Harpoon εναντίων BrahMos
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πυραυλική Σύγκριση: Οι ινδο-ρωσικοί BrahMos εναντίων των Harpoon των ΗΠΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος της BrahMos Aerospace, Atul Rane, πρόσφατα είπε στην TASS πως τρία ή τέσσερα έθνη στην νοτιοανατολική Ασία και στην Μέση Ανατολή είναι ενδιαφερόμενοι αγοραστές του ινδο-ρωσικού πυραύλου BrahMos. Οι αγορές είναι πιθανό να γίνουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. 

"Αναμένω να έχουμε άλλες τρεις με τέσσερεις χώρες από την νοτιοανατολική Ασία και την Μέση Ανατολή. Αυτές οι χώρες είναι το Βιετνάμ, η Ινδονησία και η Μαλαισία, " είπε ο διευθύνων σύμβουλος. "Στην Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία," τόνισε ο Rane.

Το Ομάν έχει δείξει και αυτό ενδιαφέρον στους πυραύλους BrahMos, πρόσθεσε.

Η Ινδονησία και Άλλες Χώρες Επιλέγουν BrahMos 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νωρίτερα και σύμφωνα με πηγές που επιβεβαίωσε η σελίδα Financial Express Online, "οι συζητήσεις με την Ινδονησία βρίσκονται σε εξελιγμένο στάδιο για την εξαγωγή του ινδο-ρωσικού πυραύλου BrahMos".

Εάν υπογραφεί μία συμφωνία μεταξύ των δύο μεριών, η Ινδονησία θα γίνει η δεύτερη χώρα μέλος της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που θα εισάγει πυραύλους από την Ινδία (μετά τις Φιλιππίνες). Τον Ιανουάριο του 2022, η Ινδία υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 375 εκατομμυρίων δολαρίων με την Μανίλα για την παροχή τριών αντιπλοϊκών πυραύλων εδάφους BrahMos. 

Το 2018, η Ινδονησία εξέφρασε για πρώτη φορά ενδιαφέρον στην αγορά του ινδο-ρωσικού πυραύλου cruise. Όσο συνεχίζονταν οι συζητήσεις, μία ομάδα του BrahMos επισκέφτηκε την Ινδονησία για να "αξιολογήσει την συμβατότητα του BrahMos με τα ινδονησιακά πολεμικά πλοία".

Οι διαπραγματεύσεις με την Τζακάρτα βρίσκονται σε εξελιγμένα στάδια εδώ και κάποιο καιρό, ενώ βρισκόταν επίσης στις προτεραιότητας του Ινδονησίου υπουργού άμυνας όταν αυτός επισκέφτηκε την Ινδία τον Ιούλιο του 2020.

Η συμφωνία με την Ινδονησία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε αυτό ή στο επόμενο έτος, θα προσφέρει στην Ινδία ένα στρατηγικό πάτημα στην περιοχή και θα επιταχύνει την πολιτική πίεσης για αύξηση των αμυντικών εξαγωγών.

Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας δείχνουν ενδιαφέρον στον ινδο-ρωσικό πύραυλο BrahMos, αφήνοντας στην άκρη τον αμερικανικό Harpoon. 

Εύστοχα θα αναφέρουμε πως οι ΗΠΑ έχουν λειτουργικές συνεργασίες με τα περισσότερα μέλη της ένωσης κρατών ASEAN. Στην πραγματικότητα, η Ταϊβάν έχει ήδη πυραύλους Harpoon στην κατοχή της. 

Σύγκριση: Γιατί BrahMos αντί για Harpoon;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Harpoon είναι ένας υποηχητικός, ισχυρά εκρηκτικός αντιπλοϊκός πύραυλος. Ακολουθεί τον στόχο με την βοήθεια ενεργού ραντάρ και πυροδοτείται κατά την επαφή. Η κεφαλή 224 κιλών του πυραύλου σκοπεύεται να παρέχει μία καταστροφική έκρηξη.

Ο ευέλικτος αυτός πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί από οχήματα, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών, υποβρυχίων και αεροπλάνων. Ο Harpoon έχει δεχθεί πολλά στάδια ανάπτυξης, τα οποία οι Αμερικανοί ονομάζουν Block.

Το νεότερο επιχειρησιακό μοντέλο Harpoon, το Block 2, έχει ενισχύσει - μεταξύ άλλων - την ανθεκτικότητα του όπλου σε αντίμετρα και την καλύτερη στόχευση. 

Αντίθετα, ο BrahMos είναι ένας από τους λίγους πυραύλους cruise παγκοσμίως που μπορεί να ταξιδέψει με υπερηχητικές ταχύτητες. Ο πύραυλος αποτελεί μία ιδιαίτερη πρόκληση αναχαίτισης εξαιτίας της ταχύτητάς του, αφού μπορεί να πετάξει με 2,8 μαχ (δηλαδή τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου). Ο Harpoon είναι ένας υποηχητικός πύραυλος, για αυτό και η υπερηχητική ικανότητα του BrahMos είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του. 

Ένα άλλο πλεονέκτημα του BrahMos συγκριτικά με τον Harpoon είναι το μικρότερο αποτύπωμα που αφήνει σε ραντάρ, κάτι που τον κάνει δυσκολότερο να αναχαιτιστεί. Ενώ ο πύραυλος Harpoon Block II έχει μέγιστο βεληνεκές 240 χιλιομέτρων, ο BrahMos μπορεί να χτυπήσει στόχους σε μέγιστη απόσταση 290 χιλιομέτρων. Επιπλέον, ο BrahMos μπορεί να μεταφέρει κεφαλή 200-300 κιλών.

Ενώ ο Harpoon μπορεί να εκτοξευθεί από αεροσκάφη σταθερών πτερυγίων, πλοία επιφάνειας και υποβρύχια, ο BrahMos μπορεί να εκτοξευθεί από εδάφους, από υποβρύχια και αεροσκάφη σταθερών πτερυγίων.

Οι Φιλιππίνες έχουν αγοράσει τους αντιπλοϊκούς πυραύλους εδάφους BrahMos, αλλά η Ινδονησία μπορεί να προβεί στην αγορά της ναυτικής έκδοσης. Αυτή την ευελιξία προσφέρει ο BrahMos.

Σύμφωνα με τον Φιλιππινέζο στρατιωτικό αναλυτή Miguel Miranda, "το ινδονησιακό ΠΝ επιχειρεί ένα ακραία μεγάλο οπλοστάσιο διαφορετικών ναυτικών και παράκτιων όπλων, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών αντιπλοϊκών πυραύλων, ακόμη και τον ρωσικό Yakhont, ο οποίος είναι πύραυλος-βάση του BrahMos.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Harpoon έχει αποδειχθεί στην μάχη και υπηρετεί αρκετές χώρες, αλλά απέχει κατά πολύ από ένα ξεχωριστό σύστημα, αφού είναι υποηχητικό, διαθέτει πλοήγηση ραντάρ και βασίζεται σε παλιό σχεδιασμό. Υπάρχουν πολλοί παρόμοιοι πύραυλοι, ενώ οι Ινδονήσιοι έχουν ήδη τους γαλλικούς Exocet (τους οποίους διαθέτουμε και εμείς).

Ο κύριος λόγος αγοράς του BrahMos είναι πως προέρχεται από μία οικογένεια υπερηχητικών πυραύλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κινητούς εκτοξευτές, σε ναυτικά υποβρύχια σκάφη ή σκάφη επιφάνειας, ακόμη και σε αεροσκάφη."

Αν και αυτά είναι τεχνικά δεδομένα, ο πρώην ναύαρχος του ινδικού ΠΝ, Shekhar Sinha, έδωσε μία διαφορετική απάντηση στο ερώτημα: "Αρχικά, το κόστος είναι ένας αξιοσημείωτος παράγοντας. Δεύτερον, βάση της ξένης πολιτικής αξιολόγησης, η ένωση κρατών ASEAN πιθανότατα βλέπει την ινδική συνεργασία πιο ιδανική από την αμερικανική.

Τρίτον, η ινδική πολιτική βοήθειας και υποστήριξης των γειτονικών χωρών έχει εντυπωσιάσει τα κράτη της Ασίας. Και τέλος, η συνέπεια της Ινδίας στην πολιτική της σχετικά με την Κίνα επιδεικνύει σημαντικές ομοιότητες με την πολιτική των χωρών της ένωσης ASEAN."

 

GALLERY

Harpoon
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δημόσια διαπόμπευση από τη Χεζμπολάχ στους "ποντικούς" που έκαναν πλιάτσικο σε εγκαταλελλειμένα σπίτια στη Βηρυτό - Τους ... κρέμασαν σε κολώνες (Σκληρές εικόνες)

«Εκμετάλλευση του πολέμου και κλοπή από σπίτια», έγραφαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν πώς...