Karina
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσία αναπτύσσει προηγμένο σύστημα laser που τυφλώνει δορυφόρους!

Η Ρωσία ενισχύει τις δυνατότητές τις κατά δορυφόρων σε μία περίοδο που το διάστημα γίνεται όλο και σημαντικότερο για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η Μόσχα τώρα κατασκευάζει ένα προηγμένο σύστημα laser ονόματι Kalina σε μία ρωσική διαστημική υποδομή, σχεδιασμένο να τυφλώνει εχθρικούς δορυφόρους.  

Η διαστημική υποδομή Krona, η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη Zelenchukskaya της νοτιοδυτικής Ρωσίας αποτελεί το μέρος που κατασκευάζεται το σύστημα. Αυτή η διαστημική υποδομή είναι ήδη γνωστή για το τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600.

Σύμφωνα με αναφορές, στα ρωσικά οικονομικά έγγραφα το πρόγραμμα Kalina αναφέρεται ως σύστημα laser. Το σύστημα προορίζεται για "ηλεκτροπτικό πόλεμο", αφού μπορεί να τυφλώνει μόνιμα εχθρικούς δορυφόρους ακτινοβολώντας κύματα laser, αρκετά ισχυρά ώστε να προκαλούν ζημιά σε οπτικούς αισθητήρες.

Αυτό το κάνει και να ξεχωρίζει από άλλα laser, τα οποία αποκαλούνται dazzler ("αυτός που ζαλίζει"), τα οποία σκοπεύονται να τυφλώνουν οπτικά συστήματα μόνο παροδικά. Παρά το γεγονός πως ξεκίνησε το 2011, το πρόγραμμα έχει υποστεί πολλές καθυστερήσεις. 

Η τελευταία έρευνα αποκάλυψε πως το Kalina κατασκευάζεται τώρα σε μία υπάρχουσα διαστημική υποδομή διαστημικής αναγνώρισης από το ρωσικό υπουργείου άμυνας. Η υποδομή αυτή είναι το σπίτι για συστήματα ραντάρ, συστήματα ανίχνευσης φωτός και άλλα συστήματα που χρησιμοποιούνται για να βρεθούν στόχοι διαστημικών τηλεσκοπίων.

Σύμφωνα με την ρωσική πατέντα και τα ρωσικά έγγραφα προμήθειας, το σύστημα laser Kalina διαθέτει ξεχωριστό σύστημα ανίχνευσης με προσαρμόσιμα οπτικά για να επιτευχθεί η βέλτιστη ελαχιστοποίηση των ατμοσφαιρικών αναταραχών. 

Το laser έχει ένα σύστημα μετάδοσης-λήψης για να μετρά το φως laser που αντανακλάται προς αυτό από τον στόχο, έτσι ώστε να μπορεί να στοχεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια απευθείας στα οπτικά συστήματα του στοχευμένου αντικειμένου. 

Η αναφορά σημείωσε πως η Ρωσία αναπτύσσει τρία laser dazzler για χρήση κατά δορυφόρων, με το Kalina να είναι ένα από αυτά. Από το 2011 αναπτύσσεται ένα εναέριο σύστημα, το Sokol-Eshelon. Βέβαια, η τωρινή του κατάσταση είναι άγνωστη.

Ένα άλλο σύστημα, το Peresvet, μπορεί να παραταχθεί μαζί με κινητές μονάδες διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Αυτό το σύστημα laser, το οποίο είναι εγκατεστημένο σε φορτηγό, σταματάει ξένους δορυφόρους αναγνώρισης από το να ανιχνεύσουν τις κινήσεις των μονάδων.

Εκτός από αυτά τα τρία, υπάρχει και το Zadira, ένα νέο ρωσικό laser σύστημα ικανό να μάχεται drone. Ειδήσεις αναφέρουν την χρήση του και στον ουκρανικό πόλεμο.

Ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας, Yury Borisov, πρόσφατα δήλωσε πως η Μόσχα έχει αναπτύξει το "υπερσύγχρονο" οπλικό σύστημα laser, το Peresvet, για αντιμετώπιση drone. Πρόσθεσε πως το έθνος του έχει επίσης αναπτύξει ένα ισχυρότερο όπλο laser ονόματι Zadira, για τον ίδιο ρόλο.

Οι Αυξανόμενες Ικανότητες Κατά Δορυφόρων της Ρωσίας

Η ανάπτυξη αυτού του laser συμβαδίζει με την αναδυόμενη τάση στην δραστηριότητα κατά δορυφόρων. Ο David D Thompson, αναπληρωτής αρχηγός των διαστημικών επιχειρήσεων της Space Force των ΗΠΑ, είπε στη Washington Post το 2021 πως οι αμερικανικοί δορυφόροι δέχονται επίθεση "κάθε μέρα" και πως οι ΗΠΑ βρίσκονται "πραγματικά σε ένα σημείο που οι δορυφόροι τους μπορούν να απειληθούν με πάρα πολλούς διαφορετικούς τρόπους."

Σύμφωνα με τη Washington Post, αυτός ο "πόλεμος σκιών στο διάστημα" είναι ήδη σε εξέλιξη. Σε μία δημοσίευση τον Μάιο του 2022, ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk δήλωσε πως η Ρωσία έχει αυξήσει τις προσπάθειές της να μπλοκάρει και να παρεμβάλει τα σήματα από τους δορυφόρους ίντερνετ Starlink της SpaceX.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η SpaceX εκτόξευσε πολλά τερματικά Starlink στην Ουκρανία για να αποκαταστήσει τα δίκτυα επικοινωνίας, ενώ πρόσφερε επίσης επείγουσες υπηρεσίες ίντερνετ στη χώρα. 

Η Ρωσία αναφέρεται πως παρέμβαλε ταυτόχρονα δορυφόρους GPS μέσω ασύρματων μεταδόσεων από και προς διαστημόπλοια και διαταράσσοντας βοήθειες πλοήγησης από τον αμερικανικό και άλλους στρατούς.

Τον Νοέμβριο του 2021, η Ρωσία εκτέλεσε την δοκιμή ASAT με επιτυχία. Ο πύραυλος Nudol που χρησιμοποιήθηκε στην δοκιμή προηγουμένως πέρασε πολλές δοκιμές χωρίς αποστολή hit-to-kill ("εκτόξευση για καταστροφή"). 

Ο Αμερικανός Kim Cooper σημείωσε στο 2021 Reagan National Defense Forum πως η χώρα "απέτυχε πολλές φορές, οπότε ήταν αναμενόμενο να συνεχίσει τις προσπάθειες μέχρι να πετύχει ένα χτύπημα."

Σύμφωνα με τον ειδικό, η επίδειξη hit-to-kill δείχνει πως η Ρωσία μπορεί να έχει τελειοποιήσει τον πύραυλο ASAT. Οι στρατιωτικοί ηγέτες της χώρας που έχουν μελετήσει εκστρατείες του ΝΑΤΟ και του αμερικανικού στρατού, αναφέρουν πως ο αμερικανικός τρόπος πολέμου βασίζεται όλος σε εναέρια όπλα υψηλής ακρίβειας, τα οποία εξαρτώνται από δεδομένα που παρέχουν δορυφόροι.

Οι περισσότεροι Ρώσοι αναλυτές δείχνουν μία μεγάλη αποστροφή στην τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Αντιτίθονται λέγοντας πως η Ρωσία πρέπει να εκμεταλλευτεί την εξάρτηση των χωρών αυτών σε διαστημικά στοιχεία κατά την διάρκεια μίας κρίσης. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή