Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σχέδιο "Χαλί" στη Μόσχα μετά από επιθέσεις που δέχθηκε η Ρωσία: “Ανοιχτή πληγή” για τους Ουκρανούς οι πύραυλοι Oniks

Τα ξημερώματα της 25ης Σεπτεμβρίου, drones επιτέθηκαν στις περιοχές της Κριμαίας, της Τούλας, του Μπριάνσκ και του Κουρσκ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και οι περιφερειακές αρχές ανέφεραν νέες επιθέσεις. Στα αεροδρόμια της Μόσχας, ανακοίνωσαν το σχέδιο «Χαλί» και περιόρισαν την άφιξη και την αναχώρηση των αεροσκαφών.

Συνολικά, 13 πτήσεις αναβλήθηκαν και επτά ακυρώθηκαν. Οι περιορισμοί στις αφίξεις και στις αναχωρήσεις άρθηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε απόπειρες από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να επιτεθούν σε στόχους σε ρωσικό έδαφος. Σύμφωνα με το τμήμα, τέσσερα drones καταστράφηκαν πάνω από το βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και πάνω από την Κριμαία. Επιπλέον, δύο UAV εξαφανίστηκαν πάνω από  την περιοχή Μπριάνσκ και ο ίδιος αριθμός αναχαιτίστηκε πάνω από το Κούρσκ.

Η περιοχή του Μπριάνσκ αντιμετώπισε επίσης επίθεση από UAV. Ο κυβερνήτης Μποκομάζ, επιβεβαίωσε την καταστροφή δύο αεροσκαφών τύπου drone πάνω από την περιοχή Σούραζ. Όπως και σε άλλες περιοχές, δεν καταγράφηκαν θύματα ή καταστροφές στην περιοχή του Μπριάνσκ.

Το έδαφος της περιοχής της Τούλα επίσης, δεν έμεινε μακριά από την επίθεση. Συστήματα αεράμυνας, έχουν ενεργοποιηθεί πάνω από την περιοχή. Παρά τον πιθανό κίνδυνο, δεν υπήρξαν καταστροφές ή θύματα.

Ουκρανικός προβληματισμός με τους  Ρωσικούς πυραύλους Oniks

Σε αντίποινα, οι Ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας πυραύλους κρουζ Kalibr, αντιπλοϊκούς πυραύλους P-800 Oniks και drones κρούσης τύπου Shahed.

Τα drones Shahed εκτοξεύτηκαν από τη νοτιοανατολική κατεύθυνση, οι πύραυλοι Kalibr εκτοξεύτηκαν από ένα μικρό πυραυλικό πλοίο και ένα υποβρύχιο στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, ενώ οι πύραυλοι Oniks εκτοξεύτηκαν από κοντά στη Σεβαστούπολη.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, κατάφεραν να εξουδετερώσουν 11 πυραύλους κρουζ Kalibr και 19 UAVs Shahed-136/131.

Ωστόσο, οι προσπάθειες αναχαίτισης δύο αντιπλοϊκών πυραύλων Oniks ήταν ανεπιτυχείς. Μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο λιμάνι της Οδησσού, υπέστησαν ζημιές.

Το ζήτημα πηγάζει από το γεγονός ότι, η αξιόπιστη αναχαίτιση των πυραύλων Oniks μπορεί να διασφαλιστεί μόνο από προηγμένα δυτικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας. Ήδη από τον Ιούλιο, ο Γιούρι Ιχνάτ, εκπρόσωπος της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τόνισε την πολυπλοκότητα της αντιμετώπισης αυτών των πυραύλων.

Ωστόσο, η έκθεση της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας περιέχει μια άλλη κρίσιμη λεπτομέρεια, τις περιοχές εκτόξευσης των πυραύλων κρουζ Kalibr από τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας. Αναφέρεται ότι, στο χτύπημα συμμετείχαν ένα μικρό πυραυλικό πλοίο και ένα υποβρύχιο, εκτοξεύοντας τους πυραύλους από την περιοχή της Φεοδοσίας και του Νοβοροσίσκ.

Αυτό υπογραμμίζει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι, η Ρωσία διατηρεί την ικανότητα να εκτοξεύει πυραύλους Kalibr ακόμη και από την περιοχή της δεύτερης μεγαλύτερης βάσης του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, το ελάχιστο εκτιμώμενο βεληνεκές αυτού του πυραύλου κρουζ είναι 1500 km, έχει τη δυνατότητα να στοχεύσει οποιαδήποτε τοποθεσία στην Ουκρανία όταν εκτοξευθεί από την περιοχή Νοβοροσίσκ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, άλλες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το βεληνεκές αυτού του πυραύλου θα μπορούσε να είναι έως και 2500 km.

Αποθηκεύει «Caliber» για το χειμώνα

Ο ρωσικός στρατός μπορεί να αποθηκεύει πυραύλους κρουζ Kalibr για μελλοντικές μαζικές επιθέσεις. Αυτό δήλωσε, η εκπρόσωπος τύπου της Επιχειρησιακής Διοίκησης «Νότος» Ναταλία Γκουμενιάκ. Σύμφωνα με αυτήν, το γεγονός ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν εξαπολύει επί του παρόντος μαζικά πλήγματα στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας πυραύλους κρουζ, δεν πρέπει να είναι παραπλανητικό.

«Τα  Kalibr είναι όπλα υψηλής ακρίβειας, τα οποία χρησιμοποιούνταν συχνά εναντίον κρίσιμων εγκαταστάσεων υποδομής», ανέφερε.

Τόνισε ότι, η Ρωσία δεν εξαπέλυσε πρόσφατα επιθέσεις στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας πυραύλους κρουζ με βάση τη θάλασσα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι, τέτοιες επιθέσεις δεν θα πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον. Η εκπρόσωπος της Επιχειρησιακής Διοίκησης «Νότος», πιστεύει ότι ο ρωσικός στρατός απλώς συσσωρεύει πυραύλους για μαζικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία τον ερχόμενο χειμώνα.

Φαίνεται ότι, η Ουκρανία έχει «μάθει καλά τα μαθήματα» από προηγούμενες επιθέσεις από ρωσικούς πυραύλους Kalibr. Σε κάθε περίπτωση, δεν ακούμε πλέον να αναφέρεται ότι η Ρωσία έχει ξεμείνει από πυραύλους κρουζ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτισμός 0

Σκοπιανή καθηγήτρια: Η αδικία που γίνεται στη ''Μακεδονία'' είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα! Με τα λίγα κλεμμένα αντικείμενα από την Ακρόπολη

''Μεγαλύτερη αδικία είναι αυτό που έκανε η Ελλάδα στη ''Μακεδονία'', δημεύοντας μια μεγάλη έκταση, με όλα τα μνημεία...