Ένοπλες Συρράξεις

Στρατιωτική βοήθεια με “Σιδερένια Ασπίδα” ! Πιέσεις της Ουκρανίας στο Ισραήλ για Iron Dome και Arrow

Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει τις αποστολές όπλων και εκπαίδευσης της Ουάσιγκτον στον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων εξοπλισμού και πακέτων υποστήριξης αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Μάλιστα ορισμένοι στο Κογκρέσο προσπάθησαν να κάνουν περισσότερα και είχαν συμπεριλάβει μια τροπολογία, που επισυνάφθηκε στο αμυντικό νομοσχέδιο του 2022 που θα πίεζε την κυβέρνηση Μπάιντεν, να πουλήσει ή να μεταφέρει νέα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αποστολής ενός συστήματος Iron Dome που λειτουργούσε  από τον αμερικανικό στρατό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες όμως, ανακοίνωσαν τις δυσκολίες  που προκύπτουν, για την ανάπτυξη του «Iron Dome» στην Ουκρανία. Εξετάστηκαν επίσης   άλλα συστήματα αεράμυνας, όπως τα Patriot.

Από την άλλη, το Τελ Αβίβ έχει έναν κύριο λόγο να μην μεταφέρει όπλα στην Ουκρανία. Είναι η απροθυμία του να τείνει τις σχέσεις με τη Ρωσία, λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στη Συρία. Η Μόσχα διατηρεί σημαντική επιρροή στη Συρία. Αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να ανέχεται τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί.

Η ουκρανική κυβέρνηση με την σειρά της, έχει στείλει επανειλημμένα αιτήματα για στρατιωτική βοήθεια από την ισραηλινή κυβέρνηση, ιδίως στον τομέα των συστημάτων αεράμυνας.

Με πιο πρόσφατη την έκκληση της πρεσβείας της Ουκρανίας  στο Ισραήλ, για βοήθεια  μετά τον θάνατο τουλάχιστον ενός αμάχου όταν ρωσικός πύραυλος έπληξε πολυκατοικία στη Ζαπορίζια.

«Είκοσι νεκροί σε έκρηξη στην πόλη Zaporizhzhia. Ισραήλ, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας!», είπε η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ισραήλ  σε ένα γραφικό με εβραϊκό και αγγλικό κείμενο.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει στείλει επανειλημμένα αιτήματα για στρατιωτική βοήθεια από την ισραηλινή κυβέρνηση, ιδίως στον τομέα των συστημάτων αεράμυνας. Με μια επιστολή της, η Ουκρανία  ζητά διάφορες πλατφόρμες, από Iron Dome έως Arrow.

Το Ισραήλ απαντά ότι, έχει περιορισμούς και επιχειρησιακά ζητήματα και δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά ο τότε υπουργός Άμυνας Benny Gantz είπε τον Οκτώβριο ότι, το Ισραήλ θα βοηθήσει την Ουκρανία να δημιουργήσει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Δεν είναι σαφές, εάν αυτό το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τη νέα κυβέρνηση.

Η Ουκρανία έχει δει μπαράζ πυραύλων και drones καμικάζι, όπως τα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας Shahed-136, καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, αν και οι δυτικές και ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν σημειώσει μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των σαλβών, υποδηλώνοντας προβλήματα προμήθειας και αποθεμάτων.

Γενικά, η ανάγκη για ένα τέτοιο σύστημα είναι μάλλον αμφίβολη στις τρέχουσες στρατιωτικές συνθήκες. Για παράδειγμα,  ο υπουργός Άμυνας Reznikov είχε πεί ότι, στο Ισραήλ το Iron Dome παρέχει προστασία από πυραύλους χαμηλής ταχύτητας και μικρής εμβέλειας όχι εναντίον βαλλιστικών πυραύλων, που τώρα χτυπούν τις πόλεις της Ουκρανίας.

Αλλά οι ισραηλινές αρχές, ενέκριναν άδειες εξαγωγής για πιθανή πώληση στην Ουκρανία. Πρόκειται για ισραηλινά συστήματα παρεμβολής κατά των ιρανικών drones Shahed. Τα UAV Shahed χρησιμοποιούνται ευρέως από τον ρωσικό στρατό.

Η έγκριση της άδειας εξαγωγής συστημάτων anti-drone, δεν σημαίνει αλλαγή στην πολιτική του Ισραήλ, καθώς αυτά τα συστήματα έχουν αμυντικό χαρακτήρα. «Η χρήση τους δεν περιλαμβάνει τη διεξαγωγή πυρών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν Ρώσοι στρατιώτες», εξήγησε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Η έγκριση των αδειών εξαγωγής από τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Yoav Galant και τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν, πραγματοποιήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς οι αρχές στο Τελ Αβίβ διεξήγαγαν επανεξέταση με εντολή του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, της πολιτικής της χώρας απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Κοέν ενημέρωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την απόφαση αυτή στις 16 Φεβρουαρίου, όταν επισκέφθηκε το Κίεβο.

Οι άδειες έχουν εγκριθεί για δύο ισραηλινές εταιρείες, την Elbit και τη Rafael, που παράγουν συστήματα αντι-drone. Το Ισραήλ επισκέφθηκε πρόσφατα αντιπροσωπεία του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας για αυτό το θέμα, αλλά δεν έχει ακόμη συναφθεί διμερής συμφωνία πώλησης.

Τα ισραηλινά συστήματα με βεληνεκές περίπου 40 km, χρησιμοποιούν τεχνικές ηλεκτρονικού πολέμου για να εμποδίσουν και να καταρρίψουν εχθρικά UAV. Μπορούν να βρίσκονται κοντά σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ή άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι, ένας από τους λόγους για τους οποίους το Τελ Αβίβ ενέκρινε τις άδειες, ήταν μια πιθανή δοκιμή για το πώς τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα αντιμετωπίζουν την αντιμετώπιση των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...