Tu-141 Strizh
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κάποιος εκσυγχρονίζει τα ουκρανικά drones!-Ποια χώρα κρύβεται πίσω από τα αιματοβαμμένα σοβιετικά Tu-141; (Εικόνες)

Πρόσφατα αναφέραμε την συντριβή ενός ουκρανικού drone τύπου Tu-141 Strizh κοντά στην ρωσική Tula. Το σύστημα πλοήγησης του ουκρανικού drone σταμάτησε να λειτουργεί μετά την χρήση ενός ρωσικού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου. Ως αποτέλεσμα το drone έχασε τον προσανατολισμό του και έπεσε σε ένα χωριό, τραυματίζοντας τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου και ενός μικρού κοριτσιού.

Η κατάρριψη ενός drone τέτοιου τύπου δεν είναι πρωτοφανής για τους Ρώσους. Αυτά είναι UAV σοβιετικής εποχής και ως αποτέλεσμα οι Ουκρανοί διαθέτουν εκατοντάδες μονάδες. Από το 2014, το Κίεβο έχει επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό τους, ωστόσο εδώ και μόνο ένα χρόνο τα χρησιμοποιούν για επιθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Προηγούμενες Εμφανίσεις των Strizh 

Το πρώτο περιστατικό χρήσης drone τύπου Tu-141 από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παρατηρήθηκε στις 8 Μαρτίου του 2022 κοντά στην Χερσώνα. Τότε το drone καταρρίφθηκε από τοπικές συστοιχίες αεράμυνας.

Τρεις μέρες αργότερα, ο ίδιος τύπος UAV καταρρίφθηκε στον ουρανό της Κριμαίας. Στις 29 Ιουνίου του 2022 ένα drone καταστράφηκε κοντά στο Κούρσκ και τον Σεπτέμβριο ένα Strizh συνετρίβη στο Κράι Σταυρούπολης.

"Αν μιλήσουμε για τα προηγούμενα επεισόδια, τότε τα drones πετούσαν αυτόνομα. Αλλά στην επίθεση στην Tula, κατά πάσα πιθανότητα υπήρχε χειροκίνητος έλεγχος," δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Αλεξέι Λεόνκοφ της ρωσικής σελίδας Life.

Οι Δυνατότητες του Tu-141 και του Tu-143 

Τα Tu-141 Strizh και Tu-143 Reys είναι επαναχρησιμοποιήσιμα σοβιετικά επιχειρησιακά-τακτικά drones που αναπτύχθηκαν από την Tupolev Design Bureau την δεκαετία του '70. Έχουν διαφορετικές διαστάσεις, βεληνεκή και φορτία. Το πρώτο μπορεί να πετάξει 1.000 χιλιόμετρα σε μία κατεύθυνση, ενώ το δεύτερο μόνο 180 χιλιόμετρα.

Αρχικά τα drones σκοπεύονταν για χρήση σε αναγνωριστικές αποστολές. Το 2014 όμως ξεκίνησαν εργασίες εκσυγχρονισμού των drones στην Ουκρανία, οι οποίες όπως λέγεται αφορούσαν μόνο τα αναγνωριστικά χαρακτηριστικά των UAV. Τότε εξοπλίστηκαν τα drones και με αισθητήρες GPS.

Μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου βέβαια, οι Ουκρανοί φαίνεται πως ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές ως drones καμικάζι, ενώ παράλληλα συλλέγαν με αυτά δεδομένα για ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Έτσι, σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς, μετά τον επανεξοπλισμό τους τα Strizh και Reys μετατράπηκαν από "ανιχνευτές" σε "τρομοκράτες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Παλιά το Strizh έπρεπε να μεταφέρει βαρύ φωτογραφικό εξοπλισμό. Σήμερα εξοπλίστηκε όμως με μία ελαφριά μονάδα GPS με αποτέλεσμα όλο το υπόλοιπο περιθώριο βάρους να καλύπτεται από εκρηκτικά," δήλωσε ο Αλεξέι Λεόνκοφ.

Ποιος τους Βοηθά στον Εκσυγχρονισμό;

Τέλος και σύμφωνα με κάποιες αναφορές, από το 2015 αντιπρόσωποι των αμερικανικών εταιρειών Raytheon και Lockheed Martin συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των drones Tu-141 και Tu-143.

Από το 2022, οι εργασίες λέγεται ότι λαμβάνουν χώρα στο εργοστάσιο Kharkov Aviation Plant στο Χάρκοβο με ενεργή συμμετοχή ειδικών από τις ΗΠΑ. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει τώρα η ρωσική Life.

GALLERY

Tu-141 Strizh
Tu-141 Strizh
Tu-141 Strizh
Tu-141 Strizh
Tu-141 Strizh
Tu-141 Strizh
Tu-141 Strizh
Tu-141 Strizh
Tu-141 Strizh
Tu-141 Strizh
Tu-141 Strizh
Tu-141 Strizh
Tu-141 Strizh
Tu-141 Strizh
Tu-141 Strizh
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...