Ένοπλες Συρράξεις

Ευφυές! Έτσι θα χτυπήσει την Ταϊβάν: Η Κίνα μετατρέπει τα παλαιά μαχητικά της σε UAV

Μια έκθεση του Ινστιτούτου Αεροδιαστημικών Μελετών Mitchell (MIAS), προσδιορίζει πέντε προωθημένα αεροδρόμια που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Κίνα, για να εκτοξεύσει σμήνη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μάχης (UCAV) εναντίον της Ταϊβάν.

Αυτά τα αεροδρόμια είναι τα Shuimen, Longtian, Luocheng/Huian, Zhangzhou στη επαρχία Fujian και το Shantou στην  επαρχία Guangdong. Αυτά μπορούν στη συνέχεια να εξυπηρετήσουν κινεζικά μαχητικά Su-30MKK, J-16 ή J-10 για συμβατικές αεροπορικές επιχειρήσεις κατά της Ταϊβάν. Οι συγκεκριμένες βάσεις, διαθέτουν 126 υψηλής αντοχής shelters και μπορούν να φιλοξενήσουν UAV και μαχητικά αεροσκάφη, ενώ όλες προστατεύονται από συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων HQ-9 και S-300.

Ενώ η έκθεση, επισημαίνει την πιθανή  στρατιωτική προσβολή αυτών των αεροδρομίων νωρίς σε μια κινεζική στρατιωτική επέμβαση στην Ταϊβάν, σημειώνει ότι η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF), δεν διαθέτει το βεληνεκές, την τεχνολογική και υλικοτεχνική ικανότητα για να το κάνει.

Η μελέτη MIAS, συνεχίζει να μελετά τη δορυφορική φωτογραφία κάθε αεροδρομίου κάνοντας μεγέθυνση σε δομές και εγκαταστάσεις όπως άμυνες επιφανείας-αέρος (SAM) υπάρχοντα και υπό κατασκευή καταφύγια, υπόστεγα, αποθήκες πυρομαχικών και τύπους αεροσκαφών που σταθμεύουν για να βγάλουν τα συμπεράσματά της.

Τα προωθημένα αεροδρόμια

Τα πέντε αεροδρόμια είναι τα Shuimen, Longtian, Luocheng/Huian, Zhangzhou και Shantou. Τα αεροδρόμια Shuimen, Longtian, Luocheng/Huian και Zhangzhou βρίσκονται στην κινεζική επαρχία Fujian και το Shantou στην επαρχία Guangdong.

Τέσσερα αεροδρόμια υπάγονται στη Διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου, η διοίκηση του θεάτρου που είναι κυρίως υπεύθυνη για την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Το πέμπτο αεροδρόμιο, το Shantou, υπάγεται στη Διοίκηση του Νότιου Θεάτρου, αλλά θα μπορούσε να υποστηρίξει επιχειρήσεις κατά της Ταϊβάν σε περίπτωση σύγκρουσης.

Το αεροδρόμιο Shuimen, είναι ίσως το πιο συναρπαστικό και άρτια εξοπλισμένο από τα τέσσερα, που είναι γνωστό ότι φιλοξενεί μαχητικά J-10 και Su-30MKK μαζί με UCAV. Διαθέτει επίσης, μια συστοιχία πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) S-300 ή HQ-9 στο αεροδρόμιο.

Αυτά τα αεροδρόμια γενικά φυλάσσονται από συστήματα HQ-9 και S-300 SAM. Ενώ τα Su-30MKK και τα J-10 είναι γνωστό ότι λειτουργούν από το Shuimen, το Zhangzhou διαθέτει J-7 και J-10.

Η Longtian και η Shantou διαθέτουν τα J-6 και J-7 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης (UCAV), με τα τελευταία να αναμένεται να χειρίζονται το KJ-500 αερομεταφερόμενο έγκαιρη προειδοποίηση και έλεγχο (AEWC).

Πλατφόρμες «Drone Swarming»

Αυτό που είναι συναρπαστικό, είναι η πεποίθηση της έκθεσης σχετικά με την πιθανή χρήση των Q-5, J-6, J-7 και J-8 παλαιού τύπου μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για να συντρίψουν την αεράμυνα της Ταϊβάν, κάτι που είναι συναρπαστικό. Τα drones είναι σχετικά φθηνότερα από τα επανδρωμένα αεροπλάνα και μπορούν να αντέξουν ένα πλήθος πολεμικών αποστολών ρουτίνας, απελευθερώνοντας τα ακριβότερα μαχητικά για περίπλοκες αποστολές.

Η μετατροπή παλαιού τύπου αεροσκάφους σε UAV είναι ακόμη φθηνότερη και έχει πολλαπλά οφέλη, όπως η διατήρηση ενός σημαντικού μέρους των αρχικών μαχών και χαρακτηριστικών πτήσης τους, μείωση των ανθρώπινων απωλειών και, επειδή είναι μη επανδρωμένα, δεν περιορίζονται από την ανθρώπινη κόπωση. Ομοίως, επειδή είναι μη επανδρωμένα, το κόστος συντήρησής τους είναι χαμηλό και οι πιλότοι δεν απαιτούνται σε επίμονες πτήσεις για να διατηρήσουν το επίπεδο εκπαίδευσής τους.

Η Κίνα, έχοντας κατασκευάσει αυτά τα αεροσκάφη από τη δεκαετία του 1950, είναι επίσης ικανή στις βιομηχανικές και τεχνικές διαδικασίες για την αναβάθμιση και τη συντήρησή τους.

Δεν χρειάζεται να βασίζεται σε ξένους κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM). Η κύρια χρησιμότητά τους στο πεδίο μάχης, έγκειται στις επιχειρήσεις Καταστολής της Αεράμυνας του Εχθρού/Καταστροφής της Αεράμυνας του Εχθρού (SEAD/DEAD), για να συντρίψουν και να χτυπήσουν τις τοποθεσίες SAM της Ταϊβάν, μειώνοντας τον κίνδυνο για τα μαχητικά πρώτης γραμμής.

Αυτά τα drones θα είναι η πρώτης γραμμής επίθεσης που θα προηγείται των μαχητικών πρώτης γραμμής, τόσο για αποστολές SEAD/DEAD όσο και για αντιαεροπορικές αποστολές. Το τελευταίο, μπορεί να οπλιστεί με πυραύλους αέρος-αέρος PL-2, PL-5, PL-7, PL-8, PL-9, K-13 και Magic R-550.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων SEAD και DEAD, πολλά τέτοια UCAV παρουσιάζουν ένα δίλημμα στους αμυνόμενους είτε να εμπλέξουν το αεροσκάφος είτε να κινδυνεύσουν να χάσουν άλλα στρατιωτικά μέσα, εάν δεν καταρριφθούν.

Φυσικά, οποιοδήποτε αποτέλεσμα ωφελεί τους Κινέζους διοικητές, οι οποίοι απλώς θα γεμίσουν τις προωθημένες βάσεις με τα πιο σύγχρονα μαχητικά γενιάς 4++, εάν τα UCAV καταρριφθούν. Εάν τα drones καταρριφθούν, σημαίνει ότι η Ταϊβάν θα έχει «κάψει» το απόθεμα SAM και αντιαεροπορικά πυρομαχικά της.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ