Ένοπλες Συρράξεις

Προβοκάτσια με την “Βρώμικη βόμβα”-Ρωσία: Από τα λιμάνια της Οδησσού δεν περνούν σιτηρά αλλά η ραδιενεργή ουσία "California-252"

Είναι γνωστό ότι, από το πλέον υψηλό επίπεδο, αυτό του προέδρου των ΗΠΑ, ήλθε η προειδοποίηση προς τη Ρωσία να μην σκεφτεί καν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Όμως τις τελευταίες ημέρες η Μόσχα σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, έχει υπονοήσει ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα» (ένα είδος πυρηνικού όπλου) και να ρίξει την ευθύνη στη Ρωσία. Το Κίεβο αρνείται τις κατηγορίες και τις αποδίδει σε προπαγάνδα των ρωσικών αρχών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει η Ρωσία ισχυρίζεται ότι, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να κατασκευάσουν τη λεγόμενη «βρώμικη βόμβα», καθώς η εργασία τους εισήλθε στο τελικό στάδιο.

Σκοπός αυτής της πρόκλησης, είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία και να εξαπολυθεί έτσι, μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία στον κόσμο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε την Τετάρτη ότι, ορισμένα μέσα ενημέρωσης, κοινωνικά δίκτυα και άλλες πηγές του Διαδικτύου ισχυρίζονται ότι τα ουκρανικά λιμάνια στην περιοχή της Οδησσού εμπλέκονται δυνητικά στην παράδοση ραδιενεργών ουσιών.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι ραδιενεργές ουσίες υποτίθεται ευρωπαϊκής και αμερικανικής προέλευσης, παραδόθηκαν στα λιμάνια του Τσερνομόρσκ και της Οδησσού στις 16 και 19 Φεβρουαρίου, αντίστοιχα. Μία από αυτές τις αποστολές λέγεται ότι, περιείχε μια ραδιενεργή ουσία «California-252» που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ακεραιότητας των πυρηνικών αντιδραστήρων, αλλά η δήλωση μετέφερε επίσης ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας λεγόμενης "βρώμικης βόμβας".

Επισημαίνοντας ότι, το σύστημα παρακολούθησης ραδιενέργειας απενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας από τις παραδόσεις, η Ρωσία τόνισε ότι το γεγονός ότι, αυτά τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα κοντά στο αυτονομιστικό κράτος της Μολόντβα της Υπερδνειστερίας και  αποτελεί «αιτία ανησυχίας», επαναλαμβάνοντας την προειδοποίησή της ότι το Κίεβο σχεδιάζει ένοπλη πρόκληση στην περιοχή.

«Η Μόσχα ανησυχεί για το ενδεχόμενο παράδοσης ραδιενεργών ουσιών στην Ουκρανία μέσω των λιμανιών της Οδησσού και του Τσερνομόρσκ και φοβάται μια πρόκληση στην Υπερδνειστερία», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ανησυχία ότι, τέτοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα σε άμεση γειτνίαση με την Υπερδνειστερία, γύρω από την οποία το καθεστώς του Κιέβου σκόπιμα κλιμακώνει την ένταση. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι τα αναφερόμενα λιμάνια της Ουκρανίας, συμμετέχουν στη «συμφωνία σιτηρών» στον ανθρωπιστικό διάδρομο και όχι για κάποιον άλλο σκοπό», είπε. 

Η Ζαχάροβα επέστησε επίσης την προσοχή στην έλλειψη σχολίων για την κατάσταση από το επίσημο Κίεβο .

«Προφανώς, το καθεστώς Ζελένσκι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει κάθε δικαιολογία για να κλιμακώσει τη σύγκρουση προκειμένου να λάβει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τη Δύση. Δεν τον ενδιαφέρει που τέτοιες περιπέτειες, μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες και μαζικούς θανάτους ανθρώπων», είπε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης προηγουμένως ότι, είχε πληροφορίες σχετικά με την παράδοση εμπορευματοκιβωτίων με ραδιενεργές ουσίες στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το υπυργείο, πριν από την έναρξη της 11ης έκτακτης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του  ΟΗΕ , το Κίεβο ετοιμάζει μια πρόκληση για να κατηγορήσει τη Μόσχα για παραβίαση της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια.

 Οι Μολδαβικές αρχές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν αυτές τις πληροφορίες. Ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Igor Dodon , με τη σειρά του, δήλωσε ότι οποιεσδήποτε ενέργειες του Κιέβου προς το PMR μπορούν να θεωρηθούν ως επιθετικότητα κατά του Κισινάου .

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ