Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής
Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Αναβάλλεται για το 2026 το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής

Η εφαρμογή του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής, ενός μέτρου που υποτίθεται θα εκσυγχρόνιζε τη διακίνηση αγαθών και την παρακολούθηση αποθεμάτων, μετατίθεται εκ νέου, αυτή τη φορά για το 2026.
Η απόφαση πάρθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, με στόχο τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες προσαρμογής στα νέα ψηφιακά δεδομένα.

Νέο χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, η προαιρετική διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA θα ξεκινήσει από την 1η Δεκεμβρίου 2025 και θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2026.
Από την 1η Μαΐου 2026, η διαδικασία θα γίνει υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις.

Η αλλαγή κρίθηκε αναγκαία καθώς, παρά τις συνεχείς παρατάσεις και τις δοκιμαστικές φάσεις, η πλήρης ψηφιακή εφαρμογή του συστήματος παραμένει προβληματική. Πολλές επιχειρήσεις ανέφεραν τεχνικά σφάλματα, καθυστερήσεις και δυσκολίες ενσωμάτωσης με τις υπάρχουσες πλατφόρμες τους.

 Οι φάσεις της εφαρμογής

Το ψηφιακό δελτίο προβλέπει δύο στάδια λειτουργίας:

  • Α’ φάση: Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση των παραστατικών διακίνησης στο myDATA, καθώς και ενημέρωση του λήπτη.

  • Β’ φάση: Παρακολούθηση διαδικασιών φόρτωσης, παραλαβής, ελέγχου και καταγραφής ποσοτήτων.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τις μετακινήσεις εμπορευμάτων, περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή και τις εικονικές συναλλαγές.

 Εξαιρέσεις και προσαρμογές

Η νέα απόφαση εισάγει επιπλέον εξαιρέσεις, ύστερα από διαβούλευση με την επιχειρηματική κοινότητα:

  • Ανταλλακτικά και δίκτυα: Εξαιρούνται ανταλλακτικά για συντήρηση ή επισκευή εγκαταστάσεων και δικτύων (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρική ενέργεια, αυτοκινητόδρομοι).

  • Ορυκτά και κεραμικά: Εξαιρούνται τα βιομηχανικά ορυκτά και τα κεραμικά προϊόντα, όπως τούβλα και κεραμίδια.

  • Εκπαίδευση: Εξαίρεση για τη διανομή δωρεάν διδακτικών βιβλίων σε δημόσια σχολεία.

  • Τύπος: Συμπεριλαμβάνεται πλέον και η διακίνηση εφημερίδων και περιοδικών προς εφημεριδοπώλες.

Για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, που διακινούν προϊόντα μέσω ταχυδρομείων ή courier, δίνεται η δυνατότητα να τοποθετούν την απόδειξη λιανικής στο δέμα αντί για ξεχωριστό ψηφιακό δελτίο αποστολής.

 Το επόμενο βήμα

Η ΑΑΔΕ διαβεβαιώνει ότι οι αναβολές είναι «τεχνικής φύσεως» και στοχεύουν στη σωστή προετοιμασία των επιχειρήσεων. Ωστόσο, αρκετοί επαγγελματίες εκφράζουν ανησυχία ότι το ψηφιακό σύστημα παραμένει βαρύ και δυσλειτουργικό, παρά τις διαβεβαιώσεις για «εκσυγχρονισμό».

Το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής ήταν από τα βασικά έργα της ψηφιακής μετάβασης της ελληνικής αγοράς, ωστόσο μέχρι στιγμής δείχνει να σκοντάφτει στην πράξη, αφήνοντας πολλές μικρές επιχειρήσεις να περιμένουν ακόμη ένα χρόνο για να «συνδεθούν» με το νέο σύστημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ