Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

ISIS και Τζιχαντιστές εκμεταλλεύονται τον "χριστιανικό" πόλεμο μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ, πρώην Isis) και τα τζιχαντιστικά κινήματα εκμεταλλεύονται τον πόλεμο μεταξύ των χριστιανών "σταυροφόρων" στην Ουκρανία όπου βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτική εισβολή που εξαπέλυσε η Ρωσία- για να ανασυνταχθούν και να εντείνουν τις επιθέσεις τους στη Συρία και το Ιράκ. Μόνο το τελευταίο διάστημα, υπήρξε κλιμάκωση κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Δαμασκό και των συμμάχων της, με μια σειρά από ενέδρες στην περιοχή της ερήμου μεταξύ των δύο κρατών που προκάλεσαν δεκάδες θύματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι επαρχίες Χομς και Ντέιρ ελ-Ζορ, στα σύνορα με το Ιράκ, αποτελούν τα επίκεντρα αυτού του νέου εξτρεμιστικού και ριζοσπαστικού κύματος. Είναι η ίδια περιοχή από την οποία οι πολιτοφύλακες του Χαλιφάτου είχαν αποσυρθεί το 2019, αφού έχασαν το τελευταίο τους προπύργιο. 

Το ISIS, κλιμακώνει τις επιθέσεις

Στις 6 Μαρτίου, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, αναμεταδίδοντας κυβερνητική στρατιωτική πηγή, ανέφερε ότι "τουλάχιστον 13 στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν" κατά τη διάρκεια ενέδρας σε στρατιωτικό όχημα. 

Οι "τρομοκράτες" χτύπησαν στην έρημο της Παλμύρας, στην επαρχία Χομς. 

Στις 10 Μαρτίου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και εκτενές δίκτυο ανταποκριτών στην περιοχή, ανέφερε τον θάνατο έξι μελών του κυβερνητικού στρατού και τον τραυματισμό άλλων επτά από την έκρηξη μιας νάρκης που είχαν κρύψει στο έδαφος οι άνδρες του "χαλιφάτου" κοντά στην Τζαμπάλ αλ-Αμούρ- και σε αυτή την περίπτωση επρόκειτο για μια περιοχή της ερήμου στην περιοχή της Παλμύρας, στον ανατολικό τομέα της Χομς. 

Και πάλι, στις 16 Μαρτίου, ένας πυρήνας του Isis έπληξε στρατιωτικούς στόχους που ανήκαν στις ιρανικές δυνάμεις στη συριακή έρημο, σκοτώνοντας τρία άτομα.

Ως απάντηση στην κλιμάκωση των επιθέσεων και της βίας, η κυβέρνηση της Δαμασκού ενίσχυσε την παρουσία στρατιωτών στην επαρχία, όπου βρίσκεται η πόλη που συμβολίζεται από τα αρχαία ερείπια της, στέλνοντας προς υποστήριξη στρατιωτικά οχήματα, όπλα και στρατιώτες της 14ης μεραρχίας ειδικών δυνάμεων. Ο Hammam Issa, δημοσιογράφος που εδρεύει στην Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών κατά του Άσαντ στη Συρία, δήλωσε στο al-Monitor: ''ότι οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους κατά κυβερνητικών στρατιωτών που συνεχίζονται "εδώ και χρόνια" δείχνουν ότι το κίνημα "εξακολουθεί να έχει την ικανότητα να σχεδιάζει και να χτυπά".

Οι κυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται να είναι "σχεδόν ανίσχυρες" απέναντι στις επιχειρήσεις αιφνιδιαστικού πολέμου και τις ενέδρες που εξαπολύονται στη συριακή έρημο. Από το Ερμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, ο συνάδελφος και εμπειρογνώμονας Raed al-Hamid επιβεβαιώνει τις πολυάριθμες "συγκρούσεις" μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από το Ιράν και τη Ρωσία, με κρυμμένους πυρήνες του Isis έτοιμους να χτυπήσουν.

 "Είναι θεμελιώδες ότι το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για κάθε επίθεση", προσθέτει, "προκειμένου να αποδείξει την ύπαρξή του. 

Η σύγκρουση μεταξύ «σταυροφόρων»

Εν τω μεταξύ, ο κόσμος των τζιχαντιστών και των ισλαμιστών φονταμενταλιστών, με μοναδική  αν και αξιοσημείωτη εξαίρεση τους Ταλιμπάν, πανηγυρίζει με ενθουσιασμό για τη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, δύο "εθνών απίστων" και υποστηρικτών ενός "πολέμου μεταξύ σταυροφόρων", χαίροντας για τα θύματα και των δύο πλευρών. 

Οι παραστρατιωτικές ομάδες δεν δείχνουν ιδιαίτερη συμπάθεια ή εχθρότητα για το Κίεβο ή τη Μόσχα, πανηγυρίζοντας για κάθε ένα "χριστιανικό" θύμα σε αυτόν τον πόλεμο που οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν καν να κατανοήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, ο ίδιος ο Χαλδαίος Πατριάρχης, Καρδινάλιος Λουδοβίκος Ραφαήλ Σάκο, δήλωσε στο AsiaNews σε συνέντευξή του ότι οι Ιρακινοί μουσουλμάνοι δεν κατανοούν τους λόγους πίσω από τη σύγκρουση και εκπλήσσονται που οι οπαδοί του Χριστού μπορούν να πολεμούν μεταξύ τους.

Ενώ η προσοχή των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης επικεντρώνεται στην Ουκρανία, όπως έκανε πριν από δύο χρόνια κατά την έναρξη της πανδημίας του κορονοιου για την έκτακτη υγειονομική ανάγκη, οι τζιχαντιστικές ομάδες έχουν αναπτύξει μια αφήγηση που στιγματίζει και τις δύο πλευρές ως κοινούς εχθρούς και εχθρικές προς το Ισλάμ. 

Σε ένα κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό al-Naba, το Isis ορίζει τον πόλεμο ως "τιμωρία" που επιβάλλεται στους "χριστιανούς άπιστους" που είναι ένοχοι για την "εξαγωγή" των μαχών τους στις μουσουλμανικές χώρες.

Η Αλ Κάιντα, η επικοινωνία της οποίας είναι πιο αργή και πιο προσεκτική από το Ισλαμικό Κράτος, δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα.

Ωστόσο, ένας θεολόγος προσκείμενος στην οργάνωση, όπως ο Abu Mohammad al-Maqdisi, εξαπέλυσε ένα μήνυμα στο Twitter με το οποίο χαίρεται που "αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται" με τον ίδιο τρόπο που άλλοι έχουν χαρεί για την καταστροφή μουσουλμανικών εθνών.

Σύμφωνα με την L'Orient-Le Jour (LOJ), ο ριζοσπάστης στοχαστής Abu al-Fatah al-Farghali, που βρίσκεται κοντά στη Hay'at Tahrir al-Sham (Hts, πρώην al-Qaeda στη Συρία), λέει ότι "το να εξοντώσουν οι καταπιεστές ο ένας τον άλλον" είναι "προς το συμφέρον του Ισλάμ". Μόνο οι Ταλιμπάν ξεχωρίζουν από αυτην την  γενική ικανοποίηση.

 Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής, οι λόγιοι του Κορανίου που βρίσκονται στην εξουσία στην Καμπούλ εξέφρασαν "ανησυχία" για τους "αμάχους- θύματα". Σύμφωνα με την "πολιτική ουδετερότητας στις εξωτερικές υποθέσεις", οι Ταλιμπάν κατέληξαν καλώντας το Κίεβο και τη Μόσχα σε "μετριοπάθεια" και "διάλογο".

Παρά τις αναφορές για μισθοφόρους που παίρνονται από το συριακό (και μεσανατολικό) μέτωπο για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, τα τζιχαντιστικά κινήματα απορρίπτουν πιθανές επιλογές στρατοπέδων μεταξύ δύο εθνών "απίστων" και εξυψώνουν τη διχοτόμηση μεταξύ "μουσουλμάνων και μη μουσουλμάνων". 

Όπως εξηγεί ο Aymenn al-Tamimi, μελετητής στο Πανεπιστήμιο George Washington των Ηνωμένων Πολιτειών, απορρίπτουν τη χρήση μαχητών για να εμποδίσουν "τους μουσουλμάνους να πεθάνουν για τους άπιστους", κάτι που θεωρούν "απαράδεκτο".

Από αυτή την άποψη, οι τσετσενικές πολιτοφυλακές που σταθμεύουν από τη Μόσχα και αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από μουσουλμάνους, αποκηρύσσονται και τα μέλη τους στιγματίζονται ως "αποστάτες". Ορισμένα στελέχη της Hts (Hay'at Tahrir al-Sham) μπορεί να χαίρονται για τις ρωσικές απώλειες, έχοντας κατά νου τους βομβαρδισμούς της Μόσχας στη Συρία που συνέβαλαν καθοριστικά στην αλλαγή της πορείας του πολέμου υπέρ του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Ωστόσο, αυτή η ικανοποίηση δεν μεταφράζεται σε βοήθεια για τους Ουκρανούς, κυρίως επειδή τα στρατεύματα του Κιέβου συμμετείχαν στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 και πιο πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί ως μέρος του διεθνούς συνασπισμού στην εκστρατεία των ΗΠΑ κατά του Isis.

"Το παγκόσμιο ενδιαφέρον και το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για την Ουκρανία", καταλήγει ο Damien Ferré, ιδρυτής του πρακτορείου Jihad Analytics, "επιτρέπει στο Isis να ξαναρχίσει στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενέδρες και επιθέσεις στο έδαφος. Και μάλιστα να τις εντείνει, επειδή "υπάρχει λιγότερη προσοχή" προς αυτές τις ομάδες. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι την επομένη της δημοσίευσης του σχολίου για τον πόλεμο στις πύλες της Ευρώπης, το ΙΚ χτύπησε με επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 64 πιστών σε σιιτικό τέμενος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ