Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ετοιμάζεται η Ρωσία: Στόλος ιρανικών drones “καμικάζι” για μαζικές επιθέσεις σε Ουκρανία - Νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για την κατάρριψη drone

Τα drones κυριαρχούν στους αιθέρες πάνω από το ουκρανικό έδαφος, από την αρχή του πολέμου στην χώρα. Με την βοήθεια του Ιράν, η ρωσική ΠΑ έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της με το νέο μη επανδρωμένο εναέριο όχημά της: τα περιπλανώμενα πυρομαχικά Shahed-136.

H Ρωσία και το Ιράν, αναπτύσσουν ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στη Ρωσία για την παραγωγή των drones καμικάζι Shahed, τα οποία χρησιμοποιούνται ενεργά για  επιθέσεις στην Ουκρανία, καθώς και να δημιουργήσει μια εκσυγχρονισμένη έκδοση του Shahed.

Οι δύο χώρες, εμβαθύνουν μια στρατιωτική συνεργασία που έχει ανησυχήσει τη Δύση και αυτό αποτελεί  το τελευταίο σημάδι εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών.

«Η Ρωσία και το Ιράν αναπτύσσουν ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στη Ρωσική Ομοσπονδία, για την παραγωγή ιρανικών drones καμικάζι τύπου Shahed, τα οποία  χρησιμοποιούν ενεργά για  επιθέσεις στην Ουκρανία», αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη δικές της πηγές.

Προφανώς, η Ρωσία και το Ιράν έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση: στις 5 Ιανουαρίου, η ιρανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την πόλη Elabuga, περίπου 900 χλμ. από τη Μόσχα, όπου επισκέφτηκε μια άδεια τοποθεσία που αποτελεί την τοποθεσία ενός μελλοντικού εργοστασίου. Αναμένεται ότι, ένα τέτοιο εργοστάσιο «τα επόμενα χρόνια» θα μπορεί να παράγει τουλάχιστον 6.000 drones.

Επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας, ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής του βασικού κατασκευαστή άμυνας της χώρας, Quds Aviation Industry, Hashem Damavandian και ο ταξίαρχος Abdullah Mehrabi. Όπως σημειώνεται, η κατασκευή του εργοστασίου αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Ιράν, για 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Επιπλέον, η ρωσική ομοσπονδία και το Ιράν συνεργάζονται επί του παρόντος για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου του drone καμικάζι Shahed-136 , το οποίο θα λάβει έναν νέο κινητήρα, χάρη στον οποίο θα μπορεί να πετά γρηγορότερα και να καλύπτει μεγαλύτερες αποστάσεις.

 Στόχος της Μόσχας είναι  το εκσυγχρονισμένο UAV  που  θα κατασκευάζεται σε ένα νέο εργοστάσιο, να είναι ένα τέτοιο drone καμικάζι που θα πρέπει να δημιουργήσει νέα προβλήματα για την Ουκρανία και άλλες χώρες, που μπορούν να γίνουν στόχοι για drones.

Νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου

Ο ρωσικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί  για πρώτη φορά, θεμελιωδώς τα νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου  Skvorets, Harpoon, Piton και Strizh-3,για να καταστρέφει ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης,  πρόσφατα παρατηρήθηκε η χρήση των πιο νέων και μοναδικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου στη ζώνη της «ειδικής» στρατιωτικής επιχείρησης. Με τη σχετικά μικρή εμβέλειά τους, τέτοια συστήματα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, αν και, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, έχουν αναπτυχθεί ορισμένα μέτρα για την εξουδετέρωση, τουλάχιστον εν μέρει, τέτοιων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Ένα χαρακτηριστικό τέτοιων ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου είναι ότι, τα τελευταία ενεργοποιούνται μόνο όταν τα εχθρικά drones εισέρχονται στη ζώνη καταστροφής τους, γεγονός που παρέχει την ευκαιρία για αποτελεσματική καταστολή των drones, τα οποία χρησιμοποιούνται εξαιρετικά ενεργά σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι πρόσφατα, σχεδόν τίποτα δεν ήταν γνωστό για αυτό το όπλο και η χρήση του  σημειώνεται για πρώτη φορά, γεγονός, που υποδηλώνει την εισαγωγή νέων μεθόδων καταπολέμησης εχθρικών drones και ηλεκτρονικών συστημάτων.

Εν τω μεταξύ, ένα drone εξερράγη σε δάσος κοντά στην Καλούγκα, 300 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης,  το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε ύψος περίπου 50 μέτρων, προσπαθώντας έτσι να κρυφτεί από τον εξοπλισμό ραντάρ. 

Ωστόσο, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και ακούστηκε καθαρά από πολύ μεγάλη απόσταση. Την πληροφορία για την έκρηξη επιβεβαίωσε και ο κυβερνήτης της περιφέρειας Καλούγκα, σημειώνοντας ότι όντως μιλάμε για drone.

Το πώς ακριβώς το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, κατάφερε να καλύψει τόσο μεγάλη απόσταση και προς ποια κατεύθυνση κινήθηκε είναι άγνωστο, ωστόσο, από το σημείο της έκρηξης μέχρι τα περίχωρα της Μόσχας απέχει μόλις 150 περίπου χιλιόμετρα.



 

 


 

 



 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ