Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικοί ΠΕΠ TRLG-230 στην Ουκρανία για χρήση κατά των Ρώσων-Πως αξιολογούνται ως απειλή κατά της Ελλάδας σε Έβρο-Αιγαίο;

Eίναι γνωστό ότι η Τουρκία ενισχύει την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας , παρέχοντάς της οπλικά συστήματα, όπως drone Bayraktar TB-2, συστήματα TRLG-230 και  T-122 Sakarya MLRS

Γνώμη μας είναι πως  πάντα ένα τουρκικό οπλικό σύστημα που δοκιμάζεται στο πεδίο της μάχης σε οποιοδήποτε θέατρο επιχειρήσεων, θα πρέπει να  το εξετάζουμε αναφορικά  με την τακτική του χρησιμοποίηση και την φονικότητά του, "φέρνοντάς το" σε Έβρο και νησιά,  για εξαγωγή  χρήσιμων συμπερασμάτων για εμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με γνώμονα τα παραπάνω  φιλοξενούμε  άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ με τίτλο "Καλύτερα από το HIMARS, η Ουκρανία λαμβάνει νέο MLRS με καθοδήγηση λέιζερ από την Τουρκία που μπορεί να χτυπήσει ακόμη και κινούμενους στόχους", του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η Τουρκία είχε οπλίσει την Ουκρανία με το σύστημα πολλαπλών πυραύλων TRLG-230. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πλημμυρίζουν από αυτό που φαίνεται να είναι η πρώτη χρήση του στη μάχη, όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα σε αυτό το κατευθυνόμενο με λέιζερ MLRS που θα μπορούσε όχι μόνο να συμπληρώσει το HIMARS αλλά και να το ξεπεράσει.

Οι πληροφορίες για τη μεταφορά του TRLG-230 MLRS δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τον ανοιχτό δορυφορικό ιχνηλάτη πληροφοριών Oryx, επικαλούμενος άγνωστους αξιωματούχους του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Αμέσως μετά την αποκάλυψη, ένα μη επαληθευμένο βίντεο κλιπ που υποτίθεται ότι κατέγραψε την πρώτη χρήση του συστήματος TRLG-230 από την Ουκρανία έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το βίντεο δείχνει μόνο ένα βλήμα που εκτοξεύτηκε από εκτοξευτή χωρίς πληροφορίες για την ώρα ή την τοποθεσία εκτόξευσης. Η Ουκρανία δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει το βίντεο ή τους ισχυρισμούς.

 

 

Ωστόσο, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με αυτό είναι ότι το τουρκικό σύστημα εκτόξευσης πυραύλων πολλαπλών εκτοξευτών (MBRLS) που κατασκευάζεται από τη Roketsan είναι τοποθετημένο σε σασί φορτηγών Kamaz-65224 6×6 ρωσικής κατασκευής.

Η αναφερόμενη χρήση του συστήματος έρχεται σε μια περίοδο που η Ρωσία επιδιώκει να καταστρέψει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας εν μέσω ενός πολύ σκληρού χειμώνα.

Πιστεύεται ότι αυτή  είναι η πιο σημαντική τουρκική βοήθεια της Ουκρανίας μετά την αποστολή  των drones Bayraktar TB2. Τα TB2 βοήθησαν την Ουκρανία να καλύψει τη διαφορά ισχύος της με τις δυνάμεις εισβολής και βοήθησαν στη διεξαγωγή πολλών επιτυχημένων επιθέσεων.

Οι πύραυλοι Roketsan MBRL και TRLG-230 θα ήταν μια κρίσιμη προσθήκη στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας για την καταπολέμηση της ρωσικής επίθεσης που συνεχίζει να βομβαρδίζει εδάφη που έχουν ξανακαταληφθεί από το Κίεβο.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί επί του παρόντος τα HIMARS, MLRS 270 και MARS II MLRS για χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας στα στρατεύματα εισβολής.

Οι πύραυλοι TRLG-230 είναι παρόμοιοι με τους πυραύλους M30/M31 Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS) 227 mm που ελήφθησαν από τις ΗΠΑ όπως με το HIMARS και τις παραλλαγές του M270 Multiple Launch Rocket System.

Ωστόσο, τα TRLG-230 περιλαμβάνουν έναν ανιχνευτή λέιζερ που τους επιτρέπει να εμπλέκουν κινούμενους στόχους, μια ικανότητα που δεν είναι διαθέσιμη με τα HIMARS και MLRS 270 που λειτουργούν στην Ουκρανία.

Η χρήση του TRLG-230 από την Ουκρανία έρχεται επίσης σε μια κατάλληλη στιγμή, καθώς η Ρωσία έχει αρχίσει σύμφωνα με πληροφορίες να ξεπερνά τα HIMARS αναπτύσσοντας το δικό της Tornado-S MLRS στην πρώτη γραμμή.

Ενώ το ρωσικό Tornado-S έχει σημαντικά μεγαλύτερο βεληνεκές 120 χιλιομέτρων, το τουρκικό TRLG-230 έχει απαράμιλλη ακρίβεια χάρη σε έναν ανιχνευτή λέιζερ που είναι τοποθετημένος στη μύτη του βλήματος.

Εξάλλου, η μεταφορά αυτού του συστήματος καθοδήγησης με λέιζερ θα βοηθήσει στην ελάφρυνση του φόρτου στην Ουάσιγκτον, η οποία έχει προμηθεύσει δεκάδες HIMARS και προειδοποιείται για την εξάντληση των αποθεμάτων της.

Το TRLG-230  αλλάζει το παιχνίδι;

Τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, όπως το M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) που παρέχεται από τις ΗΠΑ και το MLRS 270 που παρέχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, αποδείχθηκαν ότι άλλαξαν το παιχνίδι για την Ουκρανία και έδωσαν  στη χώρα δυνατότητες βολής μεγάλης εμβέλειας.

Αυτά τα συστήματα ουσιαστικά επιβράδυναν τη ρωσική πορεία και έγειραν τη μάχη υπέρ του Κιέβου επιτρέποντάς του να χτυπήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποθήκες καυσίμων, αποθήκες πυρομαχικών κ.λπ., εντός της ρωσικής επικράτειας.

Ο αντίκτυπος ήταν τέτοιος που μετά την απελευθέρωση της Χερσώνας από τα ουκρανικά στρατεύματα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ευχαρίστησε τα HIMARS με τη συμβολική επίσκεψή του στην περιοχή.

Ωστόσο, το TRLG-230 πιστεύεται ότι προσθέτει περισσότερα δόντια στην ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων με μια πολύτιμη ικανότητα επίθεσης καθοδηγούμενης με επιπλέον ακρίβεια. Αυτό θα είναι επιπλέον των HIMARS και M270 MLRS που έχουν ήδη αναπτυχθεί ευρέως από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Οι πύραυλοι M30/M31 που χρησιμοποιούνται σε αυτούς τους εκτοξευτές έχουν μέγιστη εμβέλεια παρόμοια με αυτή του TRLG-230, αλλά μόνο καθοδήγηση συστήματος αδρανειακής πλοήγησης (INS) με τη βοήθεια GPS. Αντίθετα, το TRLG-230 έχει λέιζερ που αναζητούν.

Λόγω της ικανότητας καθοδήγησης με λέιζερ, τα TRLG-230 μπορούν να χτυπήσουν κινούμενους στόχους.

Σύμφωνα με τη Roketsan, όταν αναπτύσσονται σε λειτουργία καθοδήγησης με λέιζερ, είναι επίσης πιο ακριβή.

Επιπλέον, το MRLS υποτίθεται ότι λειτουργεί πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάζεται με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2 Bayraktar για τον εντοπισμό στόχων του εχθρού , τον συντονισμό των επιθέσεων, όπως σημειώνεται από τους EurAsian Times.

Σύμφωνα με την Oryx, το TB-2 μπορεί να χτυπήσει μόνο τέσσερις στόχους και έχει 24ωρη αντοχή και σύστημα Ηλεκτρο-Οπτικού/Υπέρυθρου (EO/IR) εμβέλειας 75 χιλιομέτρων, το οποίο εκμεταλλεύεται το TRLG-230 230 χιλιοστών.

Πλάνα που κυκλοφόρησε ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν πέρυσι αποκάλυψε ότι το Μπακού είχε χρησιμοποιήσει TRLG-230 στη σύγκρουση του 2020 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου σημειώθηκε επίσης η χρήση του TB-2.

 

 

 

Ο ιστότοπος της Roketsan αναφέρει ότι το Σύστημα Διαχείρισης της συστοιχίας μπορεί να ενσωματωθεί με σύγχρονο αυτοματισμό υποστήριξης πυρός,  σύστημα τακτικής κατεύθυνσης πυρός  και συστήματα εντολών-ελέγχου και διαχείρισης πεδίου μάχης.

Τα ραντάρ απόκτησης στόχων ή τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα παρέχουν πληροφορίες στόχου στην συστοιχία. 

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί μια ποικιλία ραντάρ  που μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με ανώνυμα άτομα που γνωρίζουν τη μεταφορά, η Τουρκία έχει ήδη παράσχει τουλάχιστον 50 πυραύλους TRLG-230 και έναν απροσδιόριστο αριθμό κινητών εκτοξευτών στον ουκρανικό στρατό. Αυτά τα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε μάχη.

Άλλες λιγότερο αξιόπιστες  πηγές υποστηρίζουν ότι έως και 200 ​​ρουκέτες και οκτώ εκτοξευτές αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία.

Δεν είναι σαφές εάν οι εκτοξευτές και οι πύραυλοι παρασχέθηκαν ως στρατιωτική βοήθεια ή έγινε απευθείας πώληση.

Η μεταφορά ενός τόσο εξελιγμένου συστήματος στο Κίεβο από την Άγκυρα θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο ρήγμα στην ήδη περίπλοκη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Η Τουρκία εξαπέλυσε ένα μπαράζ αεροπορικών επιδρομών σε ύποπτους στόχους μαχητών στη βόρεια Συρία και το Ιράκ την περασμένη εβδομάδα, μια κίνηση που η Ρωσία αποδοκιμάζει."

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι Τούρκοι ενισχύουν τους Ουκρανούς με το  σύστημα TRLG-230 των 230 mm, το οποίο μπορεί να καταστρέψει με ακρίβεια, σταθερούς και κινούμενους  στόχους, χάρη στον ανιχνευτή λέιζερ που είναι τοποθετημένος στη μύτη του βλήματος,  σε απόσταση 70 χιλιομέτρων. 

Κατά πάσα πιθανότητα έχουν δοθεί στους Ουκρανούς τουλάχιστον 50 πύραυλοι  TRLG-230 και ένας απροσδιόριστο αριθμό κινητών εκτοξευτών στον ουκρανικό στρατό, κάτω από 8 στην καλύτερη περίπτωση. 

Μένει να δούμε την αποτελεσματικότητα τους στην πράξη, άκρως και την τακτική τους χρησιμοποίηση από τους Ουκρανούς.

Έβρος-Νησιά Αιγαίου

Η Ελλάδα στο οπλοστάσιό του πυροβολικού της διαθέτει το σύστημα MLRS 227 χιλιοστών με μέγιστο βεληνεκές 32 χιλιόμετρα, το οποίο ωστόσο δύναται να αυξηθεί στα 165 χιλιόμετρα με κατάλληλα πυρομαχικά ATACMS που διαθέτει η Ελλάδα.

Η Τουρκία διαθέτει τους πυραύλους εδάφους-εδάφους TAYFUN με βεληνεκές 600 χλμ, BORA με βεληνεκές 280 χλμ,Kasirga με βεληνεκές 90-120 χλμ και Yildirim με βεληνεκές 150 χιλιόμετρα, Τ-122  Sakarya με βεληνεκές 36 χλμ και TRLG-230 με βεληνεκές 70 χιλιόμετρα.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι το τουρκικό πυροβολικό υπερτερεί από πλευράς βεληνεκούς σε σχέση με το φίλιο πυροβολικό, ενώ η κατάσταση στο Αιγαίο γίνεται δυσχερέστερη λόγω της εγγύτητας των νησιών μας από τα μικρασιατικά παράλια.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Τουρκία σε περίπτωση  γενικευμένης στρατιωτικής σύρραξης με την χώρα μας, ότι θα επιχειρήσει να πλήξει στρατηγικής αξίας και σημαντικής τακτικής σημασίας στόχους στο σύνολο των νησιών μας και στον Έβρο σε πρώτο χρόνο, κάνοντας ευρεία χρήση του πυροβολικού και των drone της, σε μια προσπάθεια αποδιοργάνωσης των δυνάμεων μας και κάμψης του ηθικού του τοπικά διαμένοντος πληθυσμού.

Ως εκ τούτου η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί στους παρακάτω άξονες"

1. Απόκτηση  πυραυλικών συστημάτων εδάφους-εδάφους πολύ μεγάλου βεληνεκούς, έτσι ώστε να μπορεί να πληγεί το εχθρικό πυροβολικό αλλά και η επικράτεια του εχθρού σε βάθος.

2. Επαύξηση της επιβιωσιμότητας του  στρατιωτικού προσωπικού-υλικού και μέσων, με την δημιουργία επιπλέον ισχυρών έργων παθητικής προστασίας, καθώς και λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών

3. Δημιουργία anti-drone και αντιπυραυλικής ασπίδας  από την Στρογγύλη έως το Τριεθνές του Έβρου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Γιατί έφυγαν 50.000 Ρώσοι από την Τουρκία σε λίγους μήνες; Ο Ερντογάν ξαφνικά μειώνει την αγορά του πάμφθηνου ρωσικού φυσικού αερίου

Υπάρχει εκτίμηση για προσκόλληση στις ΗΠΑ παρά την πρόσφατη άρνηση Μπάιντεν-Όλα αυτά σημαίνουν κίνδυνο στο Αιγαίο για...