Ένοπλες Συρράξεις

Στρατηγικά σημαντικό πλήγμα: Γιατί η επίθεση της Ουκρανίας στο Ρωσικό Ναυτικό με drones καμικάζι θα μείνει στην ιστορία

Η Ουκρανία γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του ναυτικού πολέμου, πραγματοποιώντας μια  δεύτερη επίθεση με drones USV. Τα drones επιτέθηκαν στο λιμάνι Sheskharis στο Novorossiysk της Ρωσίας, ιδιοκτησίας της Transneft.

Να υπενθυμίσουμε ότι στα τέλη Οκτωβρίου, σκάφη τύπου drone με εμβέλεια  περίπου 500 μιλίων, χρησιμοποιήθηκαν από την Ουκρανία σε ένα άνευ προηγουμένου χτύπημα στη βάση του ρωσικού ναυτικού στη Σεβαστούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίθεση προκάλεσε την οργή της  Ρωσίας, η οποία  κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι, παρείχε στην Ουκρανία αυτά τα θαλάσσια μη επανδρωμένα σκάφη, αποκαλώντας την «τρομοκρατική επίθεση».

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: Στρατηγικά σημαντικό πλήγμα- Σείεται το ρωσικό Ναυτικό! Ουκρανικό USV «χτύπησε» το λιμάνι του Νοβοροσίσκ, αναφέραμε, η Ουκρανία αντεπιτίθεται. Η κύρια ναυτική βάση και ο τερματικός σταθμός πετρελαίου της Ρωσίας δέχεται επίθεση. Τα θαλάσσια drones είναι κυρίως «ύποπτα».

 Ο χρόνος της επίθεσης είναι σημαντικός, καθώς η Ρωσία επιχειρεί να καταστρέψει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, την οποία θεωρεί «στρατιωτικούς στόχους». Στις 18 Νοεμβρίου, αρκετές περιοχές της εμπόλεμης χώρας ήταν χωρίς ρεύμα λόγω ενός μπαράζ πυραύλων, που χτυπούσαν στόχους σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, ανακοίνωσε την έναρξη μιας πλατφόρμας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη δημιουργία ενός Ουκρανικού στόλου θαλάσσιων μη επανδρωμένων σκαφών. 

Με την ενεργή στρατιωτικο - τεχνική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, το Κίεβο μπορεί να αποκτήσει τα πιο προηγμένα μη επανδρωμένα επιφανειακά και υποβρύχια σκάφη, που θα καταστήσουν επικίνδυνη την ίδια την παρουσία των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Μπορεί να επηρεάσει τα ναυτικά σε όλο τον κόσμο

Λίγοι θα μπορούσαν να μαντέψουν ότι 9 μήνες μετά την εισβολή, ο άλλοτε πανίσχυρος ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας δεν θα έφευγε καν από το λιμάνι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς ουκρανικών ναυτικών νικών και αυξημένων δυνατοτήτων.

Στις 29 Οκτωβρίου 2022, επτά μικρά IDA, (USV/μη επανδρωμένα ναυτικά οχήματα) , επιτέθηκαν στο Ρωσικό Ναυτικό στη Σεβαστούπολη. Σχεδόν στο μέγεθος ενός κανό, αυτά τα οχήματα κατευθύνθηκαν προς τους στόχους τους κατά μήκος των κυμάτων και πήγαν με «τέρμα το γκάζι» προς τον επιδιωκόμενο στόχο τους.

Η Ρωσία, έθεσε το ναυτικό της σε λειτουργία προστασίας και ουσιαστικά καταδίκασε  τα πολεμικά πλοία της στο λιμάνι, έχοντας δραματική επίδραση στο ηθικό και το αίσθημα ασφάλειας του ρωσικού ναυτικού.

Νέες άμυνες προστέθηκαν γρήγορα, νέες διαδικασίες εφαρμόστηκαν και τώρα υπάρχει πολύ λιγότερη δραστηριότητα. Τα πιο ισχυρά πολεμικά πλοία της Ρωσίας στον πόλεμο, είναι πλέον κολλημένα στο λιμάνι.

Η επίθεση στη Σεβαστούπολη, ήταν λιγότερο εντυπωσιακή από τη βύθιση του αποβατικού σκάφους Saratov στο Μπερντιάνσκ στις 24 Μαρτίου και πολύ λιγότερο από τη βύθιση του καταδρομικού κλάσης Σλάβα Moskva στις 13-14 Απριλίου.

Μπορεί να έχει μικρότερη ατομική επιρροή στην έκβαση της μάχης από τη Μόσχα, αλλά από ναυτική άποψη είναι πιθανό να είναι η επίθεση που θυμόμαστε για τη σημασία της.

 Αρχή μιας νέας εποχής στον ναυτικό πόλεμο

Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται IDA φορτωμένα με εκρηκτικά, για να επιτεθούν σε εχθρικά πλοία στη μάχη. Είναι όμως το πιο ξεκάθαρο και καθαρό παράδειγμα μέχρι σήμερα. Αυτά τα WBS, έκαναν χρήση σύγχρονων συστημάτων επικοινωνίας (πιθανώς Starlink) και μαζικών τακτικών.

Ο αριθμός και ο βαθμός συντονισμού των WBA δεν είχαν «τακτικές σμήνους», αλλά βρίσκονται στα μισά του δρόμου. Έτσι μπορεί να είναι μια προεπισκόπηση των επερχόμενων μαχών. Αυτά τα WBS είναι μικρά και σχετικά φθηνά. Είναι το  είδος των αντικειμένων που μπορούν να κατασκευαστούν σε σχεδόν οποιοδήποτε γκαράζ, παρά τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας. Είναι κατασκευασμένα από έτοιμα προς χρήση πολιτικά εξαρτήματα, όπως τζετ σκι.

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος χρήσης είναι πολύ χαμηλός. Η Ουκρανία είχε λίγα να χάσει από την πραγματοποίηση της επίθεσης. Μπορεί να έχουν χάσει τον παράγοντα έκπληξή τους τώρα, αλλά παραμένουν απειλή για τους Ρώσους και μπορούν εύκολα να επαναχρησιμοποιηθούν.

Οι αμυντικοί αναλυτές, έχουν προβλέψει επιθέσεις σμήνους εδώ και χρόνια. Και τα δυτικά ναυτικά, εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται για να αμυνθούν καλύτερα από επικείμενες επιφανειακές απειλές.

Αν το ίδιο WBS επιτίθετο στο Ναυτικό των ΗΠΑ ή στο Βασιλικό Ναυτικό, δεν θα είχαν τόσο καλή απόδοση. Αλλά αυτό, δεν τους καθιστά εύκολους στόχους ή απειλή που μπορεί να απορριφθεί. Τα δυτικά ναυτικά έχουν επενδύσει πολλά σε αυτές τις απειλές, επειδή είναι επικίνδυνα για τα ακριβά πολεμικά πλοία. Αλλά μέχρι στιγμής, ήταν σε μεγάλο βαθμό θεωρητικό.

Ο οπλισμός μικρών WDA φαίνεται προφανής. Παρόμοιο με τον οπλισμό των UAV, ιδιαίτερα των εμπορικών τύπων quadrotor. Αυτά με τη σειρά τους αλλάζουν το τοπίο του πολέμου.

Ωστόσο, αυτή η νέα τάση στο WBS δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη όσο πιστεύουμε τώρα. Μέχρι τώρα, ο αυξανόμενος αριθμός προγραμμάτων WBS στα ναυτικά αγνοούσε εντελώς αυτή την περίπτωση χρήσης.

Αλλά μπορούν να αποτελούν τακτική απειλή σε οποιονδήποτε μελλοντικό πόλεμο, ένα μη αμελητέο μέρος του ιστού. Θα πρέπει επίσης, να βρίσκονται στα οπλοστάσια των μεγάλων ναυτικών.

Ταυτόχρονα, πρέπει να παραδεχτούμε ότι μερικά από τα πλεονεκτήματά τους έγκεινται στη φθηνότητά τους. Αυτό, μεταφράζεται σε χαμηλό κίνδυνο χρήσης και ικανότητα διατήρησης μιας επίμονης απειλής σε αριθμούς.

Αυτό σημαίνει ότι, οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές πρέπει να τηρούνται υπό έλεγχο. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο γρήγορα η αγορά IDA έχει προσαρμοστεί στο νέο ρόλο.

Αλλά οι αναλυτές και οι ναυτικοί θα εξετάσουν αυτό το είδος σεναρίου τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...
Ρωσία 0

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο...