Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τους ''έκαψε'' Ρώσος Συνταγματάρχης! "Τα Ουκρανικά drones που χτύπησαν τα αεροδρόμια μας απογειώθηκαν από το Καζακστάν"

"Κχατίγιεβ, επιτράπηκε η εκτόξευση Ουκρανικών drones από το Καζακστάν", είναι ο τίτλος άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου συνεχίστηκαν οι επιθέσεις σε ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια. Νωρίς το πρωί στόχος της επίθεσης ήταν το αεροδρόμιο στο Κουρσκ, όπου επλήγη μια δεξαμενή καυσίμων. Χθες, παρόμοιες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε στρατιωτικά αεροδρόμια στις περιοχές Σαράτοφ και Ριαζάν, οι οποίες φέρεται ότι πραγματοποιήθηκαν με drones.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή και πόσο προστατευμένη από τέτοια χτυπήματα είναι η Μόσχα, γύρω από την οποία, σύμφωνα με τον στρατό, είναι χτισμένο ένα  πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας ;

Αυτό το ερώτημα διατύπωσε ο πρώην επικεφαλής των αντιαεροπορικών πυραυλικών δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Περιοχή Αεράμυνας της Μόσχας), απόστρατος Συνταγματάρχης Σεργκέι Χατίλεφ.

«Πρώτον, εμφανίζονται ήδη πληροφορίες», εξηγεί ο ειδικός, «που θα μας επιτρέψουν να διορθώσουμε κάπως την επίσημη εκδοχή ότι τα ουκρανικά drones, ή μάλλον, το παλιό σοβιετικό Tu-141 Strizh, φέρεται να εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία, όπου στη συνέχεια πέταξαν για εκατοντάδες χιλιόμετρα προς τα αεροδρόμιά μας.

Έχω στοιχεία από τους συναδέλφους μου, που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, ότι αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα θα μπορούσαν να είχαν προηγουμένως μεταφερθεί στο Καζακστάν και ξεκίνησαν από εκεί, κάτι  που μοιάζει πολύ περισσότερο με την πραγματικότητα.

Είναι λιγότερη απόσταση από εκεί;

Το αεροδρόμιο Ένγκελς, που βρίσκεται κοντά στο Σαράτοφ, από το πλησιέστερο σημείο του Καζακστάν,  απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα, ενώ το Ριαζάν απέχει περίπου  600 χιλιόμετρα.

Και υπάρχει, φυσικά, ένα ερώτημα., αν και  επιμένω στην εκδοχή μου ότι  τα drones εκτοξεύτηκαν από ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης που δρούσαν είτε στο έδαφός μας είτε σε παρακείμενο έδαφος, για παράδειγμα, στο Καζακστάν.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια κατάσταση όπου τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούσαν να είχαν εκτοξευθεί από το έδαφος της Ουκρανίας και κατά την πτήση τους να ξεπεράσουν τρεις δακτυλίους αεράμυνας.

Δηλαδή έπρεπε να ξεπεράσουν τη ζώνη ευθύνης των συνταγμάτων αεράμυνας στο Λούγκανσκ, στο Μπέλγκοροντ, στο Κουρσκ.

Στη συνέχεια, μεταβείτε στη ζώνη ευθύνης της 1ης Στρατιάς Αεράμυνας, η οποία προστατεύει τη Μόσχα και την Κεντρική Οικονομική Περιφέρεια. Μόνο μετά από αυτό θα έπρεπε να έχουν φτάσει τους στόχους τους. Είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν μπορεί να έχει γίνει. 

Αποδεικνύεται  λοιπόν ότι από την άποψη της αεράμυνας, ο εναέριος χώρος μας δεν προστατεύεται τόσο καλά από την πλευρά του Καζακστάν;

Σε αυτόν τον τομέα ευθύνης, έχουμε ένα σύστημα αεράμυνας CIS συμπεριλαμβανομένης της αεράμυνας του Καζακστάν;

-Ναί. Λάβετε όμως υπόψη ότι στον ίδιο τον Ένγκελς, για κάθε ενδεχόμενο, έχουμε αντιαεροπορικοί πύραυλοι και προσωπικό αυτών. Δηλαδή, υπάρχουν δυνάμεις και μέσα της δικής μας, ρωσικής αεράμυνας. Ως αποτέλεσμα, κατέρριψαν αυτό το ουκρανικό drone σχεδόν πάνω από το αεροδρόμιο. Τα διάσπαρτα θραύσματα θα μπορούσαν να βλάψουν τον εξοπλισμό.

Φυσικά, είναι αρκετά δύσκολο να εντοπίσει  κανείς έγκαιρα το αντικείμενο που απογειώνεται κάπου εκεί κοντά, μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το τμήμα αεράμυνας.

Ειδικά αν είναι κάτι μικρό με δύο χειροβομβίδες.

Το S-400 δεν θα το δει .

Τι μπορεί να το δει;

Για αυτό, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο έλεγχος κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σε κάποιο τομέα, είναι απαραίτητο να οργανωθούν θέσεις παρατήρησης. Αυτά πρέπει να είναι άτομα που παρατηρούν άμεσα τις εισόδους και τις προσεγγίσεις στο αεροδρόμιο. Χρειάζεται, δηλαδή, ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα οπτικής επιτήρησης. Τα αντιαεροπορικά ραντάρ μεγάλης εμβέλειας δεν είναι κατάλληλα για μικρούς στόχους.

Το σύστημα αεράμυνας της Μόσχας μπορεί επίσης να μην είναι προσαρμοσμένο για την καταστροφή τέτοιων αντικειμένων;

Ας το διαχωρίσουμε τώρα. Αν μιλάμε για τόσο μεγάλα drones που έπληξαν χθες στα αεροδρόμιά μας  και πιστεύεται ότι πρόκειται για  μεγάλου μεγέθους, παλιά τζετ drones σοβιετικού τύπου,τότε σίγουρα ένας τέτοιος στόχος δεν θα φτάσει στη Μόσχα.

Εντοπίζεται εύκολα και καταρρίπτεται. Έστω και την τελευταία στιγμή, όπως έγινε χθες στο αεροδρόμιο του Ένγκελς.

Ωστόσο άλλοι στόχοι είναι πολύ πιο επικίνδυνοι , όπως μικρά ελικόπτερα. Τέτοια αντικείμενα, με διαστάσεις δέκα επί είκοσι εκατοστά, είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Ο εντοπισμός τέτοιων στόχων δεν είναι ακριβώς καθήκον της αεράμυνας της χώρας.

Και τι να κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

Επαναλαμβάνω, οι υπηρεσίες ασφαλείας μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ενεργές εδώ, και θα έλεγα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του τοπικού πληθυσμού με βάση την αρχή της λαϊκής άμυνας.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της τοπικής αεράμυνας που υπήρχε μαζί μας κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Αυτό είναι ιδιαίτερα απαραίτητο τώρα στις παραμεθόριες περιοχές Μπέλγκοροντ, Κούρσκ και Μπριάνσκ

Μόνο με τη δημιουργία τέτοιων περιπολιών, την οργάνωση ανθρώπων σε αποσπάσματα της λαϊκής ομάδας, που θα μπορούσαν να περπατήσουν και απλώς να παρατηρήσουν τι και ποιος εμφανίστηκε , θα είναι δυνατό να αποτραπεί έγκαιρα αυτή η απειλή "

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι δίνεται μια τελείως διαφορετική διάσταση  από απόστρατο Ρώσο Συνταγματαρχη πρώην επικεφαλής των αντιαεροπορικών πυραυλικών δυνάμεων της αεράμυνας στης Μόσχας αναφορικά με τη πρόσφατη επίθεση και προσβολή Ρωσικών αεροδρομίών στην ευρύτερη περιοχή της Ρωσικής πρωτεύουσας  από Ουκρανικά Drones.

Ο συγκεκριμένος θεωρεί απίθανο τα Ουκρανικά drones να εκτοξεύθηκαν από Ουκρανικό έδαφος, αφφού σε τέτοια περίπτωση θα έπρεπε  να περάσουν 3 δακτυλίους Ρωσικής αεράμυνας, πριν φθάσουν στα Ρωσικά αεροδρόμια τα οποία έπληξαν.

Θεωρεί πάρα πολύ πιθανό η εκτόξευσή τους  είτε να έγινε από το έδαφος του Καζακστάν, είτε από δολιοφθορείς που τα εκτόξευσαν από Ρωσικό έδαφος.

Εδώ τίθεται ένα τεράστιο θέμα αναφορικά με τη στάση του Καζακστάν στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι το οποίο να δούμε πως θα εξελιχθεί στη συνέχεια, αν και θεωρούμε ότι ακόμη και αν τελικά αποδειχθούν επί του πρακτέου οι ισχυρισμοί του απόστρατου Ρώσου Συνταγματάρχη αληθείς, επίσημα η κυβέρνηση του εν λόγω κράτους θα αρνηθεί κάτι τέτοιο, αφού δεν θέλει να έρεθ σε αντιπαράθεση με τον Πούτιν, ισχυριζόμενη στη χειρότερη των περιπτώσεων ότι αυτή η ενέργεια  έγινε εν αγνοία της από Ουκρανούς δολιοφθορείς.

Οι S-400 ανίκανοι να εντοπίσουν μικρά Drones

Πέραν όμως των παραπάνω ο Ρώσος απόστρατος Συνταγματάρχης λέει κάτι εξόχως σημαντικό που αφορά την χώρα μας, ότι οι S-400 (που έχει η Τουρκία), δεν εντοπίζουν μικρά drones που απογειώνονται από  κάπου εκεί κοντά, μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από αυτούς, ειδικά αν αυτά είναι μικρά  και φέρουν μόλις  δύο χειροβομβίδες.

Αυτό πρέπει να ληφθεί πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν από εμάς , αφού λόγω εγγύτητας απόστασης των νησιών μας από τα μικρασιατικά παράλια, τυχόν εφοδιασμός των Μονάδων μας  με μικρά drones καμικάζι θα είχε ως αποτέλεσμα οι Τούρκοι να αναγκαζόταν να τάξουν τους S-400 σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από τα νησιά μας ,,προκειμένου να μην καταστραφούν από αυτά.

Συνέπεια αυτού θα ήταν να περιοριστεί σημαντικά το βεληνεκές των S-400 στο Αιγαίο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ