Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σμήνη από τη Μ. Ανατολή στην Ουκρανία! Η απειλή των ιρανικών drones και τρεις τρόποι να αντιμετωπιστεί

Το Ιράν έχει εντείνει το παιχνίδι με drones και αφιερώνει σημαντικούς πόρους σε ένα εγχώριο πρόγραμμα. Μερικά από αυτά τα drones είναι οπλισμένα, άλλα έχουν μόνο αναγνωριστικό ρόλο, μερικά, όπως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mojer-6 που καταρρίφθηκε από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος την περασμένη εβδομάδα πάνω από το Ιρακινό Κουρδιστάν, μπορούν να κάνουν και τα δύο.

Η Τεχεράνη διαθέτει επίσης έναν κατάλογο των λεγόμενων «drones αυτοκτονίας», όπως το Shahed-136, τα οποία είναι γεμάτα με εκρηκτικά και προσκρούουν σε έναν στόχο αντί να επιστρέψουν στη βάση τους. Το τελικό αποτέλεσμα των προσπαθειών της Τεχεράνης ήταν ένας εκτενής κατάλογος drones που της επέτρεψε να προβάλλει ισχύ σε όλη τη Μέση Ανατολή με σχετικά χαμηλό κόστος, αναφέρει η Arab News. Αυτά τα drones έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί από πληρεξούσιους του Ιράν σε όλη την περιοχή, όπως οι Χούτι στην Υεμένη.

Τα ιρανικά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους της περασμένης εβδομάδας στο βόρειο Ιράκ ήταν μέρος μιας αυξανόμενης τάσης. Άλλες πρόσφατες επιδρομές έπληξαν στόχους αμάχων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και τον περασμένο μήνα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που λειτουργούσαν από πληρεξούσιους της Τεχεράνης επιτέθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, δυνάμεις των ΗΠΑ και της συριακής αντιπολίτευσης έγιναν στόχος επίθεσης με drone στη βάση Αλ-Τανφ στη νοτιοανατολική Συρία. Τουλάχιστον πέντε drones οπλισμένα με βόμβες επιτέθηκαν τόσο στην αμερικανική πλευρά της βάσης όσο και στην πλευρά που στεγάζει μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης.

Πέραν της Μ. Ανατολής η επιρροή

Η απειλή των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εκτείνεται πλέον πέρα ​​από την περιοχή και στην Ουκρανία, όπου η Τεχεράνη τα προμηθεύει τώρα στη Ρωσία. Δεν είναι μυστικό ότι η ρωσο-ιρανική στρατιωτική συνεργασία υπάρχει εδώ και χρόνια.

Το απόθεμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας εξαντλείται ολοένα και περισσότερο από την εκπληκτικά αποτελεσματική ουκρανική αεράμυνα. Περιπλέκοντας επίσης τα πράγματα για τη Ρωσία είναι ο αντίκτυπος των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που καθιστούν την εισαγωγή των απαιτούμενων εξαρτημάτων για την κατασκευή drones πιο δύσκολη.

Καθώς γίνεται πιο δύσκολο για τη Ρωσία να αντικαταστήσει τις ήττες της στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, η Μόσχα θα στηριχθεί στην Τεχεράνη για να καλύψει το κενό. Έχοντας πάντα ανάγκη από χρήματα και για πάντα εξαρτώμενο από τη ρωσική διπλωματική υποστήριξη στην παγκόσμια σκηνή, το Ιράν είναι περισσότερο από πρόθυμο.

Τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Mojer-6 έχουν ήδη καταρριφθεί στην Ουκρανία και την περασμένη εβδομάδα το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας, η Οδησσός, δέχτηκε επίθεση από drones αυτοκτονίας Shahed-136.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ουκρανίας, «περίπου δύο δωδεκάδες» ιρανικά drones έχουν εντοπιστεί στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες και τουλάχιστον τα μισά καταρρίφθηκαν.

Τρεις λύσεις

Η ιρανική απειλή με drone δεν θα εξαφανιστεί σύντομα. Για να μετριαστεί ο αντίκτυπός του, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ουκρανία, πρέπει να γίνουν τρία πράγματα.

  • Πρώτον, οι ΗΠΑ πρέπει να αυξήσουν τη συνεργασία τους για την αεράμυνα με τα κράτη του Κόλπου. Αυτό όχι μόνο θα αντιμετώπιζε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημαντικό και τόσο απαραίτητο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών της περιοχής και του Λευκού Οίκου. Θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει την προτεινόμενη ιδέα της Στρατηγικής Συμμαχίας στη Μέση Ανατολή. Αυτή η ιδέα προτάθηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση Τραμπ ως τρόπος εμβάθυνσης της δέσμευσης των ΗΠΑ στην περιοχή αυξάνοντας παράλληλα τον επιμερισμό του βάρους. Για διάφορους λόγους, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ίσως η αυξανόμενη εναέρια απειλή από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πυραυλικές επιθέσεις να την επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη.
  • Δεύτερον, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η ιρανική απειλή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να παρέχουν πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, όπως το πυραυλικό σύστημα Patriot. Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας, μπορούν να γίνουν περισσότερα. Επίσης, χώρες της Μέσης Ανατολής που έχουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των ιρανικών drones, όπως το Ισραήλ, θα πρέπει να συνεργαστούν στενά με το Κίεβο για να μοιραστούν πληροφορίες και βέλτιστες πρακτικές για να νικήσουν αυτά τα drones.
  • Τέλος, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της θα πρέπει να αποσυρθούν από τις συνομιλίες με το Ιράν στη Βιέννη για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Γίνεται σαφές ότι οι Ιρανοί δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να εξασφαλίσουν μια νέα συμφωνία αυτή τη στιγμή. Επίσης, λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και του αυξανόμενου ρόλου που παίζουν εκεί τα ιρανικά drones, είναι αδιανόητο για τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους να πιστεύουν ότι οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν με καλή πίστη. Η επιστροφή σε ισχυρές οικονομικές κυρώσεις θα περιόριζε επίσης την ικανότητα του Ιράν να παράγει drones.

Με την εισαγωγή των ιρανικών drones στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία, μια περιφερειακή πρόκληση γίνεται παγκόσμια. Από την Ουκρανία μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι προς το συμφέρον όλων να βελτιωθεί η περιφερειακή αεράμυνα και να ελεγχθεί η ιρανική επιθετικότητα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...