Κόσμος

Η Βενεζουέλα ακυρώνει τη συμφωνία για το φυσικό αέριο με το Τρινιντάντ και Τομπάγκο λόγω της συνεργασίας της νησιωτικής χώρας με τις ΗΠΑ

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε την αναστολή της ενεργειακής συμφωνίας με το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, η οποία αφορούσε την από κοινού εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Dragon. Η απόφαση αυτή ήρθε ως αντίδραση στην άφιξη αμερικανικού αντιτορπιλικού στο νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής, γεγονός που ο Μαδούρο ερμήνευσε ως απειλή.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του, ο Μαδούρο δήλωσε πως η πρωθυπουργός του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Κάμλα Περσάντ-Μπισέσαρ, απείλησε να μετατρέψει τη χώρα της σε «αεροπλανοφόρο της αμερικανικής αυτοκρατορίας» εναντίον της Βενεζουέλας. Ως απάντηση, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ενέκρινε την προσωρινή αναστολή της συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκμετάλλευση φυσικού αερίου.

Η συμφωνία αφορούσε το κοίτασμα Dragon, το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 120 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και βρίσκεται στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών. Παρά το εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας, η Ουάσινγκτον είχε δώσει πρόσφατα το «πράσινο φως» στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, γεγονός που είχε δημιουργήσει ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη στη χώρα, όπου το 20% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η πρόταση για αναστολή της συμφωνίας έγινε αρχικά από την αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, και προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Περσάντ-Μπισέσαρ. Σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα της δεν θα υποκύψει σε «εκβιασμούς» από τη Βενεζουέλα, ενώ υπογράμμισε πως το μέλλον του Τρινιντάντ και Τομπάγκο δεν εξαρτάται από τη Βενεζουέλα.

Οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί από τον Μάιο του 2025, όταν η Περσάντ-Μπισέσαρ ανέλαβε την εξουσία. Η νέα πρωθυπουργός έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή της προς την κυβέρνηση Μαδούρο και υποστηρίζει την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη αναπτύξει επτά πολεμικά πλοία στην Καραϊβική και ένα ακόμη στον Κόλπο του Μεξικού, στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά των καρτέλ ναρκωτικών, με ιδιαίτερη στόχευση τη Βενεζουέλα και τον πρόεδρό της. Το αντιτορπιλικό USS Gravely κατέπλευσε την Κυριακή στο Πορτ οφ Σπέιν και αναμένεται να παραμείνει έως την Πέμπτη για κοινές ασκήσεις με τις ένοπλες δυνάμεις του Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει αεροπορικά πλήγματα σε σκάφη που θεωρούνται ύποπτα για διακίνηση ναρκωτικών, σε διεθνή και ξένα χωρικά ύδατα στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δέκα τέτοια πλήγματα, με τουλάχιστον 43 νεκρούς, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης που επικαλείται το AFP. Ανάμεσα στους νεκρούς, δύο ήταν πολίτες του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, σύμφωνα με τις οικογένειές τους, αν και οι τοπικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει το γεγονός.

Νομικοί και διεθνολόγοι εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα των αμερικανικών επιθέσεων, καθώς αυτές πραγματοποιούνται σε διεθνή ύδατα και αφορούν υπόπτους που δεν έχουν συλληφθεί ή ανακριθεί.

Το Τρινιντάντ και Τομπάγκο παίρνει επίσημα θέση στην αντιπαράθεση με τη Βενεζουέλα

Η πρωθυπουργός του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Κάμλα Περσάντ-Μπισέσαρ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι απορρίπτει κάθε μορφή «εκβιασμού» από τη Βενεζουέλα σχετικά με τις διμερείς συμφωνίες για το φυσικό αέριο. Η δήλωση αυτή ήρθε ενώ η χώρα φιλοξενεί από την Κυριακή το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Gravely, στο πλαίσιο της στρατιωτικής ανάπτυξης των ΗΠΑ στην Καραϊβική, κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Περσάντ-Μπισέσαρ τόνισε ότι το Τρινιντάντ και Τομπάγκο δεν θα υποκύψει σε πιέσεις και θα συνεχίσει τον αγώνα του για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών. Υπογράμμισε επίσης ότι «το μέλλον μας δεν εξαρτάται από τη Βενεζουέλα», απορρίπτοντας κάθε υπόνοια εξάρτησης από τον γείτονα της χώρας της.

Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, είχε προτείνει την προηγούμενη ημέρα την αναστολή των ενεργειακών συμφωνιών με το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, ως αντίποινα για την παρουσία του USS Gravely στο λιμάνι της χώρας.

Η Ουάσινγκτον έχει αναπτύξει επτά πολεμικά πλοία στην Καραϊβική και στον Κόλπο του Μεξικού, στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά των καρτέλ ναρκωτικών, με ιδιαίτερη στόχευση τη Βενεζουέλα και τον πρόεδρό της, Νικολάς Μαδούρο. Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την επικείμενη άφιξη του αεροπλανοφόρου Gerald R. Ford, του μεγαλύτερου στον κόσμο, στην περιοχή. Ο Μαδούρο χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως προσπάθεια των ΗΠΑ να «εφεύρουν έναν νέο πόλεμο».

Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει ανοιχτά τον Μαδούρο για εμπλοκή στη διακίνηση ναρκωτικών, κατηγορία που το Καράκας απορρίπτει κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το ζήτημα των ναρκωτικών ως πρόσχημα για αλλαγή καθεστώτος και έλεγχο των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον δέκα αεροπορικά πλήγματα σε σκάφη που θεωρούνται ύποπτα για διακίνηση ναρκωτικών στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 43 άνθρωποι, ενώ δύο από τα θύματα ήταν πολίτες του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, σύμφωνα με τις οικογένειές τους. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει την πληροφορία.

Νομικοί και ειδικοί εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη νομιμότητα των επιθέσεων αυτών, καθώς πραγματοποιούνται σε διεθνή ή ξένα χωρικά ύδατα και στοχεύουν υπόπτους χωρίς προηγούμενη σύλληψη ή ανάκριση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ