Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν “κάνει πλάτες” στον Πούτιν: Η Ισπανία και η Ουκρανία συζητούν τη μεταφορά Patriot SAM για την αεράμυνα αλλά η Τουρκία αρνείται

Η Ρωσική αεράμυνα φέρεται να  είναι αδιαπέραστη, καθώς έχει καταρρίψει επτά από τους ουκρανικούς πυραύλους Storm Shadow, αλλά  κατέστρεψε με επιτυχία και ένα αμερικανικό αμυντικό σύστημα Patriot στο Κίεβο. Η Μόσχα λέει ότι, οι στόχοι καταστράφηκαν χρησιμοποιώντας τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να υπενθυμίσουμε ότι, ο Ζελένσκι, είπε ότι το Κίεβο χρειάζεται 50 συστήματα Patriots.  Επίσης, ο Γιούρι Ιχνάτ, εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, λέει ότι ο στόχος να αποκτηθούν περίπου πενήντα συστήματα αεράμυνας Patriot για την προστασία  από ρωσικούς πυραύλους είναι απαραίτητος.

Το σύστημα Patriot είναι ένα από μια σειρά εξελιγμένων μονάδων αεράμυνας, που παρέχονται από τη Δύση για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκρούσει μια ρωσική εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών που έχει στοχεύσει κρίσιμες υποδομές, εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες τοποθεσίες.

Θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών, των πυραύλων κρουζ και των βαλλιστικών πυραύλων. Συνήθως περιλαμβάνει εκτοξευτές μαζί με ραντάρ και άλλα οχήματα υποστήριξης.

Ο Ερντογάν αρνείται

Ενώ η Ουκρανία επιδιώκει ενισχυμένη αεράμυνα, καθώς η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς συστημάτων Patriot (SAM) , η Τουρκία εκφράζει ανησυχίες.

Η Ισπανία διαθέτει στο οπλοστάσιό της 3 συστοιχίες  πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot (SAM) και η Ουκρανία, μαζί με την Ολλανδία, επιμένει ότι μία από αυτές τις συστοιχίες  θα πρέπει να ενισχύσει την αεράμυνα της Ουκρανίας, αναφέρει η El Pais .

Κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία έλαβε χώρα στις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, υπέβαλε αίτημα να εκχωρηθούν συστήματα Patriot SAM για την Ουκρανία στον πρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης, Πέδρο Σάντσεζ.

Την ίδια ώρα, συζητήσεις για τη μεταφορά του ισπανικού συστήματος SAM στην Ουκρανία έγιναν από κοινού με την Ολλανδία και την Τουρκία, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Γεγονός είναι ότι από τις 3 συστοιχίες Patriot SAM στην Ισπανία, οι 2 είναι σημαντικές για την εθνική άμυνα και δεν θα μεταφερθούν. Η τρίτη βρίσκεται επί του παρόντος στην Τουρκία στην Αεροπορική Βάση Ιντσιρλίκ, όπου σταθμεύει εδώ και οκτώ χρόνια από το 2015.

Η Ισπανία είναι έτοιμη να τη διαθέσει στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, επιμένει ότι το σύστημα Patriot θα πρέπει να βρίσκεται στην Τουρκία μέχρι τη λήξη της σύμβασης, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ισπανία διαθέτει αυτή τη στιγμή συνολικά 18 συστήματα εκτοξευτών Patriot, οργανωμένα σε τρεις συστοιχίες, στην έκδοση PAC-2+. Αυτά τα συστήματα αγοράστηκαν από τη Γερμανία το 2004 και το 2015. Η Ισπανία σχεδιάζει να τα αναβαθμίσει στην έκδοση PAC-3 MSE, η οποία θα τους επέτρεπε να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους. Επιπλέον, η Ισπανία σκοπεύει να αποκτήσει ένα τέταρτο σύστημα. Η Μαδρίτη έχει διαθέσει 1,4 δισ. ευρώ για αυτά τα σχέδια.

Να υπενθυμίσουμε επίσης, ότι μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων SAMP-T παραδόθηκε στην Ουκρανία. Αυτή η παράδοση, ήταν το αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών της Ιταλίας και της Γαλλίας, στο πλαίσιο της διεθνούς υποστήριξης για την Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα SAMP-T στην Ιταλία και τη Γαλλία αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του ενιαίου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας (ABM) του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Η επείγουσα απαίτηση για την Ουκρανία να ενισχύσει τις δυνατότητές της για αεράμυνα σε ολόκληρη τη χώρα,  έγκειται επίσης ότι τα επιχειρησιακά αεροδρόμιά της δέχονται επίθεση. Για παράδειγμα, ένα αεροδρόμιο που βρίσκεται στην κεντρική Ουκρανία κοντά στο Kropyvnytskyi έγινε στόχος δύο ρωσικών πυραύλων.

Ο σκοπός είναι να ενισχυθεί η προστασία από επιθέσεις εχθρικών πυραύλων, ιδιαίτερα καθώς τα επιχειρησιακά αεροδρόμια παραμένουν ελκυστικοί στόχοι για τους Ρώσους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ