ρωσικό πολεμικό ναυτικό
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κάτι συμβαίνει! Αιφνίδια κινητικότητα ρωσικών πολεμικών σκαφών στην Μαύρη Θάλασσα! (Εικόνα)

Στις 11 Ιανουαρίου, πλοία και υποβρύχια του ρωσικού πολεμικού ναυτικού εγκατέλειψαν μαζικά την βάση τους στην Νοβοροσίσκ στην Μαύρη Θάλασσα. Το συμβάν αυτό είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο και πιθανότατα υποδεικνύει την επικείμενη διεξαγωγή επιχειρήσεων.

Πηγές της γνωστής σελίδας Naval News επιβεβαιώνουν αυτήν την έξοδο. Η ομάδα των σκαφών περιλαμβάνει το αποβατικό πλοίο Pyotr Morgunov της κλάσης Project 11711 Ivan Gren. Το σκάφος αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πλοίο υποστήριξης αμφίβιων επιχειρήσεων στην Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα, η ναυτική δύναμη αποτελείται και από τα τρία υποβρύχια της βελτιωμένης κλάσης Improved-Kilo, τα οποία και είχαν εμφανιστεί προηγουμένως στην βάση. Στο λιμάνι της Νοβοροσίσκ παρέμειναν μόνο λίγα πολεμικά πλοία και υποστηρικτικά σκάφη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσφατα, το Pyotr Morgunov εθεάθη να μεταφέρει προμήθειες από την Ρωσία στην Σεβαστούπολη, μετά από την ουκρανική επίθεση στην γέφυρα της Κριμαίας στις 8 Οκτωβρίου του 2022. Αν και η Ρωσία κατάφερε να την επισκευάσει μερικώς, η χωρητικότητα της γέφυρας παραμένει περιορισμένη. Έτσι, τα αποβατικά πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού χρησιμοποιούνται τώρα ως μέσα μεταφοράς. Ωστόσο, η ταυτόχρονη παράταξη των υποβρυχίων των Ρώσων υποδεικνύει πως μάλλον δεν πρόκειται για μία απλή αποστολή ανεφοδιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιθανή Αντίδραση Στην Ουκρανική Απειλή

Μία εξήγηση που μπορεί να δοθεί για αυτήν την μαζική έξοδο των ρωσικών πλοίων είναι η δοκιμή της ετοιμότητας των πληρωμάτων τους, ή ίσως μία πιθανή προφύλαξη σε μία εισερχόμενη ουκρανική απειλή.

Η βάση, μέχρι στιγμής, δεν βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των ουκρανικών εναέριων drones. Από την άλλη όμως, παρά την απόσταση από τις ακτές που ελέγχει το Κίεβο, βρίσκεται εντός της εμβέλειας των ναυτικών drones του εχθρού.

Αυτά είναι μικρά μη επανδρωμένα σκάφη που μεταφέρουν εκρηκτικά. Έγιναν αρκετά γνωστά μετά από την δραματική επίθεση που εκτέλεσαν στην Σεβαστούπολη στις 29 Οκτωβρίου. Ένα από τα drones χτύπησε τη Νοβοροσίσκ στις 18 Νοεμβρίου, προκαλώντας ανεπαίσθητη ζημιά αλλά στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα πως η ρωσική βάση βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των Ουκρανών.

Η Ρωσία ήδη εφάρμοσε ενισχυμένα αμυντικά μέτρα στις ναυτικές της βάσεις, με αποτέλεσμα τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχιά της να προστατεύονται πλέον από αρκετούς πλωτήρες. Οι πλωτήρες αυτοί αναμένεται να παρέχουν προστασία έναντι επιθέσεων ναυτικών drones, οπότε αυτή η εξήγηση δεν είναι και η πιθανότερη.

Επιθετικές Επιχειρήσεις

Πιο πιθανό είναι οι Ρώσοι να παράταξαν τον στόλο τους εκτός λιμανιού για να εκτελέσουν επιθετικές επιχειρήσεις. Την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο, η Μόσχα διέταξε εκτενείς πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας.

Επιπλέον, το αποβατικό πλοίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αμφίβια απόβαση των Ρώσων στην νοτιοδυτική Ουκρανία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία χερσαία γέφυρα για την Υπερδνειστερία.

Βέβαια, όλα αυτά είναι απλές θεωρίες. Μόνο οι μελλοντικές εξελίξεις θα δείξουν τι πραγματικά ετοιμάζουν οι Ρώσοι στην Μαύρη Θάλασσα. 

GALLERY

Νοβοροσίσκ
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ