ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ θα τιμωρήσουν το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και τον εισαγγελέα εάν υποβάλουν μήνυση κατά του Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios μετέδωσε ότι ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, Oυίλιαμς Μπερνς, θα ταξιδέψει σύντομα στην Ευρώπη για να έχει συνάντηση με τον διευθυντή της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, σε μια προσπάθεια να επαναληφθούν οι συνομιλίες για τους ομήρους στη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν αναγνωρίζει ο Μπάιντεν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο θα επεξεργαστούν  κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, μετά το αίτημα του γενικού εισαγγελέα Καρίμ Χαν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας Γκαλάντ.

Ο Τζέιμς Ρις, Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εάν θα υποστήριζε νομοθετική πρωτοβουλία με σκοπό να αντιμετωπιστεί «το ΔΠΔ, που χώνει τη μύτη του σε υποθέσεις χωρών που διαθέτουν ανεξάρτητο, νόμιμο και δημοκρατικό δικαστικό σύστημα».

«Να το δούμε», απάντησε ο Μπλίνκεν στο Κογκρέσο. «Θέλουμε να συνεργαστούμε σε δικομματική βάση για να βρούμε την κατάλληλη απάντηση».

Τυχόν ψηφοφορία στο Κογκρέσο για κυρώσεις εναντίον του ΔΠΔ θα μπορούσε να επιδεινώσει τις διαφορές εντός των Δημοκρατικών αναφορικά με την υποστήριξή τους στο Ισραήλ. Ορισμένοι προοδευτικοί εξέφρασαν ήδη την υποστήριξή τους στο ΔΠΔ και την έρευνά του, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν και η ηγεσία του Δημοκρατικού Κογκρέσου υιοθέτησαν επικριτική στάση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο ζητά εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για πράξεις κατά τη διάρκεια του πολύμηνου πολέμου στη Γάζα.

«Έχουμε καταστήσει σαφή τη θέση μας σχετικά με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία του… είναι τόσο απλό» δήλωσε ο Μπάιντεν την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο. «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ αυτού που έκανε το Ισραήλ και αυτού που έκανε η Χαμάς».

«Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια στις απειλές για την ασφάλειά του», πρόσθεσε. Θέλουμε να ηττηθεί η Χαμάς και συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ γι' αυτό».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ για «σκόπιμη καθοδήγηση επιθέσεων εναντίον άμαχου πληθυσμού» και για «λιμοκτονία αμάχων» ως τακτική πολέμου στη Γάζα.

Ο Χαν ζήτησε, επίσης, την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους ηγέτες της Χαμάς, Γιεχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ και Ισμαήλ Χανίγια, για την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που ψήφισε νόμο που δίνει στον πρόεδρό τους την εξουσία να χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο, ​​συμπεριλαμβανομένης εισβολής, αεροπορικού βομβαρδισμού, εκβιασμού και ακόμη και απαγωγής, εάν χρειαστεί, για να σταματήσει το ΔΠΔ.

Στις 3 Αυγούστου 2002, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους υπέγραψε τον νόμο, με αποτέλεσμα η Human Rights Watch να τον ονομάσει νόμο εισβολής στη Χάγη στη δήλωσή του, επικρίνοντας τους νόμους και τον Πρόεδρο για την υπογραφή του. 

Ο νόμος, εν μέρει, εξηγεί γιατί πολλές άλλες χώρες εξακολουθούν να μην αποδέχονται τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ και αρνούνται να συνεργαστούν μαζί του. Τέτοιες χώρες, ιδιαίτερα το Ισραήλ, βασίζονται απλώς στην προστασία του νταή συμμάχου τους των ΗΠΑ, εάν το Δικαστήριο τολμούσε ποτέ να ξεκινήσει έρευνα για την συμμετοχή του πολιτικού ή στρατιωτικού τους προσωπικού. Δίνοντας στον εαυτό τους την εξουσία να ενεργεί για να προστατεύσει τους υπόπτους εγκληματίες πολέμου των συμμαχικών τους χωρών, οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα διαφθείρουν κάθε παγκόσμια δυνατότητα λογοδοσίας που ο κόσμος θα μπορούσε ακόμη και να εξετάσει.

Το Ισραήλ, το οποίο ποτέ δεν σεβάστηκε ή τήρησε καμία διεθνή δικαιοδοσία, ούτως ή άλλως, όχι μόνο εξουσιοδοτείται από αυτόν τον Νόμο, αλλά ενθαρρύνεται επίσης να απειλεί, να δυσφημεί και να επιχειρεί να καταστρέψει το ΔΠΔ και τον ίδιο τον ΟΗΕ που το δημιούργησε αρχικά.

Όσο ο νόμος για την εισβολή της Χάγης είναι ακόμη σε ισχύ και η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ευρέως διαθέσιμη, το Ισραήλ δεν έχει κανένα κίνητρο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο ή τον θεσμό που κρίνει ότι είναι ενάντια στην ευρύτερη πολιτική του: την Παλαιστινιακή γενοκτονία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ