Ένοπλες Συρράξεις

Διελκυστίνδα για την Ταϊβάν: Κινεζικά J-20 και Ρωσικά Su-57 σε κοινές περιπολίες μάχης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απέστειλε αντιπροσωπεία πρώην ανώτατων αξιωματούχων άμυνας και ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ταϊβάν λίγο μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του στην Ασία. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη, ωστόσο, έγινε αντικείμενο οργής της Κίνας με ένα σμήνος πολεμικών αεροσκαφών της PLAAF να εισβάλλουν στην περιοχή, κοντά στο πολιορκημένο νησιωτικό κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενοχλημένη από τις συντονισμένες προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον Ινδο-Ειρηνικό, η Πολεμική Αεροπορία του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) έστειλε 30 πολεμικά αεροσκάφη στην περιοχή κοντά στην Ταϊβάν, καθώς η αντιπροσωπεία των Αμερικανών  πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο νησί  την ίδια στιγμή, που το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διεξήγαγε ασκήσεις στην περιοχή, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Global Times .

Η PLA άσκησε εναέρια υπεροχή και εναέρια χτυπήματα σε μια προσομοίωση επανένωσης με δύναμη, στέλνοντας μια προειδοποίηση σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως «συμπαιγνία ΗΠΑ-Ταϊβάν» ότι, ο PLA μπορεί να εξαπολύσει μια αστραπιαία επίθεση που θα τερμάτιζε το ζήτημα της Ταϊβάν «μια  και έξω» για όλους, αν χρειαστεί.

Εννέα τύποι αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των δύο πιο προηγμένων μαχητικών ρωσικής προέλευσης του στόλου της, των Su-35, εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας του νησιού ως μέρος της πιο εκτεταμένης ηπειρωτικής περιπολίας σε περίπου τέσσερις μήνες.

Μόνο η Κίνα, χρησιμοποιεί το φονικό αεροσκάφος Su-35 εκτός από τη ρωσική αεροπορία. Νωρίτερα τον Ιανουάριο, πέταξε έναν αριθμό ρεκόρ 39 πολεμικών αεροσκαφών στη νομικά απαγορευμένη Ζώνη Ταυτοποίησης Αεράμυνας της Ταϊβάν (ADIZ).

Δύο αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης KJ-500, τέσσερα αεροσκάφη ηλεκτρονικών πληροφοριών Y-8, ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου Y-8, ένα αεροσκάφος ανθυποβρυχιακού πολέμου Y-8, έξι μαχητικά αεροσκάφη J-16, οκτώ μαχητικά αεροσκάφη J-11, τέσσερα J -10 μαχητικά αεροσκάφη, δύο μαχητικά αεροσκάφη Su-35 και δύο μαχητικά αεροσκάφη Su-30, ήταν μεταξύ των 30 πολεμικών αεροσκαφών της PLA που συμμετείχαν στην αποστολή.

Σύμφωνα με την αμυντική αρχή της Ταϊβάν, τα αεροσκάφη εισήλθαν στην αυτοαποκαλούμενη ζώνη ταυτοποίησης της νοτιοδυτικής αεράμυνας, μεταξύ των νησιών Dongsha και της νήσου Ταϊβάν.

Αξιοσημείωτη είναι η ανάπτυξη αεροσκαφών αιχμής, όπως τα Su-30 και Su-35 που έχει αποκτήσει η Κίνα από τη Ρωσία για να απειλήσει την αμερικανική αντιπροσωπεία. Έρχεται λίγες μέρες αφότου τα κινεζικά και ρωσικά βομβαρδιστικά, πέταξαν μαζί ως μέρος της ετήσιας κοινής περιπολίας τους, επιδεικνύοντας την αμοιβαία σχέση μεταξύ των δύο εταίρων, ακόμη και όταν μαίνεται πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι Κινέζοι ειδικοί ανέφεραν επίσης ότι, τα μαχητικά stealth και των δύο χωρών, το J-20 της PLAAF και το ρωσικό Su-57, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο μέλλον για κοινές περιπολίες μάχης, όπως αναφέρουν οι EurAsian Times.

Επιπλέον, ο συμβολισμός της αποστολής των βαρέων μαχητικών ρωσικής προέλευσης στην Ταϊβάν, δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Νωρίτερα, η Κίνα είχε φροντίσει να αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη όπως το J-16 καθώς και στρατιωτικά ελικόπτερα για να αναλάβει το έργο της εισβολής.

Ωστόσο, η παρουσία βαρέων ρωσικών μαχητικών, που είναι  τα πιο ισχυρά πολεμικά αεροσκάφη τόσο στο οπλοστάσιο της Ρωσίας όσο και της Κίνας, δείχνει προς την επιθετική διάθεση του Πεκίνου.

Διελκυστίνδα για την Ταϊβάν

Την ίδια μέρα με τις κινεζικές αντιπαραθέσεις, τα Ταϊβανέζικα μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι η Αμερικανίδα γερουσιαστής Tammy Duckworth και η ομάδα της, έφτασαν στο νησί για μια τριήμερη αιφνιδιαστική επίσκεψη.  Η Duckworth,  αναμενόταν να συναντηθεί με τον ηγέτη της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και άλλους.

Οι δραστηριότητες των πολεμικών αεροσκαφών της PLAAF, ήρθαν αφού δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, το USS Abraham Lincoln και το USS Ronald Reagan, φέρεται να πραγματοποίησαν ασκήσεις σε ύδατα νοτιοανατολικά της Οκινάουα το Σαββατοκύριακο.

Η στρατηγική τοποθεσία, λένε οι αναλυτές, θα είναι ένα κρίσιμο πεδίο μάχης στη θάλασσα εάν οι ΗΠΑ παρέμβουν στρατιωτικά, σε μια πιθανή σύγκρουση στα στενά της Ταϊβάν.

Η πλειονότητα των πολεμικών αεροσκαφών που αναπτύχθηκαν στις ασκήσεις ήταν μαχητικά αεροσκάφη, ενώ τα υπόλοιπα περιελάμβαναν αεροσκάφη ειδικής αποστολής. Σύμφωνα με έναν στρατιωτικό εμπειρογνώμονα με έδρα το Πεκίνο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στους Global Times, ο PLA προφανώς άσκησε την άσκηση της αεροπορικής υπεροχής από την αεροπορία του νησιού και την αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ορισμένα μαχητικά αεροσκάφη, όπως το J-11 και το Su-35, είναι μαχητικά υπεροχής καθαρού αέρα, ενώ άλλα, όπως το J-16 και το Su-30, είναι περισσότερο τύπου πολλαπλών ρόλων, που μπορεί επίσης να εξαπολύσει πλήγματα σε χερσαίους και θαλάσσιους στόχους.

Το αεροσκάφος ειδικής αποστολής μπορεί να παρέχει διοίκηση και έλεγχο, καθώς και υποστήριξη πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με τον ειδικό.

Η Κίνα πρόσφατα ανέβασε σημαντικά το ρυθμό στην περιοχή, κάνοντας μια ισχυρή εξαίρεση από οποιαδήποτε υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ταϊπέι. Διεξάγει επίσης στρατιωτικές ασκήσεις, με στόχο να αντισταθεί σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση από τις ΗΠΑ και τους περιφερειακούς συμμάχους τους, σε περίπτωση εισβολής.

Νωρίτερα τον Μάιο, όταν το αεροπλανοφόρο Liaoning ξεκίνησε εκτεταμένες ασκήσεις στον δυτικό Ειρηνικό, το PLA πραγματοποίησε έναν κύκλο ασκήσεων όπου περικύκλωσε την Ταϊβάν, από τη Θάλασσα των Φιλιππίνων στα ανατολικά της Ταϊβάν και από τη Νότια Ιαπωνία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, η πλήρης διοίκηση αυτής της τοποθεσίας θα σήμαινε ότι καμία εξωτερική δύναμη δεν θα μπορούσε να επέμβει εναντίον των Κινέζων της Ταϊβάν.

Η Κίνα έχει ορκιστεί να συγχωνεύσει την Ταϊβάν, με τη βία, εάν χρειαστεί, για την τελική επανένωση με την ηπειρωτική χώρα. Με την αυξημένη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν, θα μπορούσε να είναι θέμα χρόνου το Πεκίνο να αποφασίσει για την παραβίαση της «διάμεσης γραμμής».

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ