Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

“Τρέχουν και δεν φτάνουν”: Μετά τις επιθέσεις με Ουκρανικά Drones αποδείχθηκε γυμνή η προστασία των Ρωσικών “πίσω αεροδρομίων”

Πώς κατάφεραν τα εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να καταλήξουν βαθιά στο μετόπισθεν σε ρωσικό έδαφος, και τι πρέπει να γίνει, για την προστασία των αεροδρομίων της στρατηγικής αεροπορίας των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων;

Σε άρθρο μας αναφέραμε ότι,  οι Ουκρανοί αιφνιδίασαν ξανά την ρωσική αεράμυνα κτυπώντας Κούρσκ και Ντονιέτσκ-Κινδυνεύει και η Μόσχα αναρωτιούνται Ρώσοι ειδικοί. Εχθές Δευτέρα, το Υπουργείο Άμυνας, επιβεβαίωσε τις επιδρομές των ουκρανικών UAV στα αεροδρόμια Diaghilevo στην περιοχή Ryazan και Engels στην περιοχή Saratov. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην κοινότητα των ειδικών, παραδέχονται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το UAV Tu-141 Strizh. Δηλαδή, διέσχισε ελεύθερα σχεδόν 650 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Επιπλέον, ως αποτέλεσμα επίθεσης με drone , μια δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου έπιασε φωτιά στην περιοχή του αεροδρομίου του Κουρσκ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιοχής Roman Starovoit, «το καθεστώς αυξημένης τρομοκρατικής απειλής επεκτάθηκε στην περιοχή».

Ταυτόχρονα, ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων αεράμυνας στα βασικά μετόπισθεν αεροδρόμια της Ρωσίας. Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υπηρεσίες ασφαλείας πρέπει να ενισχύσουν το συστηματικό έργο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ουκρανικών ομάδων δολιοφθοράς και αναγνώρισης (DRGs) στη χώρα.

«Ο εχθρός διεξάγει ενεργές δολιοφθορές και τρομοκρατικές δραστηριότητες στη Ρωσία. Και τα drones παίζουν σημαντικό ρόλο εδώ. Το πρόβλημα είναι ότι, δεν μπορούμε ακόμη να σταματήσουμε 100% μια τέτοια απειλή», δήλωσε ο Σεργκέι Γκοντσάροφ, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Βετεράνων της αντιτρομοκρατικής μονάδας Alfa.

Δεν αποκλείει μάλιστα ότι, σε αυτό το πλαίσιο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα συνεχίσουν την προσπάθεια να προκαλέσουν ζημιά στα «πίσω» αεροδρόμιά της Ρωσίας. «Θα πρέπει να χτίσουμε επειγόντως την προστασία αυτών των εγκαταστάσεων, γιατί από το Ryazan στη Μόσχα είναι μόνο 200 χιλιόμετρα. Πρώτα απ 'όλα, αυτό θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να εμπλακούν πιο ενεργά στη σύλληψη ουκρανικών DRGs», ανέφερε.

Επιπλέον,  είναι προφανές ότι τα ουκρανικά Drones μπόρεσαν να εισέλθουν βαθιά στη Ρωσία. Στη Σεβαστούπολη, στα τέλη Ιουλίου, UAV είχαν ήδη επιτεθεί στο αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Γίνεται αντιληπτό ότι, οι Ουκρανοί προσπάθησαν να επιτεθούν στις Ρωσικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις, γιατί αυτά τα αεροσκάφη είναι ικανά να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ με πυρηνικά γομώσεις. «Η αεροπορία μας μεγάλης εμβέλειας βρίσκεται επίσης στο Dyagilevo. Επομένως, πρώτα απ 'όλα, η FSB θα πρέπει να δώσει προσοχή στα αεροδρόμια όπου εδρεύουν τέτοια αεροσκάφη», αναφέρει ο Διδάκτωρ Στρατιωτικών Επιστημών Konstantin Sivkov.

Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι,  τα συστήματα Pantsir-S1 μπορούν να  βοηθήσουν σε αυτό. Θα πρέπει να αναπτυχθούν κυριολεκτικά σε κάθε στρατηγική εγκατάσταση. Πιστεύει ότι πρώτα απ 'όλα, αυτό πρέπει να γίνει όπου ο κίνδυνος επίθεσης είναι υψηλότερος.

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός στην αεράμυνα Knutov, υπενθυμίζει ότι τα «πίσω» αεροδρόμια της Ρωσίας ήταν καλά προστατευμένα πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

 Αλλά σε σχέση με το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, ένα σημαντικό μέρος των δυνάμεων αεράμυνας έπρεπε να σταλεί στη ζώνη μάχης. Και τότε, οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, βρήκαν αδυναμίες και χάραξαν δρόμους για τα ουκρανικά UAV. Τα ίδια τα αεροδρόμια, πιθανότατα, φυλάσσονταν από τα συστήματα Pantsir-S1, έτσι τα drones θα καταρρίπτονταν κατά την προσέγγιση.

«Αυτά τα περιστατικά δείχνουν ότι, τα συστήματα αεράμυνας επί τόπου πρέπει να ενισχυθούν. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να φορτωθεί ενεργά το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, να παραχθούν περισσότερα συγκροτήματα Pantsir-S1 και Tor-M2. Αλλά αυτή τη στιγμή, είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν εν μέρει τα συγκροτήματα, για παράδειγμα, από τη Σιβηρία, και να αναδιανεμηθούν σε στρατηγικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, είναι αδύνατο να εκτεθούν περιοχές όπως η Αλάσκα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα », υποστηρίζει ο ειδικός και συνεχίζει:  

«Επιπλέον, πρέπει να θυμόμαστε ότι, οι δορυφορικές δυνατότητες της Δύσης τους επιτρέπουν να υπολογίσουν σε ποιες περιοχές δεν έχουμε αεράμυνα. Ως εκ τούτου, η κύρια προσοχή της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας θα πρέπει να στραφεί στην αναζήτηση αποθεμάτων και πόρων και στη συνέχεια, στη μεταφορά τους για τη δημιουργία μιας κλιμακωτής άμυνας».

«Επιπλέον κάποτε: στη δεκαετία του '60, δημιουργήθηκαν ζώνες αεράμυνας στο έδαφος της χώρας μας, αποτελούμενες από τμήματα αντιαεροπορικών πυραύλων μήκους μιάμιση χιλιομέτρων το καθένα. Τώρα οι δυνατότητες του στρατού μας είναι κάπως πιο αδύναμες », θυμάται ο ειδικός.  

«Έχουμε επίσης εμπειρία στην υπεράσπιση της βάσης Χμεϊμίμ στη Συρία. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας για ένα αντικείμενο, αποτελούμενο από S-400, Pantsir-S1, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Tor και σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Τώρα υπάρχουν δεκάδες τέτοια αντικείμενα - και όλα απαιτούν αυξημένη προστασία », κατέληξε ο Knutov.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ