Ένοπλες Συρράξεις

Σε πόσα F-16 μπορεί να βασιστεί η Ουκρανία και γιατί η παραγωγή F-35 παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία μεταφοράς του αεροσκάφους

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να παραλάβει 12 έως 18 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας (VVSU), Γιούρι Ιγκνάτ. Τα σχόλιά του αντικατοπτρίζουν ότι, οι Δυτικοί Σύμμαχοι πιθανότατα δεν θα μεταφέρουν πολεμικά αεροσκάφη ένα-ένα, αλλά θα στείλουν μια ολόκληρη Μοίρα ταυτόχρονα.

Συγκεκριμένα, στη λίστα με τις χώρες που θα ενταχθούν στον «συνασπισμό» περιλαμβάνονται η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Δανία.

Οι κύριοι ρόλοι κάθε μέλους του συνασπισμού είναι αρκετά σαφείς από αυτή τη λίστα. Συγκεκριμένα, είναι απίθανο να αναμένεται η μεταφορά αεροσκαφών από τη Μεγάλη Βρετανία καθώς  η Βασιλική Αεροπορία απλά δεν διαθέτει F-16. Με τη σειρά τους, οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει επίσημα ότι, δεν θα παραδώσουν το αεροσκάφος. Ταυτόχρονα, το Λονδίνο είναι τουλάχιστον υπεύθυνο για την αρχική εκπαίδευση των πιλότων και χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, η επανεξαγωγή των F-16 θα ήταν αδύνατη.

Φαίνεται όμως ότι ο πραγματικός ρόλος των ΗΠΑ είναι πολύ ευρύτερος, γιατί εκτός από τη συμφωνία για εξαγωγή, υπάρχει και το θέμα της παροχής όπλων και ανταλλακτικών σε αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη. Αυτά τα κόστη είναι πολύ σημαντικά, διότι, κατά κανόνα, σε μια σύμβαση εξαγωγής για την πώληση αεροσκαφών, τα ίδια τα όπλα και τα ανταλλακτικά συχνά αποτελούν περίπου το 50% της συνολικής τιμής.

Ο ρόλος της Δανίας και της Ολλανδίας, ως δωρητές των ίδιων των μαχητικών, υποδεικνύεται από το γεγονός ότι η απόφαση σχετικά με τη μεταφορά του F-16 συζητήθηκε ήδη σε επίσημο επίπεδο στη Δανία και το ζήτημα της δυνατότητας μεταφοράς του αεροσκάφους εξετάστηκε στην Ολλανδία στις αρχές του έτους . Για αυτές τις χώρες, η μεταφορά μέρους των F-16 δεν αποτελεί κρίσιμη απειλή για τις αμυντικές δυνατότητες, επειδή έχουν ήδη αρχίσει να παραλαμβάνουν το F-35 για να αντικαταστήσει το F-16.

Το Βέλγιο , το οποίο επίσης αναβαθμίζει τον στόλο του με αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, είναι λίγο πιο δύσκολο, καθώς η χώρα παρήγγειλε 34 αεροσκάφη F-35A το 2018 για 4,25 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένει ότι το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί μόνο μετά το 2023. Γι' αυτό η κυβέρνηση της χώρας ενημέρωσε ότι, το Βέλγιο δεν θα μπορούσε να μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη.

Έτσι, αυτή τη στιγμή, ο στόλος αεροσκαφών F-16 της Δανίας και της Ολλανδίας, παραμένει τα πιο πιθανά μαχητικά για την Ουκρανία. Η εκτίμηση του αριθμού των πολεμικών αεροσκαφών που μπορούν να μεταφερθούν στην Ουκρανία, σχετίζεται άμεσα με το πρόγραμμα παραλαβής των F-35 και την επίτευξη επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Συγκεκριμένα, η Ολλανδία παρήγγειλε την πρώτη παρτίδα 24 F-35 το 2016, τα οποία επρόκειτο να φτάσουν στη χώρα κατά την περίοδο 2020-2022. Αργότερα, η παραγγελία αυτή επεκτάθηκε σε 46 αεροσκάφη, τα οποία επρόκειτο να παραδοθούν έως το τέλος του 2023, ενώ η επίτευξη πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας υποτίθεται ότι θα γινόταν το 2024. Το καλοκαίρι του 2022, με φόντο τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ολλανδία παρήγγειλε επιπλέον 6 αεροσκάφη 5ης γενιάς.

Τα πρώτα 12 ολλανδικά F-35 έφτασαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στα τέλη του 2021. Αυτό συνδέεται με τον παροπλισμό 12 F-16, τα οποία σχεδιαζόταν να πουληθούν στην ιδιωτική εταιρεία Draken International. Από αυτή την άποψη, τα αεροσκάφη αυτά υπόκεινται επί του παρόντος σε σημαντικές επισκευές. Σχεδιάστηκε επίσης, η πώληση άλλων 28 F-16 της Draken International, αφού οι νέες Μοίρες F-35 επιτύχουν επιχειρησιακή ετοιμότητα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2024.

Όσον αφορά τη Δανία, να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα έκανε την παραγγελία της για 27 αεροσκάφη F-35 πέμπτης γενιάς το 2016. Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής νέων μαχητικών είναι επίσης γνωστό, χάρη στην έκθεση της κυβέρνησης της χώρας. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2023, η Δανική Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να παραλάβει 17 αεροσκάφη αλλά μερικά από αυτά, χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση πιλότων και βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά την περίοδο 2024-2026, η χώρα θα πρέπει να παραλάβει άλλα 10 αεροσκάφη, σε τρεις παρτίδες αντίστοιχα. Ο παροπλισμός και των 30 ετοιμοπόλεμων μαχητικών F-16 σχεδιάστηκε μέχρι το 2024, αλλά η απόφαση αυτή αναβλήθηκε αργότερα για το 2027. Η διαγραφή του F-16 συνδέθηκε με τους όρους της προμήθειας F-35. Έτσι, είναι δυνατό να προβλεφθεί με μεγάλη πιθανότητα ότι, η Δανία θα μεταφέρει έως και μία Μοίρα αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία βραχυπρόθεσμα.

Έτσι, αν πάρουμε μόνο τους πόρους της Ολλανδίας και της Δανίας, αυτή τη στιγμή μπορούμε να μιλήσουμε για την  πιθανότητα η Ουκρανία να λάβει μία ή δύο Μοίρες από την Ολλανδία και μία από τη Δανία, δηλαδή από 24 έως 36 αεροσκάφη. Στο μέλλον, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σε 70 F-16 καθώς έρχονται νέα F-35 από τις ΗΠΑ.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να μιλήσουμε για την ικανοποίηση της ανάγκης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, για πέντε πολεμικές Μοίρες δυτικών αεροσκαφών για την πλήρη προστασία της .

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ