Καθώς η Ευρώπη αναμένει την επόμενη επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ για την αναθεώρηση των δασμών, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να προτείνουν νέο φόρο για τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων, ανεξάρτητων πηγών χρηματοδότησης για τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εμπορικός πόλεμος συνεχίζεται, με τις εξελίξεις να παραμένουν αβέβαιες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα βασικά σημεία τριβής μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ είναι τα αυτοκίνητα και τα αγροτικά προϊόντα. Οι δύο πλευρές επιδιώκουν μια προσωρινή εμπορική συμφωνία τις επόμενες ημέρες, με την Ε.Ε. να στοχεύει σε δασμούς όχι άνω του 10% για τις αγροτικές εξαγωγές της.
Προτάσεις για μηχανισμούς αντιστάθμισης, όπως επενδύσεις στις ΗΠΑ από ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων, έχουν προς το παρόν απορριφθεί, καθώς υπάρχει ανησυχία για μεταφορά παραγωγής εκτός Ευρώπης. Οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. επικεντρώνονται κυρίως στους δασμούς στα αυτοκίνητα.
Παράλληλα, η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει ξανά την ενεργοποίηση πακέτου αντιμέτρων που είχε υιοθετήσει ως απάντηση στους δασμούς Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο. Τα μέτρα αυτά είχαν «παγώσει» για να δοθεί χώρος στις διαπραγματεύσεις, αλλά είναι προγραμματισμένα να τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης 15 Ιουλίου.
Πηγές αναφέρουν ότι οι συνομιλίες μπορεί να ανατραπούν από τον ίδιο τον Τραμπ, ο οποίος δεν έχει σχολιάσει δημόσια τα υπό συζήτηση σχέδια. Έχει ήδη αποστείλει επιστολές σε περίπου 24 χώρες, καθορίζοντας μονομερώς τα επίπεδα των δασμών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει δασμό 10% για τις περισσότερες εξαγωγές της Ε.Ε., με εξαιρέσεις για κλάδους όπως η αεροπορία και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Η Ε.Ε. πιέζει για χαμηλότερους δασμούς σε ποτά και κρασιά, ενώ προσπαθεί να αντισταθμίσει τους δασμούς 50% του Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο μέσω ποσοστώσεων. Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει δασμό 17% στα αγροτικά προϊόντα.
Η συμφωνία αναμένεται να καλύπτει και ζητήματα οικονομικής ασφάλειας και στρατηγικών αγορών. Το τελικό αποτέλεσμα θα αξιολογηθεί συνολικά, καθώς τα επιμέρους θέματα είναι αλληλένδετα. Η προσωρινή συμφωνία θα αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Παρότι ο Τραμπ είχε απειλήσει με δασμούς 50% στην Ε.Ε. αυτόν τον μήνα, προς το παρόν διατηρεί τον «συμβιβαστικό» δασμό του 10% έως την 1η Αυγούστου. Έχει ήδη επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και 50% στα μέταλλα, ενώ προωθεί αντίστοιχα μέτρα για φαρμακευτικά προϊόντα, ημιαγωγούς και πρόσφατα για τον χαλκό.
Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να διασφαλίσουν ευνοϊκούς όρους για κρίσιμες βιομηχανίες, ενώ προετοιμάζουν αντίμετρα. Έχουν εγκριθεί δασμοί για προϊόντα αξίας €21 δισ., στοχεύοντας Πολιτείες των ΗΠΑ και προϊόντα όπως σόγια, πουλερικά και μοτοσικλέτες. Επιπλέον, υπάρχει λίστα δασμών €72 δισ. για προϊόντα όπως αεροσκάφη Boeing, αμερικανικά αυτοκίνητα και μπέρμπον.
Η Ε.Ε. βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη για στοχευμένα μέτρα σε στρατηγικούς τομείς εξάρτησης των ΗΠΑ από την Ευρώπη, που ενδέχεται να περιλαμβάνουν περιορισμούς εξαγωγών ή κρατικών προμηθειών.