Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο Χ. Φιντάν θέτει ζήτημα για το φράχτη στον Έβρο-Επιτίθεται στο ΝΑΤΟ: "Η Τουρκία θα χτίσει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων!"

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, αποτελεί ένα από τα πλέον πολύ-συζητημένα πρόσωπα (και) στην Τουρκία, μετά την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου του Ερντογάν, τόσο για το παρελθόν του ως διοικητής των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) στο εσωτερικό, όσο και για το ρόλο του σε διάφορες διπλωματικές και επιχειρησιακές αποστολές σε χώρες του εξωτερικού.

Διατυπώνοντας το όραμά του για την εξωτερική πολιτική για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε το αξίωμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, αποκάλυψε τη Δευτέρα ένα όραμα εξωτερικής πολιτικής προσανατολισμένο στην εθνική ασφάλεια και οικονομία, δεσμευόμενος για ισχυρότερο στρατό και οικονομία στο εσωτερικό και εμβάθυνση της συνεργασίας στο εξωτερικό. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας, ζήτησε επίσης από ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ να τερματίσουν κάθε συνεργασία με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Αναμένουμε το ΝΑΤΟ να είναι εξίσου προσεκτικό για τις ανησυχίες και τις απειλές για την ασφάλεια κάθε μέλους του που αντιμετωπίζει», είπε ο Φιντάν σε ομιλία του στην ετήσια διάσκεψη των πρεσβευτών στην Άγκυρα.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας σε ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, να τερματίσουν αμέσως την φανερή ή κρυφή συνεργασία τους με το PKK στη Συρία και το Ιράκ», πρόσθεσε καθώς η συμμαχία αναμένει το κοινοβούλιο της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας.

«Δεν θα δώσουμε ανάπαυλα στις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις δυνάμεις πίσω από αυτές στη χώρα μας και στην περιοχή μας», είπε ο Φιντάν. «Σε αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας αυξάνοντας τις στρατιωτικές, πληροφορίες και τεχνολογικές μας δυνατότητες στο εσωτερικό, διασφαλίζοντας παράλληλα αποτελεσματική συνεργασία με τους φίλους μας στο εξωτερικό», ανέφερε.

Βελτίωση των περιφερειακών δεσμών

«Αντιμετωπίζουμε πολλές ταυτόχρονες πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, τεχνολογικές και κοινωνικές προκλήσεις στο διεθνές σύστημα.  Υπάρχει ανάγκη για μετασχηματισμό», είπε ο Φιντάν, περιγράφοντας το όραμά του για την εξωτερική πολιτική, ως τη μετατροπή της Τουρκίας σε έναν από τους παράγοντες που θα χτίσει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Ο Φιντάν είπε ότι, η χώρα του θα επιδιώξει τέσσερις στρατηγικούς στόχους για να επιτύχει αυτό που περιέγραψε ως το όραμα του «Αιώνα της Τουρκίας», σε σχέση με την επέτειο των 100 χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας: «Αυτοί είναι η εγκαθίδρυση ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή μας, η επέκταση των εξωτερικών μας σχέσεων σε θεσμικό επίπεδο, ενισχύοντας την ευημερία και προωθώντας τους παγκόσμιους στόχους μας», είπε.

Σχετικά με την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, ο Φιντάν ανέφερε επίσης τη διατήρηση της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα ως κορυφαία ατζέντα εξωτερικής πολιτικής, εκφράζοντας ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση στο βόρειο τμήμα της χώρας του μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

 Όσον αφορά τη συνεχιζόμενη ώθηση της Τουρκίας για την αποκατάσταση του φράχτη, ο Φιντάν εξέφρασε την ετοιμότητά του να προωθήσει τον διάλογο της χώρας του με τη συριακή κυβέρνηση, την Ελλάδα και την Αρμενία. «Θα επιδιώξουμε να λύσουμε προβλήματα, να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας και να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες φιλίες μας», είπε.

«Σκοπεύουμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες της περιοχής μέσα από μια θετική ατζέντα», είπε.

Επανέλαβε επίσης, την απαίτηση του Ερντογάν να αναβιώσει την προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Αποσύροντας τις αντιρρήσεις του για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν ζήτησε από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν τις τελματωμένες ενταξιακές συνομιλίες της χώρας του με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Αυτό που λείπει από την ομιλία του κορυφαίου διπλωμάτη, ωστόσο, είναι οι δημοκρατικές αξίες που έπρεπε να υιοθετήσει η Τουρκία για να ανανεώσει τη διαδικασία.

«Καθώς σταμάτησε μια προσπάθεια σηματοδότησης για την αποκατάσταση του θλιβερού ιστορικού της χώρας του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Φιντάν κατηγόρησε μάλλον την ΕΕ για «στρατηγική τύφλωση» σχετικά με τις διαπραγματεύσεις», αναφέρει το al-monitor.

Η οικονομία ξεχώρισε ως το δεύτερο κυρίαρχο θέμα στην ομιλία του Φιντάν, με τον υπουργό Εξωτερικών να δεσμεύεται να ενισχύσει τους διμερείς και περιφερειακούς οικονομικούς δεσμούς της Τουρκίας σε πιο θεσμοθετημένη βάση.

Υπενθυμίζουμε ότι, μετά την επανεκλογή του, τόσο ο Ερντογάν όσο και η ομάδα της οικονομίας του ενίσχυσαν τις προσπάθειές τους να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια στη χώρα.

Ο Ερντογάν ταξίδεψε σε πλούσιες σε πετρέλαιο μοναρχίες του Κόλπου, στην πρώτη του περιφερειακή περιοδεία υπό τη νέα του θητεία σε μεγάλο βαθμό σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την οξεία κρίση εξωτερικής πολιτικής της χώρας του.

«Μια ισχυρή, αυτάρκης οικονομία με πρόσβαση σε παγκόσμιες ευκαιρίες είναι ο πυλώνας της εθνικής μας δύναμης», είπε ο Φιντάν, δεσμευόμενος να μετατρέψει την Τουρκία σε μία από τις 10 κορυφαίες οικονομίες στον κόσμο. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις του φιλόδοξου οράματός του, ήταν επίσης προσεκτικός να μην σηματοδοτήσει …. το απρόβλεπτο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...