κατεστραμμένο drone
Ένοπλες Συρράξεις

"Βουίζουν" Αμερικανικά ΜΜΕ για το χαμένο drone: Οι Ρώσοι θα το αντιγράψουν-"Είστε αξιοθρήνητοι" απαντούν οι Ρώσοι

Όπως ήδη γνωρίζουμε εδώ και καιρό, το Κίεβο έχει δημιουργήσει μία ομάδα από drones την οποία χρησιμοποιεί για να επιτεθεί ρωσικά εδάφη. Σε τέτοιες επιχειρήσεις έχουμε δει σοβιετικά drones τύπου Tu-141 Strizh, ωστόσο σύμφωνα με αναφορές και νατοϊκός εξοπλισμός έχει χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις. Εκτός από drones, το ΝΑΤΟ έχει στείλει αγροτικά φορτηγά και παρέχει συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας Starlink στην Ουκρανία για να υποστηρίξει τις αποστολές drones. 

Η ρωσική SvPressa αναφέρει τώρα πως για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις στην επικράτειά της, η Ρωσία πρέπει να μελετήσει την νατοϊκή τεχνολογία drone όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτό προτείνει να πραγματοποιηθεί μέσω εκμετάλλευσης των συντριμμιών του αμερικανικού drone MQ-9 Reaper, το οποίο περισύλλεξαν οι Ρώσοι μετά την συντριβή του στην Μαύρη Θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Βουίζει" Αμερικανική Σελίδα για την Αντιγραφή του Reaper

Η εταιρεία που ανέπτυξε και παράγει το MQ-9 Reaper ονομάζεται General Atomics Aeronautical Systems και αποτελεί θυγατρική της μεγαλύτερης General Atomics Corporation. Είναι μία πασίγνωστη αμυντική βιομηχανία που έχει αναπτύξει πολύ γνωστά αμερικανικά drones. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η ρωσική σελίδα παροτρύνει τις αρχές της χώρας να μελετήσουν με μεγάλη προσοχή τα συντρίμμια του Reaper. 

Εκπρόσωποι της ρωσικής αμυντικής Rostec έχουν ήδη ανακοινώσει πως το drone θα μελετηθεί εκτενώς. Μετά από αυτήν την ανακοίνωση, η δυτική αμυντική σελίδα Defense Post υπαινίχθηκε σε δημοσίευσή της πως Ρώσοι μηχανικοί ίσως προσπαθήσουν να αναπτύξουν ένα ακριβές αντίγραφο του αμερικανικού drone, αφού σύμφωνα με αυτούς "η Ρωσία παρακολουθεί και ακολουθεί τα επιτεύγματα της δυτικής αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα του πυροβολικού, των τεθωρακισμένων και της αεροπορίας".

Εάν γίνει όντως κάτι τέτοιο, η ρωσική εκδοχή θα είναι λιγότερο λειτουργική. Και αυτό κυρίως γιατί το αμερικανικό drone χρησιμοποιεί δορυφορικές επικοινωνίες. Εάν το αντιγράψουν οι Ρώσοι θα πρέπει να συνδέσουν το δικό τους drone στο σύστημα GLONASS, το οποίο αποτελεί την ρωσική αντιστοιχία του δυτικού GPS. 

Η Αμερικανική Απάντηση

Οι Αμερικανοί πάντως προσπαθούν να "καλύψουν" το σκηνικό με το αμερικανικό drone, αφού σε πρόσφατες δηλώσεις τους αναφέρουν πως το UAV βυθίστηκε στα 1.200 με 1.500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, καθιστώντας κατ' επέκταση την ανάκτησή του πολύ "δύσκολη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, Μαρκ Μίλεϊ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αμερικανικές αρχές έχουν λάβει ήδη "δραστικά μέτρα" για να προστατεύσουν κρίσιμες πληροφορίες. 

Οι Ρώσοι βέβαια, και συγκεκριμένα η σελίδα SvPressa, βλέπει τις δηλώσεις αυτές ως μία "αξιοθρήνητη προσπάθεια να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους". 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ