Ένοπλες Συρράξεις

Τρώγονται μεταξύ τους! Ιντλίμπ: Σκληρές μάχες τζιχαντιστών με φιλότουρκους μαχητές- Ποια οργάνωση "βλέπει" προς Τουρκία

Συγκρούσεις ξέσπασαν στις 29 Σεπτεμβρίου μεταξύ της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) και του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου που συνδέεται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), που υποστηρίζεται από την Τουρκία, κοντά στην πόλη Σαρμίν, ανατολικά της επαρχίας Ιντλίμπστη βορειοδυτική Συρία.

Η βία ξέσπασε όταν η HTS προσπάθησε να εκδιώξει μέλη της Faylaq al-Sham (Sham Legion), τα οποία ήταν παρόντα σε στρατιωτική θέση που χωρίζει τις περιοχές της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας αξιωματικός του Συριακού Εθνικού Στρατού που συνδέεται με τον FSA που εδρεύει στο Ιντλίμπ είπε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας: «Η HTS έστειλε στρατιωτική συνοδεία και πολιόρκησε ένα στρατιωτικό σημείο για τη Faylaq al-Sham, κοντά στις γραμμές οριοθέτησης με το συριακό καθεστώς, και ζήτησε από τα μέλη της να παραδοθούν οι ίδιοι και τα όπλα τους. Στη συνέχεια ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της HTS και των μαχητών της Faylaq al-Sham που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους».

Ο αξιωματικός είπε ότι η κίνηση της HTS έγινε ως μέρος του σχεδίου της να ανοίξει μια εμπορική διάβαση με τις κυβερνητικές περιοχές για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη. «Η HTS φοβάται ότι η Faylaq al-Sham θα παρεμπόδιζε αυτό το σχέδιο. Επιδιώκει να δείξει ότι έχει εξ ολοκλήρου έλεγχο στον τομέα της ασφάλειας και του στρατού στην Ιντλίμπ», πρόσθεσε.

Ο Μοχάμεντ αλ-Ομάρ, δημοσιογράφος από την Ιντλίμπ κοντά στην HTS, είπε στο Al-Monitor: «Η αίθουσα επιχειρήσεων της Al-Fatah al-Mubin, η οποία περιλαμβάνει η HTS και τις φατρίες του FSA, συμπεριλαμβανομένου της Faylaq al-Sham, εργάζεται τους τελευταίους τρεις μήνες για την αναδιάρθρωση των σημείων επαφής μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος και του προπύργιου της HTS. Η αίθουσα επιχειρήσεων έχει σκάψει χαρακώματα και σήραγγες και άνοιξε νέες θέσεις ως μέρος αυτής της διαδικασίας αναδιάρθρωσης».

Είπε, «όλα τα κόμματα γνωρίζουν καλά ότι οι θέσεις της HTS είναι οι πιο οχυρωμένες ενώ οι θέσεις της Faylaq al-Sham είναι οι λιγότερο οχυρωμένες και ότι τα μέλη του είναι ανίκανα. Όταν ο αξιωματικός που ήταν υπεύθυνος για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης εισήλθε στις θέσεις της Faylaq al-Sham, βρήκε κάποια μέλη να παίζουν το βιντεοπαιχνίδι PUBG ενώ βρίσκονταν σε υπηρεσία, κάτι που οδήγησε στην απόφαση να τους αντικαταστήσει. Ωστόσο, όταν η Faylaq al-Sham αρνήθηκε να φύγει, οι συγκρούσεις ξέσπασαν για λίγο, πριν επιλυθούν».

Ο Ομάρ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η HTS επιδιώκει να ανοίξει εμπορικό πέρασμα με τη συριακή κυβέρνηση.

Ο Mohannad Darwish, ένας δημοσιογράφος με έδρα την Ιντλίμπ, είπε στο Al-Monitor, «η Faylaq al-Sham υιοθέτησε μια πολιτική μηδενικών προβλημάτων, γι' αυτό και απέφυγε τυχόν συγκρούσεις με την HTS τα τελευταία χρόνια. Είναι η μόνη που δεν πολέμησε με την HTS και φαίνεται ότι η πρόσφατη βία ήταν εξαίρεση».

Είπε, «η HTS σκοπεύει να ανοίξει ένα πέρασμα με το συριακό καθεστώς για να επιτρέψει στις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ της Κυβέρνησης της Σωτηρίας και του καθεστώτος να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη. Δεν νομίζω ότι η HTS θέλει να εκδιώξει την Faylaq al-Sham από την Ιντλίμπ, αλλά σίγουρα δεν θα της επιτρέψει να μην ακολουθήσει τη γενική πολιτική που ανέπτυξε για την περιοχή».

Σημείωσε, «η Faylaq al-Sham είναι ένας ισχυρός σύμμαχος της Τουρκίας και ταυτόχρονα η HTS χρειάζεται μια τέτοια φατρία στην Ιντλίμπ για να χρησιμεύσει ως σύνδεσμος με τους Τούρκους από τη μια πλευρά και να φέρει στρατιωτικά βάρη από την άλλη, επειδή η Faylaq al-Sham λαμβάνει τουρκική στρατιωτική υποστήριξη. Επίσης, πολύ μεγάλα τμήματα των μετώπων στην Ιντλίμπ  βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Faylaq al-Sham και οι μαχητές της έχουν αναπτυχθεί εκεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φαίνεται ότι η HTS υιοθετεί την πολιτική μαστίγιου και καρότου όσον αφορά την αντιμετώπιση της Faylaq al-Sham, καθώς χρειάζεται την παρουσία της, ενώ ταυτόχρονα τη φοβάται. Μερικές φορές, η HTS γίνεται σκληρή με την Faylaq al-Sham, ενώ άλλες φορές συνεργάζεται, επειδή η φατρία χρησιμεύει ως κανάλι επικοινωνίας για την HTS με την Τουρκία και το Κατάρ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ