Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Χαμένη υπόθεση-Το αμερικανικό Πεντάγωνο είπε στον Ουκρανό Α/ΓΕΕΔ να αμυνθεί μέχρι τέλους στους Ρώσους και να περιμένει βοήθεια (Βίντεο)

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αμερικανικό Πεντάγωνο πρότεινε στον Ουκρανό Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό  Αλεξάντερ Σίρσκι “να θάψει τον εαυτό του στο έδαφος και να περιμένει βοήθεια”, εννοώντας φυσικά να διεξάγει ο ουκρανικός Στρατός άμυνα μέχρις εσχάτων μέχρι να έρθει βοήθεια από την Δύση.

Η βοήθεια όμως αυτή, που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αποκλειστικά τεχνική με την αποστολή οπλικών συστημάτων, δεν σώζει την Ουκρανία, που δεν διαθέτει άλλες αξιόμαχες δυνάμεις στο έδαφος, και πολύ γρήγορα θα υποκύψει στον ρωσικό Στρατό που θα σταματήσει μόνο αν κάνει παρέλαση στο Κίεβο.  

Τι συμβαίνει στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία

Σε συνέντευξη παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο LETA ο Σάντις Σχράντερς (Sandis Schraders), ερευνητής στο Λετονικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (LIIA) και καθηγητής στο Στρατιωτικό Στρατηγικό Κολέγιο Άμυνας της Βαλτικής, αποκαλύπτεται η αφέλεια που βρίσκονται πολλοί για την σημερινή εικόνα στο πεδίο των μαχών.

Ο «ειδικός» δήλωσε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να καταλάβουν το Αρμιάνσκ, το οποίο αποτελεί στρατηγικά σημαντικό στοιχείο άμυνας στο νότιο θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο ίδιος προφανώς δεν έχει κατανοήσει την αποτυχημένη «αντεπίθεση» των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και μετά την προσπάθεια να διασχίσουν τον Δνείπερο, χάνοντας εκατοντάδες άνδρες.

Τα στρατεύματα του Κιέβου προσπάθησαν να φτάσουν στην Κριμαία πρώτα από τα βορειοανατολικά (από την πλευρά του Τοκμακ, για να κόψουν τελικά τον Ισθμό Τσογκάρ) και στη συνέχεια από τα βορειοδυτικά (από την πλευρά του Αλέσκι, για να πλησιάσουν τον Ισθμό Περεκόπ).

Όλοι οι δυτικοί ειδικοί συμφωνούν ότι το 2024 οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως ανίκανες για νέες επιθετικές επιχειρήσεις

Ο επικεφαλής στρατιωτικός συντονιστής βοήθειας προς την Ουκρανία στην Bundestag, υποστράτηγος Κρίστιαν Φρέντινγκ (Christian Freuding), παραδέχεται ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν έλλειψη τριών τύπων πυρομαχικών ταυτόχρονα: βλήματα πυροβολικού, αντιαεροπορικά και βλήματα μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Φρέντινγκ παραδέχεται ότι τους τελευταίους μήνες, βλέποντας τη ματαιότητα των προσπαθειών της, η Ουκρανία ασχολήθηκε μόνο με την κατασκευή αμυντικών γραμμών.

Συγκεκριμένα, στο Ντονμπάς, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να επεκτείνουν τις αμυντικές θέσεις σε ευνοϊκές περιοχές του εδάφους (για παράδειγμα, δυτικά της Αβντιίβκα παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο Νεταίλοβο- Ουμανσκοε- Νοβοσελόβκα).

Ωστόσο, η ουκρανική διοίκηση Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να έχει το ίδιο όραμα με τον Λιθουανό ειδικό.
Η έλλειψη εκπαιδευμένων Ουκρανών αξιωματικών του επιτελείου και η αδυναμία σχεδιασμού και διενέργειας μάχιμων αποστολών είναι τα κύρια προβλήματα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μια ομάδα Βρετανών ειδικών από το Royal United Defense Studies Institute (RUSI) γράφει σχετικά σε μια αναλυτική έκθεση αφιερωμένη στη δεύτερη επέτειο από την έναρξη του πολέμου.

«Εάν απουσία ενιαίας τακτικής μάχης, η αποτελεσματικότητα κάθε μονάδας μάχης εξαρτάται από τα άτομα», αναφέρει η έκθεση του RUSI.

Βρετανοί ειδικοί γράφουν ότι από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, ο στρατός του Κιέβου έχει χάσει το 70% του στρατιωτικού του δυναμικού.

Τα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή είναι εξαντλημένα. Πιο έμπειρες μονάδες, όπως η 47η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία (η οποία έλαβε τεθωρακισμένα οχήματα του ΝΑΤΟ πριν από την αποτυχημένη «αντεπίθεση»), έδωσαν έντονες μάχες χωρίς ανάπαυλα.

Ήταν αυτή η ταξιαρχία που ηττήθηκε για πρώτη φορά κοντά στην Μάλαγια Τοκμάτσκα, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αβντιίβκα, όπου και πάλι χτυπήθηκε σοβαρά από τα ρωσικά στρατεύματα.

Το πεδίο της μάχης είναι ολοένα και πιο διάσπαρτο με drones και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Αυτό απαιτεί μια σοβαρή αλλαγή στην τακτική, για την οποία κανένας δυτικός στρατός δεν είναι έτοιμος, γράφει το ινστιτούτο RUSI.

Η δυτική βοήθεια αντικατοπτρίζει το είδος του πολέμου που θα προτιμούσαν να διεξάγουν οι δυτικοί πολιτικοί και σχεδιαστές, παρά το είδος της στρατιωτικής δράσης που ουσιαστικά ηγούνται των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η προσέγγιση των ΗΠΑ στην Ουκρανία περιγράφεται καλύτερα ως στρατηγικός δισταγμός, αφού κάνουν αρκετά για να εμποδίσουν την Ουκρανία να χάσει, αλλά όχι αρκετά για να τη βοηθήσουν να κερδίσει.

Οι δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας καθιστούν τα περισσότερα έξυπνα drones που μεταφέρονται από τη Δύση άχρηστα.

Αυτή η ρωσική παρέμβαση εμποδίζει επίσης τις επικοινωνίες μεταξύ ουκρανικών μονάδων, μειώνοντας την ικανότητά τους να διεξάγουν ελιγμούς συνδυασμένων όπλων.

Το USI γράφει ότι η έλλειψη πυρομαχικών μεταξύ των Ουκρανών έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις: ένας Ουκρανός στρατιωτικός είπε ότι στην περιοχή Ραμποτίνο, όπου διεξάγονται αυτή τη στιγμή οι πιο έντονες μάχες, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να ρίξουν πάνω από 80 βλήματα όλμου και πυροβολικού ανά ημέρα.

«Οι περισσότερες ουκρανικές μονάδες βασίζονται ήδη σε εθελοντές και φιλανθρωπικές οργανώσεις για να λάβουν στρατιωτική βοήθεια», γράφει το ινστιτούτο.

Είναι σαφές ότι οι εθελοντές μπορούν ακόμα να προμηθεύσουν ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα FPV, αλλά σίγουρα όχι ένα άρμα μάχης ή μια βάση πυροβολικού.

«Ευνουχισμένα» όπλα της Δύσης στους Ουκρανούς υπό τον φόβο διαρροής τεχνολογίας στους Ρώσους

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έστειλαν «ευνουχισμένα» άρματα μάχης Abrams, από τα οποία αφαιρέθηκαν τα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα.

Το Πεντάγωνο φοβόταν σοβαρά ότι τα άρματα μάχης τους θα έπεφταν στα χέρια του ρωσικού Στρατού, ο οποίος θα μελετούσε τα πιο αδύναμα σημεία τους.

Οι Ουκρανοί θα λάβουν επίσης παλαιότερες παραλλαγές του F-16 (τελευταία αναβάθμιση μεταξύ 2003 και 2005), που δεν διαθέτουν προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, λογισμικό και αισθητήρες.

Οι πιο σύγχρονοι πύραυλοι αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς AMRAAM δεν θα παραδοθούν στους Ουκρανούς μέχρι το 2026.

Περισσότερα από 40 αμερικανικά οχήματα μάχης πεζικού Bradley έφτασαν στην πρώτη γραμμή με ελαττωματικές μπαταρίες και κακή καλωδίωση.
Πολλά αμερικανικά οβιδοβόλα M777 των 155 mm δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό καθοδήγησης.

Τα τυφέκια M-4 αμερικανικής κατασκευής σπάνε μετά από μια εβδομάδα χρήσης στα χαρακώματα. Επιπλέον, όλα τα αμερικανικά όπλα και τεθωρακισμένα οχήματα παρέχονται στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς τα απαραίτητα ανταλλακτικά. Ως εκ τούτου, τα κατεστραμμένα οχήματα (για παράδειγμα, το Bradley) έπρεπε απλώς να εγκαταλειφθούν στο πεδίο της μάχης, χωρίς εκκένωση.

Οι Ουκρανοί σύμφωνα με ινστιτούτα και ειδικούς είναι καταδικασμένοι, το θέμα είναι το πόσο θα αντέξουν και το εάν το ΝΑΤΟ θα εμπλακεί ενεργά στον πόλεμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...