Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ζελένσκι κάνει έκκληση στη Δύση: "Σταματήστε να ανέχεστε τη ρωσική τρομοκρατία!"

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις δυτικές χώρες να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας προκειμένου να αποτραπεί η «ρωσική τρομοκρατία» στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το DPA.

Κάθε πύραυλος που έπληξε την Ουκρανία περιείχε εξαρτήματα από εταιρείες άλλων χωρών που εισήχθησαν μέσω του εδάφους των γειτονικών χωρών της Ρωσίας, είπε ο Ζελένσκι στην ομιλία του το βράδυ της Κυριακής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Όλα αυτά πρέπει και μπορούν να σταματήσουν: Πρέπει να σταματήσει η συνενοχή με τον τρόμο και η ικανότητα των τρομοκρατών να αναζητούν συνεργούς σε όλο τον κόσμο και με όλες τις μορφές της ίδιας της ρωσικής τρομοκρατίας», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας περισσότερη υποστήριξη από τη Δύση για να αμυνθεί καλύτερα η χώρα του από τις Ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις.

Επεσήμανε την επιτυχημένη άμυνα κατά των ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τους συμμάχους του το βράδυ της Κυριακής να λάβουν μέτρα για τη δημιουργία ενός αντιαεροπορικού αμυντικού δικτύου όπως το Ισραήλ, το οποίο τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή αναχαίτισε σχεδόν όλα, τα περισσότερα από 300 drones και πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν σε αυτό.

«Όλος ο κόσμος είδε τι σημαίνει πραγματική άμυνα. Είδε ότι ήταν εφικτό», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: «Ο κόσμος είδε επίσης ότι το Ισραήλ δεν ήταν μόνο στην άμυνά του και ότι υποστηρίχθηκε από συμμάχους!». Η αποτελεσματικότητα που επέδειξε η ισραηλινή άμυνα δείχνει ότι η «ενότητα» μεταξύ των συμμάχων «παρέχει την καλύτερη άμυνα», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Και όταν η Ουκρανία λέει ότι οι σύμμαχοί της δεν πρέπει να αγνοούν τους ρωσικούς πυραύλους και τα drones, σημαίνει ότι χρειάζονται ενέργειες, τολμηρές ενέργειες. Δυστυχώς, η βοήθεια που δίνεται στην Ουκρανία είναι ακόμα περιορισμένη και το ρωσικό κράτος εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε κρίσιμα εξαρτήματα που απαιτούνται για την παραγωγή πυραύλων και drones», όπως ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Όσο περισσότερο καθυστερεί η βοήθεια, τόσο περισσότερα εδάφη της Ουκρανίας κερδίζει ο ρωσικός στρατός, πρόσθεσε. «Η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή και όλα τα άλλα μέρη του κόσμου αξίζουν να έχουν εξίσου μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», είπε.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, η Ρωσία εκτόξευσε εναντίον της Ουκρανίας 130 ιρανικά drones καμικάζι Shahed, 80 πυραύλους και σχεδόν 700 εναέριες κατευθυνόμενες βόμβες. Αυτές οι επιθέσεις προκάλεσαν και πάλι απώλειες αμάχων και κατέστρεψαν αρκετούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων υποδομών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οι ουκρανικές πόλεις συνεχίζουν να γίνονται στόχος ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων

 

Την ίδια ώρα οι πόλεις της Ουκρανίας συνέχισαν να αποτελούν στόχο των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, οι οποίοι προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς το Σαββατοκύριακο. Στην πόλη Νικόπολη (νοτιοανατολικά), τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά του ρωσικού πυροβολικού και αναφέρθηκε ότι πολλά σπίτια πήραν φωτιά.

Στην περιοχή Ντνίπρο της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Κυριακή από συντρίμμια από ρωσικό πύραυλο κρουζ που καταρρίφθηκε. Επίσης, περίπου 30 κτίρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές, ανέφερε η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση στο Telegram.

Οι ρωσικές επιθέσεις, ωστόσο, επικεντρώνονται στην πόλη Χάρκοβο. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε αυτήν την Κυριακή ότι αναχαιτίστηκαν και τα δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Ρωσία εναντίον της περιοχής του Χάρκοβο. Η αεροπορική επίθεση είχε στόχο την κρίσιμη υποδομή της πόλης Χάρκοβο, που βρίσκεται μόλις 40 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Oleh Sinegubov.

Ο ουκρανικός τηλεοπτικός σταθμός Suspilne μετέδωσε ότι σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές της πόλης. Πριν από την έναρξη της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, το Χάρκοβο ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ουκρανία, με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο.

Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της σε αυτήν την πόλη από τα μέσα Μαρτίου, πλήττοντας ιδιαίτερα τις πηγές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν φόβοι ότι η πόλη θα μπορούσε σταδιακά να καταστεί ακατοίκητη.

Λίγο πιο ανατολικά, το ρωσικό πυροβολικό έπληξε το χωριό Vesioloie στην περιοχή του Ντόνετσκ το Σαββατοκύριακο, ενώ δύο σύζυγοι βρέθηκαν νεκροί στο βομβαρδισμένο σπίτι τους. Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αυτή την Κυριακή ότι δέκα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες πάνω από την περιοχή Κρασνοντάρ, στα νότια της χώρας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τους πιθανούς στόχους.

Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως περισσότερα συστήματα αεράμυνας και πυραύλους για αυτά τα συστήματα, προκειμένου να προστατεύσει την υποδομή της από τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις. Επίσης, το Κίεβο πρόκειται να παραλάβει τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που υποσχέθηκαν οι σύμμαχοί του αργότερα φέτος. Μετά από αρκετές εβδομάδες καταστροφικών επιθέσεων στο ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, η Γερμανία ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα στείλει άλλο ένα αντιπυραυλικό σύστημα Patriot στην Ουκρανία. Επίσης, το Βερολίνο ετοιμάζεται να μεταφέρει ένα άλλο σύστημα IRIS-T στην Ουκρανία και θα στείλει περισσότερους πυραύλους για τα υπάρχοντα αντιαεροπορικά συστήματα του Κιέβου, σύμφωνα με την EFE.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τρομερή αποκάλυψη με αριθμούς-Οι Βρυξέλλες δίνουν τεράστια κονδύλια στον Ερντογάν που τα χρησιμοποιεί για να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο Α.Μποζκούρτ εκθέτει Ελλάδα και ΕΕ για τα δις ευρώ που δίνονται στην Τουρκία και πάνε σε Τζιχαντιστές και παρακράτος