Ένοπλες Συρράξεις

Γιατί το Κίεβο αποφάσισε να επιτεθεί στα ρωσικά γεωτρύπανα στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ουκρανία επιτέθηκε σε ρωσικές πλατφόρμες γεώτρησης στη Μαύρη Θάλασσα. Ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης, μία από τις τρεις εγκαταστάσεις υπέστη ζημιές.

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε χθες: Επιβεβαιώθηκε! Οι Ουκρανοί επιτέθηκαν στα γεωτρύπανα της Chornomorneftegaz, τονίζοντας ότι έτσι, η Ρωσία δεν θα μπορεί να παράγει φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα για κάποιο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κατακτητές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά στους λεγόμενους «πύργους του Μπόικο», τις πλατφόρμες γεώτρησης του Chernomrneftegaz, που χτυπήθηκαν από πυραύλους. Αυτό μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τη συνεργάτιδα της Κριμαίας Όλγα Κοβιτίδη.

Σύμφωνα με την ίδια, το πλοίο προσπάθησε να πλησιάσει στο σημείο της φωτιάς, αλλά δεν τα κατάφερε, γιατί αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει φτάσει στο πηγάδι. Η Κοβιτίδη πρόσθεσε ότι οι αναζητήσεις για τους ανθρώπους στις πλατφόρμες δεν είχαν καταλήξει. Στο σημείο βρίσκεται και ο στρατός.

 

Γιατί λοιπόν η Ουκρανία επιτέθηκε σε αυτές τις υπεράκτιες πλατφόρμες και ποια αντίποινα μπορεί να λάβει η Ρωσία;

Ως αποτέλεσμα επίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στις εξέδρες γεώτρησης της εταιρείας Chernomorneftegaz στη Μαύρη Θάλασσα, επιβεβαιώθηκαν πληροφορίες για τρεις τραυματίες και επτά αγνοούμενους.

«Αυτή τη στιγμή έχουν εκκενωθεί 94 άτομα. 15 στρατιώτες εξακολουθούν να φρουρούν τις πλατφόρμες γεώτρησης που λειτουργούν», ενημέρωσε επίσης ο Aksyonov,  επικεφαλής της Δημοκρατίας της Κριμαίας.

Σύμφωνα με τις αρχές της Κριμαίας, περίπου στις 8 το πρωί, η ουκρανική πλευρά επιτέθηκε στις εξέδρες γεώτρησης Chornomorneftegaz στο κοίτασμα Odesskoye, οι οποίες βρίσκονται 71 χιλιόμετρα από την Οδησσό. 

Ο Βουλευτής της Κρατικής Δούμας Βίκτορ Βοντολάτσκι,  πρότεινε ότι το χτύπημα θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί από πυραύλους βρετανικής ή αμερικανικής κατασκευής. «Αυτό το βήμα προτάθηκε στις ουκρανικές αρχές από συμβούλους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το ίδιο το Κίεβο δεν είχε προηγουμένως τολμήσει να χτυπήσει τη ρωσική πολιτική υποδομή», πιστεύει ο στρατιωτικός ειδικός Oleksandr Bartosh.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Ο Khatylev, πρώην επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, πιστεύει ότι το πεδίο Odesskoye καλύπτεται σε μεσαία και μεγάλα υψόμετρα από συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας, καθώς και από τις δυνάμεις του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Σε μεγάλες αποστάσεις, οι πλατφόρμες προστατεύονται από μαχητικά αεροσκάφη. «Γιατί συνεχίστηκε η επίθεση; Προφανώς - αν και δεν το συζητούν πουθενά - δημιουργήθηκαν παρεμβολές εκεί από τις δυνάμεις και τα μέσα των δυτικών χωρών, καθώς και διεξήχθησαν ελιγμοί βαθιάς αναγνώρισης και εκτροπής», αναφέρει.

Αυτή η εκδοχή υποστηρίζεται επίσης, από τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν ότι μια εβδομάδα πριν από το χτύπημα της Ουκρανίας, αμερικανικοί εμπορικοί δορυφόροι  κατέγραφαν την περιοχή της  Μαύρης Θάλασσας με τις πλατφόρμες γεώτρησης του Chornomorneftegaz. «Οι Satellites Worldview-1, Worldview-2 και Worldview-3 φωτογράφισαν την υδάτινη περιοχή με πλατφόρμες γεώτρησης στις 11, 13 και 14 Ιουνίου, αντίστοιχα», αναφέρει ρωσικό μέσο ενημέρωσης.

Ένας άλλος στρατιωτικός ειδικός, ο  Oleksandr Bartosh δεν αποκλείει ότι, μετά από πρόταση δυτικών επιμελητών, ο ουκρανικός στρατός θα προσπαθήσει να επιτεθεί ξανά σε ρωσικούς πολιτικούς στόχους. Ωστόσο, πιστεύει ότι  είναι απίθανο τα πράγματα να καταλήξουν σε επίθεση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στη  γέφυρα της Κριμαίας , την οποία απείλησε πριν από λίγο καιρό ο Ουκρανός στρατηγός Ντμίτρι Μαρτσένκο.

Σύμφωνα με τον Khatylev, στόχος των επιτιθέμενων ήταν να αναγκάσουν τη Ρωσία να φέρει πιο κοντά στρατιωτικά σκάφη, προκειμένου στη συνέχεια να τα επιτεθούν με αμερικανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ Harpoon. «Αλλά για να βελτιώσουμε την προστασία των πλατφορμών, αρκεί να πραγματοποιήσουμε έναν οργανωτικό και τεχνικό αναπροσανατολισμό των δυνάμεων που ήδη έχουμε, συμπεριλαμβανομένου του Snake Island. Υπάρχουν ηλεκτρονικός πόλεμος, ραντάρ, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα. Είναι επίσης πιθανό το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, να αποφασίσει να ενισχύσει τις δυνάμεις της αεροπορίας σε αυτήν την περιοχή», αναφέρει.

Πιστεύει ότι ως απάντηση, η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει θέσεις διοίκησης, σημεία ελέγχου και επικοινωνίας σε ολόκληρη την Ουκρανία, στο σύστημα διοίκησης και ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο σύνολό της, και όχι μόνο στα κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο.

Ωστόσο στην Μόσχα πιστεύουν ότι, δίνοντας την εντολή να επιτεθεί στην Οδησσό, το Κίεβο έδειξε ότι είναι κίνδυνος για ολόκληρη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, επειδή η καταστροφή των εξέδρων απείλησε μια οικολογική καταστροφή όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για τα γειτονικά κράτη.

Παρά την ανεπάρκεια αυτής της επίθεσης, είναι δυνατό να ανακατασκευαστεί η πολιτική λογική του Κιέβου, πιστεύει ο Bartosz. «Η Ουκρανία θέλει να ενισχύσει τη θέση της σε πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, για να δείξει ότι μπορεί να βλάψει το ενεργειακό ισοζύγιο και τη ρωσική οικονομίαΑλλά και αυτός ο υπολογισμός φαίνεται, για να το θέσω ήπια, κακοσχεδιασμένος. Τα γεωτρύπανα της Chornomorneftegaz, θα μπορούσαν να θεωρηθούν στρατηγικά σημαντικά αντικείμενα μόνο την εποχή που ανήκαν στην Ουκρανία», είπε.

Όταν η Κριμαία ελεγχόταν από το Κίεβο, η Chernomorneftegaz θεωρούνταν μια επιχείρηση που θα αύξανε την παραγωγή φυσικού αερίου προκειμένου, να τροφοδοτεί τη χερσόνησο με μπλε καύσιμα σε μόνιμη βάση. Στο αποκορύφωμά τους, κατάφεραν ακόμη και να φτάσουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Μετά το δημοψήφισμα του 2014, αποδείχθηκε ότι ο εφοδιασμός της χερσονήσου με καύσιμα είναι πολύ πιο κερδοφόρος από το έδαφος της ηπειρωτικής Ρωσίας. Και δύο χρόνια αργότερα, τέθηκε σε λειτουργία ένας αγωγός φυσικού αερίου από την επικράτεια του Κρασνοντάρ. Η χωρητικότητά του είναι 2,2 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα αύξησης της άντλησης στα 4 δισ. κυβικά μέτρα. Και αυτό είναι αρκετό για την Κριμαία.

Όσο για το Chornomorneftegaz, η παραγωγή εκεί αμέσως μετά το 2014 άρχισε να μειώνεται γρήγορα και σταθεροποιήθηκε σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Από αυτή την άποψη, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια κατάσταση όπου υπάρχουν προβλήματα με τους ενεργειακούς πόρους στη χερσόνησο. «Αλλά αυτό δεν εξαλείφει την ανάγκη να κατανοήσουμε τι συνέβη και να κατανοήσουμε πώς αυτά τα αντικείμενα θα λειτουργήσουν περαιτέρω. Προφανώς, αυτή δεν είναι η τελευταία επίθεση και, δεδομένων των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, τέτοιες καταστάσεις μπορεί να επαναληφθούν», προειδοποιεί ο Khatylev, πρώην επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...