Κόσμος

Οικονομολόγος Στίγκλιτς: Μοιραία η ήττα των ΗΠΑ απέναντι σε Ρωσία και Κίνα

Η Ουάσιγκτον ξεκίνησε έναν «ψυχρό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας και του Πεκίνου, αλλά θα αντιμετωπίσει μια μοιραία ήττα σε αυτή την αναμέτρηση. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Αμερικανός οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ οικονομίας για το 2001, Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Ο ειδικός επεσήμανε επίσης την υποκρισία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες καυχιούνται για τη δημοκρατία τους, αλλά ταυτόχρονα «δικάζουν ενεργά» τη Σαουδική Αραβία, η οποία παραβιάζει τακτικά τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον πρέπει να «ασχοληθεί με το δικό της σπίτι», είπε ο Στίγκλιτς. Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλα κράτη δεν θα στηρίξουν τις ΗΠΑ στον «ψυχρό πόλεμο» με τη Ρωσία και την Κίνα, λόγω της αστάθειας που επικρατεί στη χώρα.

«Οι ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκονται σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία. Και το ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ το παρουσιάζουν ως μια διαμάχη μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχισμού δεν έχει νερό, ειδικά σε μια εποχή που οι ίδιοι ηγέτες φλερτάρουν ενεργά έναν συστηματικό παραβάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Σαουδική Αραβία. Μια τέτοια υποκρισία υποδηλώνει ότι αυτό που διακυβεύεται, τουλάχιστον εν μέρει, είναι η παγκόσμια ηγεμονία και όχι οι αξίες», είπε.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πολιτικός επιστήμονας Yakov Kedmi είπε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία εξελίσσονται σύμφωνα με ένα σενάριο απροσδόκητο για τους Αμερικανούς στρατηγούς, επομένως η Ρωσία προετοιμάζει τις ΗΠΑ να νικήσουν «περισσότερο από ό,τι στο Βιετνάμ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ