Ένοπλες Συρράξεις

“Όλα” στα πυρηνικά: Η Γαλλία αυξάνει τον προϋπολογισμό κατά 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων εις “βάρος” των Rafale και τάνκ Leclerc

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τις δυτικές χώρες να επανεξετάσουν τις στρατιωτικές δαπάνες  και σε πολλές περιπτώσεις, να τις αυξήσουν σημαντικά.

Ο Πρόεδρος Μακρόν, αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν πλέον «μερίσματα ειρήνης» μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τώρα που η Ρωσία είχε εισβάλει στην Ουκρανία, επομένως ο στόχος είναι να ανανεωθεί ένας στρατός που προστάτευε την ελευθερία, την ασφάλεια, την ευημερία και τη θέση της Γαλλίας στον κόσμο.

Ο Γάλλος πρόεδρος  πιέζει για μια σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, με στόχο να φθάσει τα 413 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.

Αυτή η προτεινόμενη αύξηση κατά 30 τοις εκατό στις αμυντικές δαπάνες, έχει σκοπό να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις του  Γαλλικού έθνους και να ενισχύσει τις δυνατότητές του.

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τον στρατιωτικό προϋπολογισμό, γνωστό ως Loi de programmation militaire (LPM), έφτασε στη Συνέλευση Nationale στη Γαλλία στις 22 Μαΐου μετά από μήνες συζητήσεων και πολυάριθμες καθυστερήσεις.

Η σημασία του έγκειται στη διάθεση περίπου 413 δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτικές δαπάνες μέχρι το 2030, μια περίοδο αυξημένης διεθνούς έντασης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το σχέδιο νόμου δίνει κατά κύριο λόγο προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των δυνατοτήτων πυρηνικής αποτροπής.

Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει επίσης την ανάγκη για αναβάθμιση εξοπλισμού και περιλαμβάνει επενδύσεις για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το διάστημα και τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις πρόκειται να λάβουν μια «άνευ προηγουμένου» αύξηση του προϋπολογισμού από το 2024 έως το 2030, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας. Ο προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 400 δισ. ευρώ αυτή την περίοδο, μια σημαντική αύξηση από τα 295 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για την περίοδο 2019-2025.

Δεν λαμβάνει  υπόψη τους παράγοντες που προκύπτουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Παρά την πιθανή σύνδεση μεταξύ της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών και του πολέμου της Ουκρανίας, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η προτεινόμενη ώθηση στις στρατιωτικές δαπάνες, δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τους παράγοντες που προκύπτουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι, η προτεινόμενη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 30% από τη Γαλλία, δεν λαμβάνει υπόψη την εξελισσόμενη κατάσταση στην Ουκρανία.

Η Ρωσική εισβολή υπήρξε μάρτυρας της αναζωπύρωσης των παραδοσιακών πολεμικών τακτικών, που περιελάμβαναν έντονη χρήση πυροβολικού και πυραύλων, παρεκκλίνοντας από τη μεταψυχροπολεμική προσέγγιση που έδινε προτεραιότητα σε μικρότερες, τεχνολογικά προηγμένες δυνάμεις ικανές για αναπτύξεις μεγάλης εμβέλειας.

Αντίθετα, ο Γαλλικός στρατιωτικός προϋπολογισμός, που επί του παρόντος είναι προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση, ακολουθεί το μοντέλο πριν από τη σύγκρουση της Ουκρανίας.

Περιλαμβάνει μειώσεις σε βαρύ οπλισμό, όπως τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ενώ διατίθενται πόροι για τις πυρηνικές αποτρεπτικές ικανότητες της Γαλλίας. Επιπλέον, οι επενδύσεις κατευθύνονται στην καταπολέμηση των αναδυόμενων απειλών στο διάστημα, τον κυβερνοχώρο και τις βαθιές θάλασσες.

Ο Μισέλ Γκόγια, απόστρατος συνταγματάρχης του στρατού και Γάλλος στρατιωτικός σύμβουλος,  είπε στο Politico ότι ο πρόσφατα προτεινόμενος στρατιωτικός προϋπολογισμός από το 2024 έως το 2030 δείχνει ότι, η Γαλλία, το μόνο έθνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πυρηνικά όπλα, δεν δίνει προτεραιότητα στις προετοιμασίες για μια πιθανή μεγάλης κλίμακας χερσαία σύγκρουση.

Ο Γκόγια υποστηρίζει ότι, ο πρωταρχικός στόχος είναι να προστατεύσει τις δυνατότητες της Γαλλίας για μελλοντικές προσπάθειες, με στόχο συγκεκριμένα να είναι μέρος ενός αεροπορικού και ναυτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ βασίζονται στην πυρηνική τους δύναμη για να προστατεύονται από σενάρια παρόμοια με την Ουκρανία.

Το αναθεωρημένο στρατιωτικό σχέδιο της Γαλλίας αντανακλά αυτούς τους  περιορισμένους στόχους προμηθειών. Ο στόχος ανακαίνισης για τα κύρια άρματα μάχης Leclerc έχει μειωθεί από 200 σε 160, και ενώ η Ουκρανία έχει ζητήσει ορισμένα άρματα μάχης, το Παρίσι δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη μεταφορά.

Ο αριθμός των αναμενόμενων μαχητικών αεροσκαφών Rafale για την αεροπορία, μειώθηκε από 185 σε 137. Τα μαχητικά Dassault είναι ένα από τα κορυφαία μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο και η ραχοκοκαλιά του Γαλλικού στρατού, συμπεριλαμβανομένου του Ναυτικού.

Ομοίως, τα σχέδια για θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης Jaguar έχουν προσαρμοστεί από 300 σε 200 και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Griffon θα μειωθούν, σε περίπου 1.300 αντί για πάνω από 1.800.

Έχουν προταθεί τροποποιήσεις για την αγορά πρόσθετων οχημάτων Jaguar και Griffon, για να αντικατασταθούν αυτά που δόθηκαν στο Κίεβο, αλλά τέτοιες προσπάθειες δεν θα χρηματοδοτηθούν μέσω του πολυετούς προϋπολογισμού.

Οι καθυστερήσεις στον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, θα μπορούσαν επίσης να παρεμποδίσουν την ικανότητα της χώρας να παρέχει όπλα στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη βιώνει άνοδο στους αμυντικούς προϋπολογισμούς

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει σημαντικά τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, οδηγώντας σε μια αξιοσημείωτη αύξηση των αμυντικών δαπανών. Αυτή η αύξηση είναι η πιο σημαντική που έχει παρατηρηθεί στην περιοχή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανάγκασε τις χώρες να επαναξιολογήσουν τις ανάγκες ασφάλειας και να διαθέσουν περισσότερους πόρους για να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους. 

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη που βιώνει σημαντική αύξηση στον στρατιωτικό της προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), οι αμυντικές δαπάνες στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο του Ψυχρού Πολέμου.

Το 2022, το Βερολίνο για παράδειγμα ανακοίνωσε ενίσχυση του αμυντικού προϋπολογισμού 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης παραμένει αδιάθετο.

Τον Μάρτιο του 2023, ως απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσης, αύξηση 5 δισεκατομμυρίων λιρών (6 δισεκατομμύρια δολάρια) στις αμυντικές δαπάνες τα επόμενα δύο χρόνια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...