Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Εντάσεις και νέες τακτικές στη Μ. Θάλασσα: Η Ουκρανία εξασφάλισε εναλλακτικό διάδρομο για τα σιτηρά- Βομβαρδίζουν λιμάνια οι Ρώσοι

Στις 10 Αυγούστου, οι Ναυτικές Δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν την έναρξη ενός προσωρινού διαδρόμου για τα εμπορικά πλοία που κατευθύνονται προς ή από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας Τσέρνομορσκ, Οδησσός και Γιούζνι. Η Ρωσία έχει κηρύξει όλα τα πλοία που προσεγγίζουν τα ουκρανικά λιμάνια ως δυνητικούς στρατιωτικούς στόχους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής κανένα από τα πολιτικά πλοία δεν έχει γίνει στόχος.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, δύο πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου υπό τη σημαία του Παλάου κατέφθασαν στο λιμάνι του Τσερνομόρσκ στην περιοχή της Οδησσού. Εάν φύγουν και από εκεί με ασφάλεια, η Ουκρανία μπορεί να γιορτάσει άλλη μια επιτυχημένη επιχείρηση κατά μήκος του εναλλακτικού διαδρόμου σιτηρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα δύο πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου Resilient Africa και Aroyat έφτασαν στο ουκρανικό λιμάνι μέσω εναλλακτικού διαδρόμου σιτηρών, ανέφερε η Διοίκηση των θαλάσσιων λιμένων της Ουκρανίας. Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών υποστήριξε ότι τα πλοία φέρεται να φορτώνουν 20 χιλιάδες τόνους σιταριού για την Αφρική και την Ασία.

Ωστόσο, τα πλοία ήρθαν στο λιμάνι στον τερματικό σταθμό χύδην φορτίου και όχι στον τερματικό σταθμό σιτηρών. Το σύνολο των φορτηγών πλοίων τους επιτρέπει να μεταφέρουν διάφορα φορτία και παραμένει άγνωστο τι θα βγάλουν ή θα φέρουν στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά δεν είναι τα πρώτα πλοία που πέρασαν από τον λεγόμενο εναλλακτικό διάδρομο σιτηρών που εγκαινίασε το Κίεβο μετά την αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά. Στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, ταυτόχρονα με τη μαζική επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας, τα ρωσικά πολεμικά πλοία "Vasily Bykov" και "Sergey Kotov" του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας υπέστησαν μαζικά πλήγματα. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, καταστράφηκαν 14 ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη. Τις τελευταίες ημέρες, ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη έχουν επίσης στοχεύσει τα μικρά πυραυλάκατους "Samum" και "Askold".

Σύμφωνα με ανεπίσημες ρωσικές στρατιωτικές πηγές, ένα από τα ουκρανικά σκάφη προκάλεσε ελαφρές ζημιές στο σώμα του πολεμικού πλοίου "Vasily Bykov". Παρά τη ζημιά, το πλοίο συνέχισε να κατευθύνεται προς τη Σεβαστούπολη. Το "Sergey Kotov" επιχειρούσε σε κοντινή απόσταση.

Μόλις το ρωσικό "Vasily Bykov" αποχώρησε από την περιοχή περιπολίας, στις 15 Σεπτεμβρίου, ένα πολιτικό σκάφος Puma υπό τη σημαία των Νήσων Κέιμαν εγκατέλειψε την περιοχή της Οδησσού και κατευθύνθηκε κατά μήκος της ήδη διανυθείσας διαδρομής κατά μήκος των ακτών της Ουκρανίας και της Ρουμανίας προς τα νότια. Συνοδευόταν στα ρουμανικά χωρικά ύδατα από δύο σκάφη της Ναυτικής Φρουράς του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, μαχητικά MiG-29 περιπολούσαν τον εναέριο χώρο πάνω από την περιοχή της Οδησσού και αμερικανικά αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας και αναγνώρισης P-8 Poseidon επιχειρούσαν πάνω από τη Ρουμανία.

Η συνεχιζόμενη διέλευση των σκαφών στη Μαύρη Θάλασσα επιβεβαιώνει ότι το Κίεβο εγκαινίασε τον εναλλακτικό διάδρομο και ότι ο ουκρανικός στρατός μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των ρωσικών πολεμικών πλοίων με επιθέσεις από μη επανδρωμένα σκάφη.

Με τη σειρά του, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει καθημερινά τα πλήγματα σε όλη την Ουκρανία, στοχεύοντας συνεχώς τις λιμενικές υποδομές στις νότιες περιοχές. Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ, εκρήξεις χτύπησαν τα λιμάνια της Κιλίγια και του Ιζμαήλ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...