Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

H Πολωνία διακόπτει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη για τα σιτηρά- Στην “τελική ευθεία” η προμήθεια Mirage 2000;

Η Πολωνία σταματά τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι . Σύμφωνα με τον ίδιον, ο λόγος αυτής της απόφασης έγκειται στον ενεργό επανεξοπλισμό των ίδιων των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων.

Ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους της Ουκρανίας, η Πολωνία, δήλωσε ότι δεν προμηθεύει πλέον όπλα στη γείτονά της, καθώς κλιμακώνεται η διπλωματική διαμάχη για τα σιτηρά.

«Αυτή τη στιγμή, η χώρα μας βρίσκεται στο στάδιο του ενεργού επανεξοπλισμού και εκσυγχρονισμού των στρατιωτικών της δυνάμεων. Για αυτόν τον λόγο, δεν μπορούμε πλέον να μεταφέρουμε όπλα στην Ουκρανία», τόνισε ο Μοραβιέτσκι  κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Η Πολωνία έχει ήδη στείλει στην Ουκρανία 320 άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής και 14 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και έχει να προσφέρει λίγα περισσότερα.

Ωστόσο, οι παρατηρήσεις συμπίπτουν με τις υψηλές εντάσεις μεταξύ των δύο γειτόνων.

Την Τρίτη, η Πολωνία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ουκρανίας για σχόλια του προέδρου Ζελένσκι στα Ηνωμένα Έθνη, μετά την παράταση της απαγόρευσης στα ουκρανικά σιτηρά από την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι, είναι ανησυχητικό το πώς ορισμένοι φίλοι της Ουκρανίας στην Ευρώπη παρείχαν αλληλεγγύη, «σε ένα πολιτικό θέατρο - φτιάχνοντας ένα θρίλερ από σιτηρά». Η Βαρσοβία κατήγγειλε τα λόγια του ως «αδικαιολόγητα για την Πολωνία, η οποία υποστηρίζει την Ουκρανία από τις πρώτες μέρες του πολέμου».

«Ο Πολωνός πρωθυπουργός ήταν ανένδοτος δηλώνοντας ότι, η Πολωνία βοηθά την Ουκρανία να νικήσει τον «ρώσο βάρβαρο» παρέχοντας στρατιωτικό οπλισμό , αλλά δεν θα συμφωνούσε να αποσταθεροποιηθούν οι αγορές της Πολωνίας από τις εισαγωγές σιτηρών», ανέφερε το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων Pap.

Ο Πολωνικός στρατός έχει εξαντλήσει τον δικό του στρατιωτικό εξοπλισμό κατά περίπου το ένα τρίτο, μέσω των μεταφορών στην Ουκρανία και βρίσκεται στη διαδικασία αντικατάστασής του με σύγχρονο εξοπλισμό δυτικής παραγωγής.

Οι εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία δεν θα σταματήσουν εντελώς, καθώς ο πολωνός κατασκευαστής PGZ πρόκειται να στείλει περίπου 60 όπλα πυροβολικού Krab τους επόμενους μήνες.

Η διαμάχη των σιτηρών

Η διαμάχη για τα σιτηρά ξεκίνησε μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτός από το κλείσιμο των κύριων ναυτιλιακών οδών της Μαύρης Θάλασσας και ανάγκασε την Ουκρανία να βρει εναλλακτικές χερσαίες διαδρομές.

Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στο να καταλήξουν μεγάλες ποσότητες σιτηρών στην κεντρική Ευρώπη.

Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε προσωρινά τις εισαγωγές σιτηρών σε πέντε χώρες, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, για να προστατεύσει τους ντόπιους αγρότες, οι οποίοι φοβούνταν ότι τα ουκρανικά σιτηρά μειώνουν τις τιμές σε τοπικό επίπεδο.

Η απαγόρευση έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου και η ΕΕ επέλεξε να μην την ανανεώσει, αλλά η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Πολωνία αποφάσισαν να συνεχίσουν να την εφαρμόζουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι, δεν εναπόκειται στα μεμονωμένα μέλη της ΕΕ να χαράξουν εμπορική πολιτική για το μπλοκ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ουκρανία υπέβαλε αγωγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εναντίον αυτών των χωρών για τις απαγορεύσεις , οι οποίες, όπως είπε, αποτελούν παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων.

Ωστόσο, η Πολωνία είπε ότι «θα διατηρήσει την απαγόρευση και μια καταγγελία στον ΠΟΕ δεν μας κάνει εντύπωση».

Ο Μοραβιέτσκι  είπε ότι, θα αυξήσουν τον αριθμό των απαγορευμένων προϊόντων από το Κίεβο εάν η Ουκρανία κλιμακώσει τη διαμάχη για τα σιτηρά. Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας πρόσθεσε ότι, «η άσκηση πίεσης στην Πολωνία σε πολυμερή φόρουμ ή η αποστολή καταγγελιών σε διεθνή δικαστήρια δεν είναι κατάλληλες μέθοδοι για την επίλυση διαφορών μεταξύ των χωρών μας».

Παρά την απαγόρευση, οι τρεις χώρες δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τη μεταφορά σιτηρών μέσω αυτών σε άλλες αγορές.

Η Πολωνία έχει παράσχει μεγάλη υποστήριξη στην Ουκρανία καθώς αμύνεται ενάντια στη Ρωσία, προτρέποντας τη Γερμανία να παράσχει στη χώρα άρματα μάχης Leopard 2, δεσμεύοντας μαχητικά αεροσκάφη στη χώρα και καλωσορίζοντας περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Ξεκινούν διαπραγματεύσεις για την προμήθεια μαχητικών Mirage 2000

Όπως έγινε γνωστό από το ρεπορτάζ της γαλλικής πύλης Intelligence Online, το Κίεβο και το Παρίσι συζητούν ενεργά το θέμα της μεταφοράς μαχητικών Mirage 2000 από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, τα μέρη πλησιάζουν ήδη στο τελικό στάδιο της σύναψης της σχετικής συμφωνίας.

Το μαχητικό Mirage 2000, το οποίο κατασκευάζεται από την Dassault Aviation, βρισκόταν σε υπηρεσία με τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία για μεγάλο χρονικό διάστημα και αναγνωρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα στην κατηγορία του. Η μεταφορά αυτού του τύπου πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, θα μπορούσε να φέρει σοβαρή κλιμάκωση, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για μεταφορά 24 αεροσκαφών αυτού του τύπου στην Ουκρανία.

Προς το παρόν, οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των μαχητικών που θα μεταφερθούν, του κόστους και των όρων παράδοσής τους, δεν έχουν αποκαλυφθεί. Παραμένει επίσης ασαφές, εάν τα μαχητικά θα εκσυγχρονιστούν πριν από τη μεταφορά και ποιες συγκεκριμένες τροποποιήσεις του Mirage 2000 μπορούν να μεταφερθούν στην Ουκρανία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ