Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

"Πυριτιδαποθήκη" για την Δύση η σχέση Ρωσίας-Αλγερίας- Ποιος είναι ο κίνδυνος

Η Ρωσία και η Αλγερία πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις από τις 16 έως τις 28 Νοεμβρίου στην περιοχή Χαμαγκουίρ του Μπεχάρ στη βορειοδυτική Αλγερία, που βρίσκεται ακριβώς στην άκρη των μαροκινών συνόρων.

Αυτό σημαίνει ότι ο ρωσικός στρατός διεξάγει δραστηριότητες στις πύλες της νότιας Ευρώπης. Αυτό γίνεται σε μια περίοδο πολέμου μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας επειδή ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπόλυσε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι στρατιωτικοί δεσμοί μεταξύ Αλγερίας και Μόσχας έχουν ζεσταθεί τους τελευταίους μήνες με διάφορες στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται μεταξύ των δύο εθνών και μαζί με άλλες χώρες, και συνεχίζουν να αναπτύσσονται με τους τελευταίους στρατιωτικούς ελιγμούς στο Μπεχάρ, οι οποίοι έχουν επίσημα την εμφάνιση της αντιτρομοκρατικής τακτικής εκπαίδευσης μόνο.

Το μαροκινό βασίλειο είναι περίπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το οποίο με τη σειρά του είναι γείτονας της Ισπανίας και βρίσκεται κοντά στην πύλη προς τη νότια Ευρώπη. Επιπλέον, είναι ένας συμβολικός χώρος γιατί βρίσκεται σε μια πρώην βάση του Γαλλικού Στρατού στο έδαφος της Αλγερίας που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη βαλλιστικών όπλων. 

Η ανησυχία της Δύσης και του ΝΑΤΟ εκτοξεύτηκε στα ύψη με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που διατάχθηκε από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο Φεβρουάριο και συνεχίστηκε όλους αυτούς τους μήνες επειδή ο πόλεμος δεν τελείωσε. Ωστόσο, η ανησυχία μπορεί να ενταθεί περαιτέρω από την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στις πύλες της νότιας Ευρώπης, ενώ το ρωσικό έθνος συνεχίζει να παρενοχλεί το ανατολικό μέτωπο πάνω από την Ουκρανία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αλγερία εισέρχεται στο προσκήνιο εδώ πιθανώς ως πιο αποσταθεροποιητικό στοιχείο λόγω της ανησυχίας που δημιουργεί τώρα η Ρωσία σε διεθνές επίπεδο. Η φάση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της βορειοαφρικανικής χώρας και της ρωσικής έρχεται από παλιά. Τον Οκτώβριο του 2021, οι δύο χώρες πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Βόρεια Οσετία, στις οποίες συμμετείχε αλγερινός στρατός. Τον Σεπτέμβριο του 2022, μια μονάδα αποτελούμενη από 100 στρατιώτες του Αλγερινού Στρατού συμμετείχε στις ασκήσεις Vostok 2022, που πραγματοποιήθηκαν στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας με τη συνολική συμμετοχή περίπου 50.000 στρατιωτών, 5.000 μονάδων βαρέων όπλων, 140 αεροσκαφών και 60 πλοίων. Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια, διεξάγονται τακτικά ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και της Αλγερίας. 

Η συνεργασία Ρωσίας-Αλγερίας είναι έντονη και τελευταίο παράδειγμα είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις στο Μπεχάρ. Λίγο πριν από αυτές τις ασκήσεις, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας, Dimitrii Chougaev, ταξίδεψε στην Αλγερία όπου συναντήθηκε, στις 10 Νοεμβρίου 2022, με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Εθνικού Στρατού της Αλγερίας, Saïd. chengriha.

 

Η επίσκεψη αυτή εδραίωσε τις σχέσεις των δύο Στρατών, αφού έγινε ακριβώς στο πλαίσιο της αύξησης του προϋπολογισμού της Αλγερινής Άμυνας κατά 120%, από 10.000 εκατομμύρια δολάρια σε 23.000 έως το 2023, κάτι που, σύμφωνα με μαροκινά ΜΜΕ, αλλάζει την περιοχή και την κάνει μια «πυριτιδαποθήκη». Αυτό θα μπορούσε επίσης να ήταν μια σημαντική αξίωση για τη Ρωσία, η οποία μπορεί να δει στην Αλγερία έναν εξέχοντα στρατιωτικό εταίρο και μια σημαντική πηγή εισοδήματος για να μπορέσει να λάβει μέρος αυτού του προϋπολογισμού με την πώληση ρωσικών όπλων εισόδημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως έχουν επισημάνει διάφοροι ειδικοί.

Η ανησυχία είναι πλήρης, σύμφωνα με διάφορους ειδικούς, επειδή οι ασκήσεις στο Μπεχάρ θα σήμαιναν ένα καλό μήνυμα από τη Μόσχα στη Δύση, δείχνοντας την ικανότητα της Ρωσίας να αναπτύξει τις δυνάμεις της κοντά στα δυτικά συμφέροντα στη δυτική Μεσόγειο. 

Εν τω μεταξύ, η συνεργασία Ρωσίας-Αλγερίας μπορεί να διαφέρει από τον επίσημο αλγερινό λόγο που υποστήριζε την αδέσμευτη και την ουδετερότητα στη συνεργασία με μια χώρα που βρίσκεται σήμερα σε πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης και που έχει αντιμετωπίσει αντιδράσεις και κυρώσεις από όλους και προέρχονται από μεγάλο μέρος της Δύσης και της διεθνούς κοινότητας. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ