίνει σύμβολο για τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που φιλοξενεί περιφερειακά συμφέροντα στη Συρία. Η παρουσία ιρανικών δυνάμεων στη χώρα έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα το Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ, από την αρχή του συριακού εμφυλίου, δεν δίστασε να συμμαχήσει με την Ουάσιγκτον για να εξισορροπήσει τα ζωτικά του συμφέροντα. Όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, το Ισραήλ έχει πιεστεί να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά της ρωσικής εισβολής, αλλά αποφάσισε να μην αντιμετωπίσει άμεσα τη Ρωσία καθώς χρειάζεται την υποστήριξή της για να ελέγξει την επιρροή του Ιράν.

Παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή το Ιράν και η Ρωσία μπορεί να είχαν κοινά συμφέροντα, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν θεμελιώδη συμφέροντα που διαφέρουν ουσιαστικά μεταξύ των δύο χωρών, μια κατάσταση που έγινε εμφανής όταν και οι δύο αποφάσισαν να στηρίξουν τον Αλ Άσαντ στη Συρία. Τώρα στο ουκρανικό πλαίσιο, το ζήτημα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου έχει αποκτήσει ζωτική σημασία, ένα θέμα που μεταφέρεται και στην πυρηνική ενέργεια και στην επιστροφή των πυρηνικών συμφωνιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια περίπλοκη διαδικασία διαπραγμάτευσης που φαίνεται να μην βλέπει το φως.

Από αυτή την άποψη, η Ρωσία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο και επίσης ενεργεί ως εγγυητής εμπλουτισμένου ουρανίου, γεγονός που της επιτρέπει να έχει επιρροή στην ιρανική χώρα. Εάν οι διαπραγματεύσεις είναι επιτυχείς, το ιρανικό αέριο θα μπορούσε να εισέλθει σε σαφή ανταγωνισμό με το ρωσικό αέριο, μια κατάσταση που θα περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι αυτό το αέριο μπορεί να περάσει μέσω αγωγών μέσω Συρίας και Τουρκίας.

Όλα αυτά θα εξαρτηθούν επίσης από το πώς θα τελειώσει η ουκρανική σύγκρουση. Εάν η Ρωσία πετύχει τους στόχους της και χώρες όπως η Συρία, η Τουρκία ή το Ιράν πάρουν θέση ενάντια στη ρωσική εισβολή, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πολύ αρνητικές συνέπειες. Από την άλλη, αν η Ρωσία βγει αδύναμη και χωρίς διεθνή υποστήριξη, κάτι που ήδη συμβαίνει, το Ιράν και η Τουρκία θα προσπαθήσουν να γίνουν ισχυρά στη Συρία, ενώ το Ισραήλ θα διασφαλίσει τη διατήρηση των συμφερόντων του.

Η Μέση Ανατολή είναι μια αδυσώπητη περιοχή στον γεωπολιτικό στίβο. Κάθε εισβολή, πολιτική αλλαγή ή κίνηση, όσο μικρή κι αν είναι, έχει πολύ σχετικές συνέπειες σε διεθνές επίπεδο. Με την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών αυτό γίνεται ακόμη πιο εμφανές. Είναι περίπλοκο να προβλέψουμε τι θα συμβεί, αλλά αυτή τη στιγμή η Ρωσία δεν φαίνεται να θέλει να κάνει τα ίδια βήματα με την Ουάσιγκτον στην περιοχή. Επιπλέον, θα εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση για να συνεχίσει να αποκτά επιρροή, αν και τώρα όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί στην Ουκρανία. Το σίγουρο είναι ότι η Ρωσία χρειάζεται συμμάχους, κάτι που δεν θα βρει πλέον στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης