NTS-3
ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Παρελθόν το GPS! Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν νέο επαναστατικό δορυφόρο!

Ο αμερικανικός στρατός αναμένει πως εάν συνεχιστεί η υπερβολική εξάρτηση στο Παγκόσμιο Σύστημα Στιγματοθέτησης (Global Positioning System, κοινώς GPS) ίσως είναι η αιτία για σοβαρά θέματα στο μέλλον. Οι Αμερικανοί ειδικοί θεωρούν πως το GPS μπορεί να εκτεθεί σε αρκετές απειλές από τις ρωσικές και κινεζικές δυνάμεις. Κάποιες από τις απειλές που αναμένουν οι Αμερικανοί είναι συστήματα κατά δορυφόρων (ASAT), laser και παρεμβολές ηλεκτρονικού πολέμου (EW).

Ο αρχηγός διαστημικών επιχειρήσεων David D. Thompson των ΗΠΑ παραδέχτηκε πως η χώρα του βασίζεται αποκλειστικά και σε μεγάλο βαθμό στο σύστημα αυτό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το GPS-III

Ο Thompson μίλησε και για το συμβόλαιο σχεδιασμού των δορυφόρων GPS-III, το οποίο ανέλαβε η Lockheed Martin. Αποκάλεσε την προσπάθεια αυτή ένα "διεθνές στάνταρ" και εξήγησε πως το σύστημα έχει βελτιωθεί με "αναβαθμισμένο λογισμικό και σχεδιασμό που έχει γίνει αρθρωτός για να διαβεβαιωθεί η ανθεκτικότητά του".

Με τρεις ακόμη GPS-III δορυφόρους να έχουν χαρακτηριστεί έτοιμοι για εκτόξευση, η Lockheed έχει συγχρόνως αναπτύξει λογισμικό για έλεγχο από εδάφους για να θέσει σε λειτουργία ένα πολύ ασφαλές και ανθεκτικό σε παρεμβολές M-code σήμα.

Σήμερα, ο "αστερισμός" GPS περιλαμβάνει 33 δορυφόρους. Τα λόγια του Thompson ήρθαν πιθανότατα ως απάντηση στην υποθετική ερώτηση του γερουσιαστή Angus King για το τι θα γινόταν σε ένα F-35 που πετούσε πάνω από τον Ειρηνικό, εάν οι δορυφόροι GPS - στους οποίους βασίζεται για την πλοήγησή του - ξαφνικά έχαναν επαφή.

Πολλοί ειδικοί έχουν αναφέρει πώς η εξέλιξη των Ρώσων στο κομμάτι του ηλεκτρονικού πολέμου έχει οδηγήσει σε αρκετές παρεμβολές drone και GPS των Αμερικάνων πάνω από την Κριμαία και την Συρία, το 2014 και το 2018 αντίστοιχα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτός από αυτά, έχουμε περιγράψει σε ξεχωριστά άρθρα τα συστήματα κατά δορυφόρων των Ρώσων, όπως για παράδειγμα το νέο σύστημα Kalina, το Peresvet και το Zadira

Ωστόσο, αν και τα Peresvet και Zadira είναι κυρίως laser κατά drone, το Kalina αποτελεί ένα ηλεκτροπτικό όπλο, το οποίο μπορεί να τυφλώσει μόνιμα εχθρικούς δορυφόρους, εκπέμποντας ακτίνες laser που καταστρέφουν τους οπτικούς αισθητήρες τους.

Χαιρετούμε το GPS και Καλωσορίζουμε τον NTS-3;

Ανεπτυγμένος από το Εργαστήριο Έρευνας της αμερικανικής ΠΑ (AFRL), ο δορυφόρος NTS-3 θα επιχειρείται για ένα χρόνο σε γεωστατική τροχιά και θα αντιμετωπίσει τις τωρινές αδυναμίες των σημάτων GPS. 

"Η επίδειξη πρωτοτύπου του NTS-3 θα εμπλέκει μία δοκιμή οχήματος στο διάστημα, διοίκηση και έλεγχο από εδάφους και ευέλικτες ραδιοεπικοινωνίες τεχνολογίας δικτύωσης που ορίζονται από λογισμικό για τον χειριστή. Πιο συγκεκριμένα, ο NTS-3 θα πειραματιστεί με πολλαπλές προηγμένες ενσωματωμένες τεχνολογίες, όπως κεραίες AESA ραντάρ, ευέλικτα και ασφαλή σήματα, δέκτες GPS τεχνολογίας δικτύωσης που ορίζονται από λογισμικό, αυξημένες αυτοματοποιήσεις στο κομμάτι του ελέγχου από εδάφους και την χρήση εμπορικών κεραιών εδάφους," αναφέρει μία δήλωση του εργαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δορυφόρος NTS-3 θα επιχειρεί κάτω από ποικίλα σενάρια και θα δοκιμαστεί σε πολλά νέα συστήματα. Σε αυτά περιλαμβάνεται μία νέα γεννήτρια ψηφιακών σημάτων, η οποία μπορεί να αναπρογραμματιστεί ενώ βρίσκεται σε τροχιά, επιτρέποντας την εκπομπή νέων σημάτων και ενισχύοντας τις μεταδόσεις χωρίς παρεμβολές. 

Ο NTS-3 διαθέτει δύο αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά. Το ένα είναι οι κεραίες phased array (συστοιχία φάσεων) του, οι οποίες παράγουν συγκεντρωμένες ακτίνες για μία συγκεκριμένη τοποθεσία, ενώ παράλληλα διατηρούν την βασική ικανότητα παραγωγής εκπομπών για υπηρεσίες PNT (Positioning, Navigation and Timing, δηλαδή "στιγματοθέτηση, πλοήγηση και χρονομέτρηση") προς την γη. Και το επόμενο είναι οι δέκτες τεχνολογίας δικτύωσης που ορίζονται από λογισμικό και είναι πολύ δύσκολο να δεχθούν παρεμβολές.

Με μία εξειδικευμένη δομή ελέγχου εδάφους, ο NTS-3 αναμένεται να διατηρήσει την πρωτιά του αμερικανικού στρατού στις υπηρεσίες PNT για τα αεροσκάφη, τους πυραύλους, τις πλατφόρμες εδάφους και τα πολεμικά του πλοία. 

GALLERY

NTS-3
GPS
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...