Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σφαγιάστηκαν οι Ρώσοι στο Μπαχμούτ- Ουκρανός διοικητής: 3 επίλεκτες ρωσικές ταξιαρχίες "κατατροπώθηκαν" στα ανατολικά

Ο στρατηγός που διοικεί τις ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις δήλωσε ότι τα στρατεύματά του κατατρόπωσαν τρεις από τις καλύτερες ρωσικές ταξιαρχίες που μάχονται στις γραμμές του μετώπου στην ανατολική περιοχή Ντονιέτσκ της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκιι δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι η ανακατάληψη δύο ανατολικοουκρανικών χωριών τις τελευταίες ημέρες - της Κλεστσέεβκα και της Αντρίιβκα, τα οποία βρίσκονται σε ψηλότερο έδαφος κοντά στην κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ- ήταν μια σημαντική πρόοδος. "Στις μάχες στο τμήμα Μπαχμούτ, ορισμένες από τις καλύτερες μονάδες του εχθρού έχουν συντριβεί και έχουν χάσει εντελώς τη μαχητική τους δύναμη", ανέφερε ο Σίρσκιι σε δήλωσή του.

Οι εν λόγω ρωσικές μονάδες ήταν η 72η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού καθώς και οι 31η και 83η Ταξιαρχίες Αεροπορικής Επίθεσης.

Χαιρετίζοντας την ανακατάληψη της Κλεστσέεβκα και της Αντιίβκα, ο Σίρσκιι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους και είχαν κάποια επιτυχία στο να διαπεράσουν τις ρωσικές γραμμές άμυνας, αν και οι δυνάμεις της Μόσχας αντεπιτίθενται από πολλές κατευθύνσεις σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τις χαμένες θέσεις τους.

"Αυτοί οι οικισμοί, εκ πρώτης όψεως μικροί, ήταν σημαντικά στοιχεία στην αμυντική γραμμή του εχθρού που εκτεινόταν από το Μπαχμούτ έως τη Χορλίβκα", δήλωσε ο Σίρσκιι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, αναφερόμενος σε μια πόλη περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) από το Μπαχμούτ.

"Ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων ενεργειών των στρατευμάτων μας, η αμυντική γραμμή του εχθρού -την οποία προσπάθησε να κλείσει ρίχνοντας όλες τις διαθέσιμες εφεδρείες στη μάχη- παραβιάστηκε", είπε.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Ίλια Γεβλάς υπογράμμισε επίσης την τακτική σημασία της Κλεστσέεβκα, λέγοντας σε τηλεοπτικά σχόλια ότι η ανακατάληψή της εξέθεσε τη νότια πλευρά του Μπαχμούτ και ήταν "ένα ευνοϊκό εφαλτήριο για περαιτέρω πρόοδο".

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μπαχμούτ τον Μάιο, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να πολεμούν σε έναν σκληρό αστικό πόλεμο που εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αιματηρές και μακροβιότερες μάχες από την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι.

Η Ρωσία διέψευσε το Σάββατο ότι είχε χάσει τον έλεγχο της Αντριίβκα και οι τελευταίοι ουκρανικοί ισχυρισμοί για κέρδη στο πεδίο της μάχης κατά των ρωσικών δυνάμεων δεν μπορούσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Το think tank Institute for the Study of War (ISW), με έδρα την Ουάσιγκτον, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η προέλαση της Ουκρανίας νότια του Μπαχμούτ και οι ισχυρισμοί περί καταστροφής των μαχητικών δυνατοτήτων των τριών ρωσικών ταξιαρχιών θα μπορούσαν να υποδηλώνουν σημαντικές απώλειες για τη Μόσχα. "Αυτά τα στοιχεία συμμετείχαν στην αντεπίθεση και προσπάθησαν να ανακόψουν τις ουκρανικές προόδους γύρω από το Μπαχμούτ... και πιθανόν να υπέστησαν βαριές απώλειες", δήλωσε το ISW.

Το ISW είπε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις νότια του Μπαχμούτ ήταν "πιθανότατα κουρασμένες από τις πρόσφατες προσπάθειες να κρατήσουν" την Κλεστσέεβκα και την Αντριίβκα.

Η Ουκρανία έχει πλέον ανακτήσει περίπου 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα (περισσότερα από 19 τετραγωνικά μίλια) γης γύρω από το Μπαχμούτ από την έναρξη της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσής της τον Ιούνιο, η αργή πρόοδος της οποίας έχει επικριθεί από ορισμένους δυτικούς υποστηρικτές του Κιέβου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει τον αργό ρυθμό της προέλασής τους, αλλά έχουν επισημάνει τη δύναμη της ρωσικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων χαρακωμάτων και τεράστιων ναρκοπεδίων, τα οποία η Μόσχα είχε μήνες στη διάθεσή της για να προετοιμάσει, ενώ το Κίεβο περίμενε την παράδοση των υποσχόμενων αρμάτων μάχης από τους δυτικούς συμμάχους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ, η οποία ήταν μία από τους έξι αναπληρωτές υπουργούς Άμυνας που απομακρύνθηκαν τη Δευτέρα στο πλαίσιο του ανασχηματισμού υπό τον νέο υπουργό Άμυνας, δήλωσε νωρίτερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν 51 τετραγωνικά χιλιόμετρα κοντά στο Μπαχμούτ και περισσότερα από 260 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στο νότιο τμήμα της χώρας κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

αεροπορική βάση Chkalovsky
Ένοπλες Συρράξεις 0

Φρίκη στο Κρεμλίνο μετά την επιδρομή Ουκρανών σαμποτέρ σε μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις της Μόσχας-Χτυπήθηκε το αεροπλάνο του Πούτιν; (Εικόνες)

Πρόκειται για την βάση Chkalovsky, η οποία φυλάσσεται εντυπωσιακά καλά, ωστόσο και πάλι η ομάδα δολιοφθοράς της...