Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Μεταναστευτικό: Στα πρόθυρα ενεργοποίησης του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ- Φίλης: Καλλιστεία κάνει η Ευρώπη στην επιλογή μεταναστών (Βίντεο)

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες και αναμένεται να υιοθετήσουν νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας. Ο βασικός στόχος των κυρώσεων θα είναι η εταιρεία Belavia, ο λευκορωσικός εθνικός αερομεταφορέας.

Την ίδια στιγμή ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki λέει ότι η Πολωνία , η Λετονία και η Λιθουανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσουν το Άρθρο 4 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ) λόγω της βαθύτερης κρίσης στην ανατολική πλευρά και των συνόρων τους με τη Λευκορωσία.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ από την πλευρά του είπε ότι οι ροές παράνομων μεταναστών προς τη Λευκορωσία τέθηκαν υπό έλεγχο...Οι ροές παράνομων μεταναστών προς τη Λευκορωσία είναι υπό έλεγχο μετά από διαπραγματεύσεις με αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell, πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου σκοπεύουν να συζητήσουν τη μεταναστευτική κρίση, αναφέρει το RIA Novosti .

"Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα επιλύσουμε την κατάσταση, το πιο σημαντικό είναι να σταματήσουμε τις ροές. Οι πτήσεις ουσιαστικά έχουν σταματήσει, έχουμε πραγματοποιήσει διαπραγματεύσεις με χώρες προέλευσης και διέλευσης (για τη μετανάστευση) ... Η κατάσταση φαίνεται να γίνεται ελεγχόμενη”, είπε ο Μπορέλ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Λευκορωσία για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης.

 

ΕΕ-Λευκορωσία: Νέο μπαράζ κυρώσεων αναμένεται να επιβληθεί εντός της ημέρας

 

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται σήμερα να υιοθετήσουν νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, έπειτα από τη νέα κλιμάκωση της έντασης την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της ροής μεταναστών και προσφύγων προς τα σύνορα των χωρών της ανατολικής πτέρυγάς της.

Ο βασικός στόχος των κυρώσεων θα είναι η εταιρεία Belavia, ο λευκορωσικός εθνικός αερομεταφορέας. Θα πρόκειται για το πέμπτο πακέτο μέτρων μετά τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2020, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβήτησε η λευκορωσική αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας νοθεία.

Η Μπελάβια θα μπει στο στόχαστρο για τον φερόμενο ρόλο της στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο Μινσκ, από όπου οδηγούνται στα σύνορα με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, τρεις από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Χιλιάδες μετανάστες έχουν παγιδευτεί, υπό ολοένα πιο δύσκολες συνθήκες, στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας: μετατράπηκαν στο μήλο της διπλωματικής έριδας ανάμεσα στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκάσενκα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν τον αναγνωρίζει ως νόμιμο αρχηγό κράτους.

Το Σάββατο, ομάδα περίπου 50 μεταναστών κατάφερε να ρίξει φράκτη και περιπλανιόταν για αρκετές ώρες στην πολωνική επικράτεια, ώσπου τα μέλη της συνελήφθησαν από συνοριοφύλακες. Μεταφέρθηκαν κατευθείαν πίσω, πέρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας εδώ και αρκετές ημέρες. Η διαδικασία προσέλκυσε την προσοχή στο ότι σχεδόν το 50% του στόλου της Μπελάβια ανήκει σε εταιρείες εκμίσθωσης αεροσκαφών με έδρα την Ιρλανδία.

Μετά τη σημερινή αναμενόμεη απόφαση περί κυρώσεων δεν αποκλείεται να αρχίσει να προετοιμάζεται νέα, η έκτη κατά σειρά, τόνισαν διπλωματικές πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Οι ίδιες πηγές εξάλλου υποβάθμισαν την απειλή του κ. Λουκάσενκα να κόψει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ.

Πολωνικό τείχος

 

Η Πολωνία πάντως ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με τη Λευκορωσία το 2022

Συγκεκριμένα, ένα φράγμα στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας θα κατασκευαστεί το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοίκησης της χώρας, Maciej Vonsik. «Θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτή την επένδυση το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής στον αέρα του Πολωνικού Ραδιοφώνου.

Σημείωσε επίσης ότι μέχρι να υπογραφούν οι συμφωνίες θα ήταν ανεύθυνο να τεθούν συγκεκριμένες προθεσμίες.

Πολλές χιλιάδες μετανάστες που ελπίζουν να φτάσουν στις χώρες της ΕΕ έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Οι πολωνικές αρχές ενίσχυσαν την ασφάλεια σε αυτήν την περιοχή, τράβηξαν τον στρατό εκεί και καταστέλλουν αμέσως τις προσπάθειες παράνομων μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα, κατηγορώντας το Μινσκ για τη μεταναστευτική κρίση.

Πάντως σύμφωνα με το Reuters μια Πολωνική ΜΚΟ έσωσε δύο Σύρους μετανάστες αργά την Κυριακή, αφού τα αδέρφια διέσχισαν τα σύνορα από τη Λευκορωσία και έφτασαν περίπου 40 χιλιόμετρα (24,85 μίλια) στο πολωνικό έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να παραδώσει μετανάστες με αεροπλάνα Belavia στο Μόναχο ή πίσω στην πατρίδα τους

 

Υπό την απειλή των κυρώσεων ο Λουκασένκο ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να μεταφέρει μετανάστες στο Μόναχο.

Η Λευκορωσία είναι έτοιμη να παραδώσει τους μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα με την Πολωνία με αεροπλάνα της Belavia στο Μόναχο ή να τους στείλει πίσω στην πατρίδα τους, αλλά οι ίδιοι οι παράνομοι μετανάστες δεν συμφωνούν με αυτό. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο σε συνάντηση με την ομάδα εργασίας για την οριστικοποίηση του σχεδίου του συντάγματος της χώρας, αναφέρει η Belta .

"Εάν οι Πολωνοί δεν παρέχουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, τον εμποδίζουν, μπορούμε να τους μεταφέρουμε με τη Belavia στο Μόναχο. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ναι, θα τους βγάλουμε με δικά μας αεροπλάνα και θα τους στείλουμε στο Μόναχο, εάν χρειαστεί", είπε. .

Ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι η Λευκορωσία είναι έτοιμη να στείλει πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους. Αλλά οι ίδιοι δεν το θέλουν αυτό.

"Είμαστε έτοιμοι, όπως κάναμε συνήθως, να βάλουμε τους πάντες σε αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένης της Belavia, η οποία θα τους πάει πίσω στο σπίτι. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι, πρέπει να πω, είναι πολύ πεισματάρηδες: κανείς δεν θέλει να επιστρέψει. Και είναι ξεκάθαρο: Δεν έχουν πού να επιστρέψουν. Δεν έχουν στέγη εκεί, καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα να ταΐσουν τα παιδιά τους. Επιπλέον, κάποιοι απλώς φοβούνται για τη ζωή τους, επιστρέφοντας πίσω”, είπε ο Λουκασένκο.

Παράλληλα, απείλησε την Ευρώπη με «απάντηση» εάν επιβάλει νέες κυρώσεις.

Τέλος η εισαγγελία της Ολλανδίας κατηγορεί δύο Ρώσους πολίτες ότι «οργάνωσαν παράνομη μεταφορά ατόμων που έφταναν από χώρες της Μέσης Ανατολής στη Γερμανία, μεταξύ άλλων μέσω του εδάφους της Πολωνίας έναντι αμοιβής».

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, «δύο οργανωτές τσετσενικής υπηκοότητας διέμεναν παράνομα στην Πολωνία». «Ένας τρίτος συνεργός που οργάνωσε τη διαδικασία εξακολουθεί να αναζητείται με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εισαγγελία τους κατηγορεί ότι «οργάνωσαν παράνομη μεταφορά ατόμων που φτάνουν από χώρες της Μέσης Ανατολής στη Γερμανία, μεταξύ άλλων μέσω του εδάφους της Πολωνίας έναντι αμοιβής». Κάθε κατηγορούμενος μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 8 ετών.

 

 

https://twitter.com/visegrad24/status/1460027528735866882https://twitter.com/visegrad24/status/1460021570370482179https://twitter.com/visegrad24/status/1459933476090699778https://twitter.com/visegrad24/status/1459911953632092170

Φίλης: Δεν περιμένω τίποτα

Στο μεταξύ ο καθηγητής κ. Κων/νος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπη, μιλώντας στο Κανάλι 1 - Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά είπε μεταξύ άλλων πως η Ευρώπη απείλησε με κυρώσεις την Τουρκία για την Πολωνία, αλλά για την Ελλάδα τίποτα..

Το κακό προηγούμενο του Έβρου βρίσκει μπροστά της η Ευρώπη στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας μιας και η παντελής έλλειψη κυρώσεων έναντι της Τουρκίας οδηγεί τον Ερντογάν, αλλά και άλλους ηγέτες να πιστεύουν ότι μπορούν να εργαλειοποιήσουν το μεταναστευτικό χωρίς κυρώσεις Η Ευρώπη, που αυτή την φορά αντέδρασε απειλώντας με κυρώσεις την Τουρκία, στην δική μας περίπτωση με τα γεγονότα του Έβρου δεν έκανε τίποτα. όλοι είδαμε, τονίζει ο καθηγητής, πώς μόλις ακούστηκαν οι πιθανότητες σκληρών κυρώσεων προς την Τουρκία για τα γεγονότα στα σύνορα της Πολωνίας, ο Ερντογάν υποχώρησε. Απλά η Ευρώπη δρα επιλεκτικά και όπως τονίζει ο καθηγητής πρέπει η Ελληνική και η Κυπριακή κυβέρνηση να προβληματιστούν για το αν κάνουν κάτι λάθος..

Επίσης για καλλιστεία μιλάει ο Κος Φίλης από πλευράς Ευρώπης στην επιλογή μεταναστών, που δείχνει την πορεία που έχει πάρει η Ένωση

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης