PAK DA
Ρωσία

Βρίσκεται το ρωσικό stealth βομβαρδιστικό στα πρόθυρα ακύρωσης;

Τις τελευταίες μέρες γίνονταν διάφορες συζητήσεις - οι περισσότερες από τις οποίες είναι επικριτικές - για το μελλοντικό stealth βομβαρδιστικό της Ρωσίας. Μία σελίδα χαρακτηριστικά αναφέρει: "η Ρωσία πρέπει να έχει αναπτύξει επιτυχώς το stealth βομβαρδιστικό της αφού δεν το έχουμε δει πάνω από την Ουκρανία."

Η αλήθεια είναι πως ενώ το Κρεμλίνο έχει αναφέρει πως δουλεύει σκληρά στην ανάπτυξη ενός stealth βομβαρδιστικού μεγάλου βεληνεκούς (που θα αντικαταστήσει το Tupolev Tu-95), είναι ακόμη άγνωστο εάν δούμε ποτέ την απογείωσή του.

Λίγες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές για το ονομαζόμενο Tupolev PAK DA, ενώ ελάχιστα σχέδια καλλιτεχνών έχουν κυκλοφορήσει. Βάση των δημοσιευμένων δεδομένων, το PAK DA θα διαθέτει σχεδιασμό τύπου flying wing, όπως και το αμερικανικό Northrop Grumman B-21 Raider (το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη) και το κινεζικό Xian H-20. Επιπρόσθετα, έχει αναφερθεί πως το ρωσικό βομβαρδιστικό επόμενης γενιάς θα έρθει με τεχνολογίες και υλικά που θα μειώνουν το αποτύπωμα ραντάρ του.

Το PAK DA πιθανότατα θα διαθέτει επανδρωμένο πλήρωμα τεσσάρων, ενώ αναμένεται να έχει την ικανότητα να μεταφέρει τεράστιο φορτίο, είτε συμβατικών είτε πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές, το PAK DA θα μπορούσε να έχει ακόμη και την ικανότητα μεταφοράς φορτίου 30 τόνων, νούμερο κατά πολύ μεγαλύτερο από τους 15 τόνους που αναμένεται να μεταφέρει στο μέγιστο το αμερικανικό B-21 Raider.

Έρχεται Σύντομα (Ίσως)

Ήταν το τελευταίο Αύγουστο όταν η TASS ανέφερε πως το μοντέλο επίδειξης του αεροσκάφους θα συναρμολογηθεί μέχρι το 2023. Αλλά, δεδομένων των αναποδιών που συνάντησε η Ρωσία στην Ουκρανία, αυτό το χρονικό περιθώριο είναι άγνωστο εάν είναι ακόμη εφικτό.

"Το πειραματικό μοντέλο κατασκευάζεται τώρα," ανέφερε μία πηγή της ρωσικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας. "Το μοντέλο επίδειξης θα είναι έτοιμο μέχρι το 2023."

Η πηγή πρόσθεσε πως ένα νέο οπλικό σύστημα αναπτύσσονταν για το υποηχητικό αεροσκάφος, ενώ πρότεινε επίσης πως θα είναι οπλισμένο με υπερηχητικά όπλα και θα συνοδεύεται από βοηθητικά drone - πιθανότατα από τα ίδια μοντέλα που θα υποστηρίζουν το μαχητικό jet Su-57.

Βέβαια, το Κρεμλίνο και η Tupolev δεν έχουν επιβεβαιώσει καμία τέτοια πληροφορία.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2019, ο τότε υπουργός άμυνας της Ρωσίας, Alexey Krivoruchko, είπε σε συνέντευξη πως το πρόγραμμα σχεδιασμού του PAK DA έχει εγκριθεί και πως η Tupolev ξεκίνησε την σχεδιαστική ανάπτυξή του. Τον Μάιο του 2022, πηγές της TASS δήλωσαν πως ξεκίνησε η παραγωγή του πρώτο πειραματικού μοντέλου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προηγμένα Όπλα;

Μία παλαιότερη αναφορά από ρωσικά μέσα έδινε έμφαση στο γεγονός πως το αεροσκάφος θα έχει την δυνατότητα να προστατεύεται από εχθρικά αντιαεροπορικά και αντιβαλλιστικά συστήματα. Αυτό περιλαμβάνει και την χρήση σετ τεχνολογίας ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο θα βοηθάει το PAK DA να αμύνεται από μία ποικιλία όπλων, όπως ραντάρ και άλλα οπλικά συστήματα. Το βομβαρδιστικό θα μπορούσε επίσης να εξοπλιστεί με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. 

"Αυτό θα επιτρέψει το αεροσκάφος να μένει μακριά από τη ζώνη αεράμυνας του εχθρού, να χτυπά προσχεδιασμένους στόχους από περιοχές του Παγκόσμιου Ωκεανού ή από άλλη έθνη," πρόσθεσε μία άλλη στρατιωτική πηγή της Ρωσίας.

Αν και όλα αυτά θα απάρτιζαν ένα εντυπωσιακό αεροσκάφος, το PAK DA θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα από τα πολλά ακριβά εγχειρήματα του Κρεμλίνου, τα οποία τελικά η χώρα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά. Άλλα σχετικά παραδείγματα είναι το Su-57 και το άρμα μάχης T-14 Armata. Οι πανίσχυρες δυνατότητες του δεν μετρούν εάν η Ρωσία δεν μπορέσει εν τέλει να βρει τρόπο να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά του. 

Τι Πιστεύουν οι Ειδικοί;

"Δεδομένου του τεράστιου ποσού κυρώσεων που έχει δεχθεί η Ρωσία και του χρέους της χώρας, πώς θα μπορούσε η Μόσχα να βρει χρήματα για ένα τέτοιο πρόγραμμα; Σε εμένα φαίνεται πως θα είναι άλλο ένα ρωσικό στρατιωτικό όνειρο που θα πεθάνει στο στάδιο σχεδιασμού," είπε ο Harry J. Kazianis, τώρα πρόεδρος του Rogue States Project και ειδικός σε ρωσικά στρατιωτικά ζητήματα. 

GALLERY

PAK DA
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ