μολδαβικός στρατός
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Προετοιμασίες πολέμου στην Μολδαβία κατά της Υπερδνειστερίας; Αποδεσμεύουν οχήματα και ετοιμάζονται για επιστράτευση

Τα πράγματα στην Μολδαβία αρχίζουν και παίρνουν ανησυχητική τροπή, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που κλιμάκωσαν την ένταση μεταξύ της κυβέρνησης της Μολδαβίας και του επικεφαλής της περιοχής Υπερδνειστερίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μολδαβία Προετοιμάζεται για Πόλεμο;

Πρόσφατο άρθρο ρωσικού μέσου με τίτλο «Η Μολδαβία ετοιμάζεται για πόλεμο με την Υπερδνειστερία» μεταδίδει πως το υπουργείο άμυνας της χώρας προέβη σε μία ασυνήθιστη κίνηση στέλνοντας διαταγή σε μολδαβικές εταιρείες να παράσχουν οχήματα και λοιπό εξοπλισμό στον μολδαβικό στρατό σε περίπτωση που ανακοινωθεί επιστράτευση στο κράτος. Πηγή αυτής της πληροφορίας είναι ένα κανάλι στο Telegram, το οποίο εξηγεί πως το μολδαβικό υπουργείο έδωσε συγκεκριμένα διορία έως δύο ώρες στις εταιρείες να αποστείλουν οχήματα και ανταλλακτικά εξαρτήματα στον στρατό της χώρας από την στιγμή που γίνει το αίτημα. Παράλληλα, θα ζητηθεί από τις εταιρείες να κάνουν αναλυτικές λίστες με όλα τα διαθέσιμα οχήματα που υπάρχουν.

Μετά από αίτημα σχολιασμού, η εκπρόσωπος του μολδαβικού υπουργείου άμυνας Alla Diaconu επιβεβαιώσει πως το υπουργείο ήρθε σε τέτοια επικοινωνία με τις εταιρείας, ωστόσο διαβεβαίωσε πως επρόκειτο για μία τυπική ετήσια διαδικασία. Σύμφωνα με την ίδια, σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να ενημερώνεται κάθε χρόνο η βάση δεδομένων με τα διαθέσιμα οχήματα και εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο στρατός σε περίπτωση επιστράτευσης.

Ωστόσο παρά τις δηλώσεις της εκπροσώπου η κίνηση δεν σταμάτησε να προκαλεί ανησυχία στην Υπερδνειστερία, η οποία διαισθάνεται απειλή για αυτό και πρόσφατα κατέτρεξε στην Ρωσία ζητώντας την βοήθεια της Μόσχας σε περίπτωση επίθεσης από την Μολδαβία. 

Το Αίτημα της Υπερδνειστερία για Ρωσική Βοήθεια

Συγκεκριμένα την Τετάρτη αξιωματούχοι της Υπερδνειστερίας που υποστηρίζουν την απόσχιση της περιοχής από την Μολδαβία ζήτησαν από την Ρωσία προστασία εν όψει της ένθερμης έντασης με το Κισινάου. 

Η Μόσχα απάντησε λέγοντας πως πρέπει να προστατεύσει την περιοχή, μία περιοχή που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της Μολδαβίας, ωστόσο στην συνέχεια η κυβέρνηση της Μολδαβίας δήλωσε πως η Υπερδνειστερία επωφελείται πολιτικά, κοινωνικά και αμυντικά από την ενσωμάτωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ μπήκαν και αυτές στο παιχνίδι υποστηρίζοντας αποφασιστικά την κυβέρνηση της Μολδαβίας, προτρέποντας το Κισινάου και την Τιρασπόλ να βρουν μία λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Τέλος, το υπουργείο εξωτερικών της Ουκρανίας προειδοποίησε πως «οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση» στην Υπερδνειστερία θα ήταν καταστροφική, ενώ ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε δηλώσει πως η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...