Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανός στρατηγός: Οπλισμένα ρωσικά μαχητικά πετούν πάνω από στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Μέρες αφότου ένα αμερικανικό drone συνετρίβη κατά τη σύγκρουση με ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι ένοπλα ρωσικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από μια αμερικανική στρατιωτική φρουρά στη Συρία σχεδόν κάθε μέρα τον Μάρτιο.

Στις 22 Μαρτίου, ο υποστράτηγος Αλέξους Γκρίνκεβιτς, διοικητής εναέριων δυνάμεων της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, είπε ότι υπήρξαν περίπου 25 παραβιάσεις του εναέριου χώρου από ρωσικά αεροσκάφη μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, σε αντίθεση με καμία τον Φεβρουάριο και 14 τον Ιανουάριο.

Ο Γκρίνκεβιτς είπε ότι η ενέργεια της Μόσχας παραβίασε μια συμφωνία του 2019 μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας σχετικά με τη χρήση του εναέριου χώρου της Συρίας σε περιοχές όπου κάθε χώρα διατηρεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι στρατιώτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU) που περιγράφει πρωτόκολλα αεροπορικής ασφάλειας στον εναέριο χώρο της Συρίας για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων ή σύγκρουσης μεταξύ των αεροσκαφών τους. Ο Γκρίνκεβιτς είπε ότι οι Ρώσοι είχαν εγκαταλείψει αυτό το διαδικαστικό δόγμα τους τελευταίους μήνες.

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-34 Fullback φάνηκαν επίσης να πετούν πάνω από την αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση. Ορισμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με όπλα αέρος-αέρος, ενώ άλλα είναι εξοπλισμένα με πυρομαχικά αέρος-εδάφους, τα οποία περιλαμβάνουν πυραύλους και βόμβες που καθοδηγούνται από ραντάρ και αναζητούν θερμότητα, είπε ο Γκρίνκεβιτς. Ο Γκρίνκεβιτς δήλωσε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από το φυλάκιο Tanf Garrison των ΗΠΑ στη Συρία είχαν προκαλέσει ένα «άβολο σενάριο».

Αυτή η αποκάλυψη ακολουθεί ένα πρόσφατο περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα κατά το οποίο δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 παρενόχλησαν ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper, ρίχνοντας καύσιμο πάνω του πριν συγκρουστούν μαζί του και αναγκάζοντας τους Αμερικανούς να το κατεβάσουν στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Γκρίνκεβιτς σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τους Ρώσους να χρησιμοποιήσουν βία κατά του αμερικανικού στρατού στη Συρία. Τόνισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας εγείρουν μόνο την πιθανότητα λανθασμένου υπολογισμού, «και δεδομένων όπως το περιστατικό MQ-9 στη Μαύρη Θάλασσα, δεν είναι το είδος της συμπεριφοράς που θα περίμενα από μια επαγγελματική Πολεμική Αεροπορία».

Ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Ο αμερικανικός στρατός έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την καθιερωμένη τηλεφωνική γραμμή αποκλιμάκωσης που μοιράζεται με τους Ρώσους. Ωστόσο, αυτό δεν οδήγησε σε αλλαγή στη συμπεριφορά της Μόσχας. Αντί να παραδεχτεί το ζήτημα, ο στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ρώσοι τον είχαν ενημερώσει ότι δεν αναγνωρίζουν τον εναέριο χώρο ως ιδιοκτησία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Ρώσοι μπορεί να παίρνουν μια πιο επιθετική στάση για να ασκήσουν πίεση στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία. Ωστόσο, ο Γκρίνκεβιτς υπογράμμισε ότι δεδομένου ότι το ISIS εξακολουθεί να είναι παρόν στη Συρία και περιστασιακά επεκτείνεται εκεί, καθώς και το γεγονός ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία υποτίθεται ότι είναι αντίθετες σε αυτό, «μοιάζει πολύ περίεργη στιγμή να το κάνουμε αυτό».

Μέχρι στιγμής, οι υπερπτήσεις δεν έχουν επηρεάσει τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος. Όμως, οι ΗΠΑ ή ο διεθνής συνασπισμός κατά του ISIS απαντά στα ρωσικά αεροπλάνα, παρακολουθώντας τα συχνά από απόσταση.

Η ένταση μεταξύ των δύο εθνών είναι ήδη υψηλή μετά το πρόσφατο περιστατικό με drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρείχαν αντικρουόμενες αναφορές γεγονότων σχετικά με την αιτία της συντριβής του drone.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ένα ρωσικό μαχητικό Su-27 κατέστρεψε την προπέλα του drone, αναγκάζοντάς το να συντριβεί. Από την άλλη, η Μόσχα αμφισβητεί οποιαδήποτε φυσική επαφή μεταξύ των τζετ τους και του drone, δηλώνοντας ότι ο εξοπλισμός βγήκε εκτός ελέγχου λόγω επιθετικών ελιγμών και συνετρίβη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν MQ-9 Reaper για αποστολές αναγνώρισης και κρούσης, και έχουν πετάξει εδώ και καιρό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα για να παρακολουθούν τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα υπολείμματα του αμερικανικού στρατιωτικού drone που συνετρίβη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζουν να σιγοβράζουν.

Εν τω μεταξύ, στις 20 Μαρτίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-35 πιέστηκε σε δράση πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα για να αναχαιτίσει τα δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52H που κατευθύνονταν προς τα ρωσικά σύνορα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...