ρωσικό πλοίο στον Βόσπορο
Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Προκαλεί το Forbes: Άμεση εκδίωξη του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας!

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της πασίγνωστης αμερικανικής σελίδας Forbes, εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχουν στόχο την μακροπρόθεσμη ειρήνη στην περιοχή θα πρέπει να ολοκληρωθούν με την εκδίωξη το ρωσικού στόλου από την Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, τα ρωσικά πλοία στην θάλασσα αυτή "εκφοβίζουν" πιο αδύναμες δυνάμεις στην περιοχή, παρενοχλούν εμπορικά σκάφη, εισέρχονται στα νερά της Κριμαίας και γενικά αυξάνουν τις εντάσεις στην Μαύρη Θάλασσα και στις γύρω ακτές.

"Εάν χάσει την τοπική ναυτική κυριαρχία, η Ρωσία χάνει αυτόματα και ένα εργαλείο δημιουργίας μελλοντικών μπελάδων," ανέφερε χαρακτηριστικά η δημοσίευση του Forbes. 

Τι Θα Κερδίσουν Οι Αμερικανοί;

Γιατί όμως οι Αμερικανοί επιμένουν τόσο πολύ σε αυτήν την άποψη; Πώς θα επωφεληθούν αυτοί από την εκδίωξη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων από την Μαύρη Θάλασσα;

Αρχικά, το Forbes θεωρεί πως εάν οι Ρώσοι φύγουν από την περιοχή, δεν θα μπορούν πλέον να στοχεύουν ουκρανικές δυνάμεις από την θάλασσα. Μέχρι στιγμής, η Μόσχα έχει εκμεταλλευτεί την ναυτική της κυριαρχίας στον πόλεμο. Εάν όμως οι δυνάμεις φύγουν από την Μαύρη Θάλασσα, οι Αμερικανοί ελπίζουν πως ο Πούτιν θα εστιάσει σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. στην Αρκτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Θα ήταν πολύ σημαντικό. Η αποστολή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας μακριά θα ήταν μία τεράστια αλλαγή, τόσο για την Ρωσία όσο και για όλη την περιοχή," γράφει το άρθρο.

Από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Ρωσία κρατά έναν μεγάλο αριθμό ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, φοβούμενη απειλητικές δράσεις από το ΝΑΤΟ (σήμερα). Εάν κάποιος εχθρός της Μόσχας καταλάβει την θάλασσα, θα μπορούσε να χτυπήσει την χώρα με αμέτρητους τρόπους.

Μέχρι το 2015, σύμφωνα με το αμερικανικό γραφείο ναυτικής κατασκοπείας, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας περιελάμβανε ένα καταδρομικό, ένα αντιτορπιλικό, δύο φρεγάτες κατευθυνόμενων πυραύλων και έξι υποβρύχια. 

"Ο στόλος τους ήταν μεγαλύτερος από ότι χρειάζονταν," τονίζει το Forbes.

Οι Αμερικανοί προσθέτουν πως αντί να δράσουν αυτά τα πολεμικά πλοία ως ένα μέσο ισορροπίας με απώτερο σκοπό την ειρήνη στην περιοχή, η Ρωσία χρησιμοποίησε τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας για να δημιουργήσει ένταση και να "εκφοβίσει" τους γείτονές της.

"Η εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από την Μαύρη Θάλασσα είναι υγιής. Όχι μόνο θα σταθεροποιηθεί η περιοχή, αλλά η ρωσική κοινωνία θα αναγκαστεί να καταλάβει πως η χώρα δεν αποτελεί πλέον υπερδύναμη," δηλώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του Forbes.

Τώρα κατά πόσο θα συμφωνήσει η Ρωσία σε αυτά τα νατοϊκά όνειρα, μπορείτε να το κρίνετε μόνοι σας…  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ