ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Pax Americana! Πώς οι ΗΠΑ έκρυψαν μια αεροπορική επιδρομή που σκότωσε δεκάδες αμάχους στη Συρία

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, προσπάθησε να κρύψει μια αεροπορική επιδρομή του 2019 κατά τη διάρκεια της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, που είχε ως αποτέλεσμα, έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών αμάχων στον πόλεμο, ένα περιστατικό που ορισμένοι εντός του στρατού πίστευαν ότι ήταν πιθανό έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με έρευνα των New York Times.

Οι Times διαπίστωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές κοντά στο Baghuz - την τοποθεσία του τελευταίου προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία - στις 18 Μαρτίου 2019, από τη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων Task Force 9.

Χωρίς προειδοποίηση, ένα αμερικανικό επιθετικό αεροσκάφος F-15E διέσχισε το οπτικό πεδίο υψηλής ευκρίνειας του drone και έριξε μια βόμβα 500 λιβρών στο πλήθος, χτυπώντας το με μια ανατριχιαστική έκρηξη. Στη συνέχεια, ένα τζετ που τους παρακολουθούσε έριξε μια βόμβα 2.000 λιβρών και μετά μια άλλη, σκοτώνοντας τους περισσότερους από τους επιζώντες.

Ήταν 18 Μαρτίου 2019. Στο πολυσύχναστο Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού στην αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ, ένστολο προσωπικό που παρακολουθούσε το ζωντανό βίντεο με drone κοιτούσε με έκπληξη με δυσπιστία, σύμφωνα με έναν αξιωματικό που ήταν εκεί.

Μια αρχική εκτίμηση ζημιών στη μάχη, διαπίστωσε γρήγορα ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν στην πραγματικότητα περίπου 70.

Το χτύπημα στο Μπαγκούζ, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα περιστατικά με απώλειες αμάχων στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά ποτέ δεν αναγνωρίστηκε δημόσια από τον αμερικανικό στρατό.

Οι λεπτομέρειες των χτυπημάτων συγκεντρώθηκαν από τους New York Times επί μήνες, από εμπιστευτικά έγγραφα και περιγραφές απόρρητων εκθέσεων, καθώς και συνεντεύξεις με προσωπικό που εμπλέκεται άμεσα, και αξιωματούχους με άκρως απόρρητες πιστοποιήσεις ασφαλείας που συζήτησαν το περιστατικό υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έρευνα των Times διαπίστωσε, ότι ο βομβαρδισμός είχε πραγματοποιηθεί από μια διαβαθμισμένη αμερικανική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων, την Task Force 9, η οποία ήταν υπεύθυνη για τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία. Η ειδική ομάδα λειτούργησε με τέτοια μυστικότητα, που κατά καιρούς δεν ενημέρωνε ούτε τους δικούς της στρατιωτικούς εταίρους για τις ενέργειές της. Στην περίπτωση του βομβαρδισμού στο Μπαγκούζ, η διοίκηση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Κατάρ δεν είχε ιδέα ότι θα ερχόταν το χτύπημα, είπε ένας αξιωματικός που υπηρετούσε στο κέντρο διοίκησης.

Ο βομβαρδισμός επισημάνθηκε από δικηγόρο της Πολεμικής Αεροπορίας ως πιθανό έγκλημα πολέμου, ο οποίος στη συνέχεια το ανέφερε στην αλυσίδα διοίκησης του, αλλά δεν ξεκίνησε μια ενδελεχή, ανεξάρτητη έρευνα, αναφέρουν οι Times .

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, αναγνώρισε στους Times ότι 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές, αλλά είπε ότι είχε εντοπίσει μόνο τέσσερις αμάχους που σκοτώθηκαν μαζί με 16 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι άλλοι 60 σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων άμαχος πληθυσμός  γυναίκες και παιδιά, μπορεί να μην είχαν σκοτωθεί.

Σύμφωνα με τους Times , ο δικηγόρος της Πολεμικής Αεροπορίας Αντισυνταγματάρχης Dean Korsak, πίεσε για διερεύνηση των γεγονότων, υποβάλλοντας τελικά μια επιστολή στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, λέγοντας ότι ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι «σκόπιμα και συστηματικά παρέκαμψαν τη διαδικασία σκόπιμου χτυπήματος» και  «επιδιώκοντας ξεκάθαρα να συγκαλύψουν τα περιστατικά». 

Ορισμένοι αξιωματούχοι που επιβλέπουν την αεροπορική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους, πίστευαν ότι η Task Force 9 είχε επανειλημμένα ισχυριστεί ψευδείς προφάσεις για να διατάξει αεροπορικές επιδρομές, στις οποίες δεν δόθηκε ο κανονικός έλεγχος για την πρόληψη θανάτων αμάχων, σύμφωνα με τους Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τζιν Τέιτ, πρώην αξιολογητής στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας, είπε στους Times ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δουλειά του αφού παραπονέθηκε, ότι το γραφείο δεν ερευνούσε επαρκώς το περιστατικό.

Οι ΗΠΑ άρχισαν να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία το 2014 στο πλαίσιο της Επιχείρησης Inherent Resolve, η οποία προσπάθησε να μειώσει την απειλή που θέτει το Ισλαμικό Κράτος. Μέχρι το 2017, η επιχείρηση είχε εξαπολύσει 13.331 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και 11.235 στη Συρία, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. 

Το 2018, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι θα αποσύρει 2.000 στρατιώτες από τη Συρία, αφού κήρυξε τη νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά οι ΗΠΑ συνέχισαν να παρέχουν βοήθεια στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις καθώς συνέχιζαν τον αγώνα τους εναντίον τους. Στις 23 Μαρτίου 2019, οι συμμαχικές δυνάμεις νίκησαν τα τελευταία υπολείμματα του Ισλαμικού Κράτους στο Baghuz. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν τον αεροπορικό πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ως την πιο ακριβή και ανθρώπινη εκστρατεία βομβαρδισμού στην ιστορία τους. Ο στρατός είπε ότι κάθε αναφορά για απώλειες αμάχων ερευνήθηκε και τα ευρήματα αναφέρθηκαν δημόσια, δημιουργώντας αυτό που ο στρατός αποκάλεσε μοντέλο λογοδοσίας.

Αλλά τα χτυπήματα στο Baghuz λένε μια διαφορετική ιστορία.

Ακόμη και στην έκτακτη περίπτωση του Baghuz - η οποία  καταλαμβάνει την τρίτη θέση στα χειρότερα γεγονότα του στρατού, με απώλειες αμάχων στη Συρία εάν αναγνωριστούν οι θάνατοι 64 αμάχων - δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί για την αναφορά και τη διερεύνηση του πιθανού εγκλήματος και κανείς δεν λογοδότησε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ