Οικονομία

Γαλλία: «Ύμνοι» στην Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή των χρεών - «Ο τζίτζικας έφτασε να δανείζει τον μέρμηγκα»

Καθώς η Γαλλία πασχίζει να βελτιώσει τα οικονομικά της, γαλλικά ΜΜΕ στέκονται στην πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία που της επιτρέπει να αποπληρώνει πρόωρα τα δάνεια των μνημονίων.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει εδώ και μήνες οξύ πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα, αφού η απουσία καθαρής πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση και οι επακόλουθες διαδοχικές αλλαγές πρωθυπουργών δεν της επιτρέπουν να χαράξει μια βιώσιμη φόρμουλα στα οικονομικά της κι έτσι να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές εναντίον της.

Η είδηση της πρόωρης αποπληρωμής από την Αθήνα προς το Παρίσι δανείου από το πρώτο μνημόνιο ύψους 1,1 δισ. ευρώ, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που μήνες τώρα δείχνουν οι αριθμοί: Η ελληνική οικονομία μοιάζει να πορεύεται με καλύτερη προοπτική από την, κατά πολλές φορές μεγαλύτερη, γαλλική.

Σε αυτό το περιβάλλον, μετά το σχετικό δημοσίευμα της Le Monde, η L'Express και το free press «20 minutes» εξηγούν πώς η χώρα μας, από τα προγράμματα διάσωσης και την ύφεση 25% στις αρχές της περασμένης δεκαετίας έφτασε να αποπληρώνει δάνεια πριν τις προθεσμίες.

L'Express: «Ο τζίτζικας έφτασε να δανείζει τον μέρμηγκα»

Με αναφορά στον γνωστό μύθο του Αισώπου, η εβδομαδιαία L'Express αποδίδει την έκπληξη που προκαλεί η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας. Το άρθρο με τίτλο «Προϋπολογισμός: Όταν η Ελλάδα έρχεται να σώσει τα οικονομικά της Γαλλίας» ξεκινά με μια σύντομη ανασκόπηση των δύσκολων ετών κατά τα οποία η χώρα μας αντιμετωπιζόταν ως αναξιόπιστη, αναγκαζόταν να δανειστεί από το ΔΝΤ και να μπει σε διεθνή επιτροπεία».

Τώρα όμως φτάνει να δίνει ρευστότητα στα ασθμαίνοντα δημοσιονομικά της Γαλλίας: «Ένα σημάδι αποκατάστασης της οικονομικής υγείας, το ποσό που επιστρέφεται στο Παρίσι και καλύπτει το κεφάλαιο που έπρεπε να επιστραφεί μεταξύ 2033 και 2041».

Μάλιστα η L'Express σημειώνει πως αυτή δεν είναι η πρώτη πρόωρη αποπληρωμή: «Το 2023, η Ελλάδα είχε ήδη αποπληρώσει 1,14 δισεκατομμύρια ευρώ για τις δόσεις που είχαν προγραμματιστεί για το 2024 και το 2025, και, το 2024, 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ για τις δόσεις που είχαν προγραμματιστεί για το 2026 έως το 2028. Σήμερα, η Αθήνα εξακολουθεί να οφείλει στο Παρίσι 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι το τέλος του 2041».

Ο συντάκτης του άρθρου βλέπει, όπως και στον μύθο, ένα ηθικό δίδαγμα. «Ο τζίτζικας που φτάνει να δανείζει τον μέρμηγκα», γράφει. «Γιατί το 2025, η Γαλλία είναι αυτή που προκαλεί ανησυχία στους Ευρωπαίους γείτονές της, ενώ η Ελλάδα θεωρείται ασφαλέστερος δανειολήπτης», σημειώνει με αναφορά στις χαμηλότερες αποδόσεις του ελληνικού 6ετούς και 15ετούς ομολόγου.

Στο δημοσίευμα έχει συμπεριληφθεί επίσης η ερώτηση που έθεσε στην Εθνοσυνέλευση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο του προϋπολογισμού, ο εισηγητής των Ρεπουμπλικάνων για το θέμα, Φιλίπ Ζουβέν, προς την αρμόδια υπουργό Αμελί ντε Μοντσαλέν αν «μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα από το ελληνικό παράδειγμα».

Ο Μητσοτάκης δημοσιεύει στοιχεία που «ικανοποιούν τους πιστωτές και τους διεθνείς θεσμούς», γράφει η «20 minutes»

Η «20 minutes» προσπαθεί να ερμηνεύσει πώς η Ελλάδα κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση τόσο δραστικά μέσα σε λίγα χρόνια, ρωτώντας την Ζοέλ Νταλέγκρ, λέκτορα στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (INALCO), με εξειδίκευση στην σύγχρονη Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έμαθε να εισπράττει φόρους, κάτι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν καθόλου καλά. Οι φόροι έχουν αυξηθεί και έχουν δημιουργηθεί νέοι», σημείωσε η Νταλέγκρ, αναφερόμενη προφανώς σε όλα τα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής. «Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες ιδιωτικοποιήσεις», πρόσθεσε.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσιεύει στοιχεία που ικανοποιούν τους πιστωτές και τους διεθνείς θεσμούς», επεσήμανε η ακαδημαϊκός, παρατηρώντας ωστόσο ότι η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική έχει επίπτωση στα εισοδήματα των πολιτών και πως η ελληνική οικονομία συνεχίζει να έχει μεγάλη εξάρτηση από τομείς όπως ο τουρισμός.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ