ΗΠΑ

"Ξεπουλάνε" τους S-400 οι Τούρκοι για να σώσουν την οικονομία τους

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές που επιβεβαιώνουν παλαιότερο άρθρο μας, η Τουρκία φέρεται να έχει αποφασίσει  να πουλήσει  τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία στις ΗΠΑ, ειδικά μετά την θεαματική κατρακύλα της τουρκικής λίρας την τελευταία εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αντίθεση με τις αρχικές ανακοινώσεις της Άγκυρας ότι  οι πύραυλοι που αγοράστηκαν από τη Ρωσία δεν υπόκεινται σε μεταπώληση, έγινε γνωστό ότι, μετά από ισχυρή πίεση από την Ουάσινγκτον, η Τουρκία αποφάσισε να πουλήσει αυτά τα πυραυλικά συγκροτήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα αντιγράψουν την τεχνολογία τους.

Η τελική απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, ωστόσο Ρώσοι ειδικοί πιστεύουν ότι το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας αφορά ένα δάνειο ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και την  επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο ισχυρότερων μελών του ΝΑΤΟ προφανώς δεν είναι υπέρ της συμμαχίας. Επομένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν συνεχώς προτάσεις για το πώς τα δύο μέρη μπορούν να βρουν ένα συμβιβασμό.

Ο Τζιμ Τάουνσεντ, πρώην ειδικός του ΝΑΤΟ στο Πεντάγωνο, σχολίασε: "Νομίζω ότι η αγορά των S-400 από την Τουρκία για τις ΗΠΑ είναι ένας έξυπνος τρόπος για να βγάλει τον Ερντογάν από το χάος στον οποίο μπήκε μόνος του. Θα του επιτραπεί να συμμετέχει η χώρα του στο πρόγραμμα των F-35, ενώ θα σωθεί και η παραπαίουσα τουρκική οικονομία".

Παρεμπιπτόντως, η πώληση S-400 σε τρίτο μέρος απαγορεύεται από τη συμφωνία με τη Ρωσία, αλλά, όπως λένε, όλα είναι εφικτά με το κατάλληλο χρηματικό τίμημα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, η Άγκυρα έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16, διότι εάν παραμείνουν οι κυρώσεις από την Ουάσινγκτον, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα ξεμείνει με πεπαλαιωμένα μαχητικά αεροσκάφη, και αυτό αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την άμυνα της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη υιοθετήσει επίσημα τα ρωσικά συστήματα S-400 στο σύστημα αεράμυνας της χώρας, αν και έχει περάσει ένας χρόνος από την παράδοσή τους.

“Αυτή η χώρα  δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει κάποιο πονηρό σχέδιο του Ερντογάν, ο οποίος αρχικά ανακοίνωσε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι θα υπερασπίζονται τα σύνορα της Τουρκίας τον Απρίλιο-Μάιο του τρέχοντος έτους”, δηλώνει Ρώσος ειδικός.

Οι ΗΠΑ πράττουν αυτό που συμφέρει για την δική τους εθνική ασφάλεια και καλά κάνουν, το πρόβλημα όμως το έχουν οι Τούρκοι οι οποίοι θα εξαγριώσουν σε αυτό το σενάριο την Μόσχα, η οποία σίγουρα έχει παραδώσει πολύ κατώτερου του προσδοκωμένου τύπου ρωσικούς πυραύλους στην Άγκυρα διότι ξέρει πως λειτουργούν οι Τούρκοι γενικώς, απλά είχε και αυτή τον σκοπό της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Πύρρεια νίκη” των Rafale F4 για τη “Συμφωνία του Αιώνα”: Η εντατική “Παρισινή διπλωματία” εξασφάλισε 200 μαχητικά που θα αντικαταστήσουν τα F-15C/D Eagles του Ριάντ

Στα μέσα Ιουλίου κατέστη σαφές ότι η Γερμανική κυβέρνηση είχε ματαιώσει την πώληση σαράντα οκτώ μαχητικών αεροσκαφών...