Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σενάριο "Τσετσενίας" στην Ουκρανία! Η στρατηγική υπομονή του Πούτιν και οι 4 φάσεις του σχεδίου του

Οι συνεχείς εκρήξεις των κοντινών βλημάτων πυροβολικού είναι ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό της ζωής στο Ντονμπάς σήμερα. Η Ρωσία προσπαθεί να υποστηρίξει την επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία. Τα ίχνη του πολέμου είναι ορατά παντού: σπίτια συντρίβονται και γίνονται ερείπια από ρωσικούς πυραύλους κρουζ, και ουκρανικά τανκς και οβίδες οδηγούν στα ανατολικά μέτωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Ντονμπάς, το μέτωπο των πιο ισχυρών μαχών στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, γράφει το The Atlantic. Η ρωσική στρατιωτική μηχανή, που έχει πλεονέκτημα στο πυροβολικό, αργά αλλά σταθερά καίει το δρόμο της προς τα εμπρός, καταλαμβάνοντας ένα επιπλέον χιλιόμετρο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζει για την ανατολική Ουκρανία την ίδια μοίρα που επέβαλε σε μια άλλη ανυποχώρητη δημοκρατία στην αρχή της διακυβέρνησής του – την Τσετσενία. Το ρωσικό σχέδιο για την Ουκρανία μοιάζει πολύ με αυτό το παλιό και ζοφερό πρότυπο. Πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο Πούτιν εξαπέλυσε χρόνια αιματηρών συγκρούσεων. Στη συνέχεια, η Μόσχα κατέστρεψε ένα κυρίαρχο κράτος και κατέκτησε τους ανθρώπους του, μετατρέποντας τις πόλεις σε ερείπια και σπέρνοντας επίσης χάος και φόβο. Η εφαρμογή του ίδιου σχεδίου στην Ουκρανία, με πληθυσμό 40 φορές μεγαλύτερο από ό,τι στην Τσετσενία, θα ήταν εκθετικά πιο καταστροφική.

Το ρωσικό σχέδιο υλοποιείται μέσα από μια σειρά φάσεων. Η πρώτη φάση είναι η ειρήνευση. Περνάει γρήγορα όπου είναι δυνατόν, και αργά και εξουθενωτικά όπου είναι αδύνατο. Στην Τσετσενία, το πιο γρήγορο μέρος έλαβε χώρα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, σε πόλεις και χωριά στη γραφική ακτή του ποταμού Τερέκ. Ο ρωσικός στρατός πέρασε από πάνω του στα τέλη του 1999. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, ο επιτιθέμενος κατάφερε να καταλάβει γρήγορα τις νότιες περιοχές. Οι ανοιχτοί χώροι και ο ανεπαρκής αριθμός αμυντικών δυνάμεων επέτρεψαν στη ρωσική επίθεση να προχωρήσει χωρίς μεγάλη αντίσταση. Ως εκ τούτου, η Χερσώνα και η Μελιτόπολη έπεσαν υπό κατοχή την πρώτη εβδομάδα του πολέμου.

Αλλού, οι ελαφρά οπλισμένοι υπερασπιστές κατάφεραν να αντέξουν σε μεγάλο βαθμό, ειδικά εκεί όπου μπορούσαν να επωφεληθούν από το καταφύγιο των αστικών περιοχών. Επομένως, εδώ η Ρωσία χρησιμοποιεί μια διαφορετική τακτική. Στα τέλη του 1999 και στις αρχές του 2000, ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε το Γκρόζνι τόσο δυνατά που ουσιαστικά κατέστρεψε κάθε κτίριο στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας. Τότε ο ΟΗΕ αναγνώρισε το Γκρόζνι ως «την πιο κατεστραμμένη πόλη στη Γη». Στην Ουκρανία, την ίδια τύχη είχε και η Μαριούπολη. Από την άλλοτε όμορφη και ζωντανή πόλη, απανθρακωμένα ερείπια παρέμειναν μετά από τρεις μήνες πολιορκίας.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει επίσης ότι σε περίπτωση άρνησης άνευ όρων παράδοσης, η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει όχι μόνο τους υπερασπιστές, αλλά και τις οικογένειές τους. Στην Τσετσενία, ο ρωσικός στρατός διενεργούσε τακτικά αντίποινα και μαζικές εκτελέσεις σε χωριά ή συνοικίες πόλεων. Στην πόλη Νόβιε Άλντι, για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2000, ο ρωσικός στρατός εκτέλεσε τουλάχιστον 60 πολίτες. Στη Μπούχα, στην Ιρπίν και στην Μποροντιάνκα, εκδικήθηκαν επίσης τους Ουκρανούς για την αντίστασή τους.

Με την ολοκλήρωση της ρωσικής κατάκτησης, η Μόσχα αναζητά κάποιον για να λειτουργήσει ως μαριονέτα ικανή να επηρεάσει τον τοπικό πληθυσμό. Ακόμη και μεταξύ των Τσετσένων, των οποίων το πνεύμα αντίστασης ενέπνευσε τον Λέοντα Τολστόι και τον Αλέξανδρο Σολζενίτσιν, υπήρχαν εκείνοι που ήταν πρόθυμοι. Επικεφαλής ανάμεσά τους είναι ο Αχμάντ Καντίροφ, ο πρώην αρχιμουφτής της Ιτσκερίας. Η ηγεσία του ήταν σύντομη και έληξε με μια δολοφονία το 2004. Αλλά ο σκληρός γιος του Ραμζάν, ο οποίος συμμετείχε ο ίδιος στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, έγινε ένας βολικός αντικαταστάτης της Μόσχας. Συνεργάτες βρέθηκαν επίσης στην Ουκρανία, τόσο στα τμήματα των περιοχών Ντόνιετσκ και Λουγκάνσκ, όσο και στις περιοχές που πρόσφατα κατέλαβε η Ρωσία. Συνήθως πρόκειται είτε για έναν τοπικό πολιτικό που βλέπει νέες ευκαιρίες στην άφιξη των κατακτητών είτε για έναν μικροαξιωματούχο που είναι έτοιμος να προσφέρει μια ορισμένη αίσθηση κανονικότητας ενώ ένας ξένος στρατός προσπαθεί να διώξει τους υπερασπιστές της χώρας.

Και το τελευταίο στάδιο είναι η εγκαθίδρυση μιας νέας τάξης. Βέβαια, για κάποιο διάστημα οι δυνάμεις κατοχής θα κάνουν χρήση βίας για να μετριάσουν τους ντόπιους. Όμως με την πάροδο του χρόνου, η αντίσταση πρέπει να σβήσει, ώστε οι κατεχόμενες περιοχές να γίνουν αυτάρκεις στην ίδια τους την καταπίεση. Ως εκ τούτου, ένας νέος μηχανισμός κυριαρχίας αναδύεται, έργο του οποίου θα είναι η εξάλειψη των υπολειμμάτων του κινήματος αντίστασης. Φυσικά, θα υπάρξουν κάποιες συμβολικές προσπάθειες ενθάρρυνσης. Για παράδειγμα, ένα τεράστιο τζαμί και νέοι ουρανοξύστες χτίστηκαν στο Γκρόζνι. Οι τραυματισμένοι κάτοικοι θα διδαχθούν μια νέα εκδοχή της δικής τους ιστορίας, σύμφωνα με την οποία η απορρόφησή τους από τον Ρώσο εισβολέα φέρεται να ήταν «εντελώς εθελοντική» ή ακόμη και μια διάσωση από «ριζοσπάστες» και «τρομοκράτες» που ήθελαν να καταστρέψουν τους πάντες. Στο τέλος, η νέα γενιά θα μεγαλώσει με την αίσθηση του ιερού καθήκοντος να υπηρετήσει τη Ρωσία. Η κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας θα μετονομαστεί προς τιμήν του Πούτιν και ο ηγέτης της δημοκρατίας θα αποκαλεί τον εαυτό του «πεζικό» του Ρώσου αυταρχικού. Η στρατιωτική συμμετοχή στον επόμενο γύρο των ρωσικών αυτοκρατορικών κατακτήσεων θα είναι όχι μόνο αναμενόμενη, αλλά υποχρεωτική. Νέοι από τα κατεχόμενα θα ρίξουν νέους πολέμους στη φωτιά.

Ίσως η πιο απαίσια πτυχή αυτού του σχεδίου είναι η προθυμία της Ρωσίας να περιμένει χρόνια, εάν χρειαστεί, για να το εφαρμόσει πλήρως. Ακόμα κι αν μια φαινομενικά μακρά εκεχειρία καθυστερεί την πρόοδο στις απαραίτητες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο πρώτος πόλεμος της Τσετσενίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990 δεν τελείωσε με ρωσική νίκη. Αποκτήθηκε μόνο μετά την ταπεινωτική ήττα του ρωσικού στρατού στη δεύτερη μάχη για το Γκρόζνι τον Αύγουστο του 1996, όταν ομάδες καλά οργανωμένων τσετσενικών μονάδων απέκοψαν τα ρωσικά στρατεύματα από τις προμήθειες στήνοντάς τους μια παγίδα στην πόλη. Τα χοντρά ρωσικά λάθη τον πρώτο μήνα της εισβολής στην Ουκρανία θύμιζαν πολύ τη διετή ήττα στην επιθετικότητα κατά της Τσετσενίας. Τότε οι ρωσικές αρχές είχαν επίσης παράλογες πολιτικές προσδοκίες στις οποίες οι Τσετσένοι δεν θα αντισταθούν. Και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Πάβελ Γκράτσεφ ανακοίνωσε ότι το Γκρόζνι θα καταληφθεί σε δύο ώρες από τις δυνάμεις ενός μόνο αερομεταφερόμενου τάγματος. Αποκαρδιωμένοι και σαστισμένοι, οι Ρώσοι στρατιώτες τράπηκαν σε φυγή, εγκαταλείποντας τα οχήματά τους.

Ως αποτέλεσμα, εμφανίστηκαν οι συμφωνίες Khasavyurt, σύμφωνα με τις οποίες τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν σχεδόν ολόκληρο το έδαφος της Τσετσενίας. Και η Μόσχα αναγνώρισε ακόμη και την κυριαρχία της Τσετσενίας σε κάποιο βαθμό. Φαινόταν ότι το Γκρόζνι είχε κερδίσει. Αλλά η Μόσχα έκανε υπομονή καθώς περιμένει και παρακολουθεί καθώς το νεογέννητο αλλά κατεστραμμένο κράτος της Τσετσενίας αρχίζει να διαλύεται. Χρόνια πολέμου κατέστρεψαν τη δομή της κεντρικής κυβέρνησης. Και ο πρόεδρος της Ichkeria, Aslan Maskhadov, δεν μπόρεσε να ελέγξει τους διάφορους στρατιωτικούς σχηματισμούς που απέκτησαν εξουσία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σε μια ατμόσφαιρα χάους, φτώχειας και θανάτου, οι κοσμικές εθνικιστικές δυνάμεις που είχαν διαμορφώσει το αρχικό κίνημα ανεξαρτησίας της Ichkeria αντικαταστάθηκαν από Σαλαφίτες ισλαμιστές ριζοσπάστες με επικεφαλής τον Shamil Basayev, καθώς και ξένους ιδεολόγους. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανοικοδόμησε τον στρατό και την κυβέρνηση. Έχοντας προκαλέσει έναν δεύτερο πόλεμο με την Τσετσενία, η Μόσχα χρησιμοποίησε το αριθμητικό της πλεονέκτημα στην τεχνολογία για να καταστρέψει κάθε αντίσταση της Τσετσενίας πριν εισέλθει στα ερείπια του Γκρόζνι.

Σήμερα, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί πλήρως στην Τσετσενία. Η Δημοκρατία έχει φτάσει εδώ και καιρό στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης με την αυτοκρατορία. Η αισθητική και προσωρινή ειρήνη συνεχίζεται στο Γκρόζνι. Όμως πίσω από το παραβάν της ευημερίας και των πολυάριθμων καφέ στους δρόμους της πρωτεύουσας, υπάρχει μια δημοκρατία φόβου, στην οποία μαριονέτες με στολή και χωρίς αυτήν συνεχίζουν τη σκληρή βασιλεία τους ατιμώρητα. Ακόμη και στο οικογενειακό τραπέζι, οι Τσετσένοι δεν τολμούν να επικρίνουν τον Ραμζάν Καντίροφ. Άλλωστε, για αυτό μπορούν να συλληφθούν, να βασανιστούν ή ακόμα και να εκτελεστούν.

Η εφαρμογή του ρωσικού σχεδίου στη νότια και ανατολική Ουκρανία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Στην περιοχή Χερσώνα, την οποία κατέλαβε η Ρωσία τον Μάιο, βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για ένα δημοψήφισμα που είτε θα κήρυττε μια ψεύτικη "ανεξαρτησία" είτε θα "προσδέσει" την περιοχή απευθείας στη Ρωσία. Εκατοντάδες χιλιάδες που πιάστηκαν στην κατοχή ή μεταφέρθηκαν στη Ρωσία Ουκρανοί τρέφονται τώρα με την ίδια ρεβιζιονιστική εκδοχή της «ιστορίας» που θρυμματίζεται στους φοιτητές στην Τσετσενία για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Τώρα η μοίρα της Ουκρανίας κρέμεται σε λεπτές ισορροπίες. Η χώρα είναι πολύ μεγαλύτερη από την Τσετσενία. Και οι άνθρωποί της είναι έτοιμοι να πολεμήσουν. Η ροή στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο από τη Δύση δεν συγκρίνεται με αυτό στο οποίο θα μπορούσαν να βασιστούν οι μαχητές για την Ichkeria. Ωστόσο, η λογική της σύγκρουσης φθοράς εξακολουθεί να είναι με το μέρος της Ρωσίας. Και η στρατηγική υπομονή του Πούτιν βασίζεται σε ένα λαμπερό προηγούμενο. Η Μόσχα ξέρει τι θέλει στον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία. Γιατί αυτό είναι ακριβώς το ίδιο που πέτυχε και στην Τσετσενία. Εάν η Δύση εγκαταλείψει μια κατεστραμμένη Ουκρανία, δελεασμένη από μια ψεύτικη εκεχειρία που θα επέτρεπε στη Ρωσία να συγκεντρώσει δυνάμεις για μια νέα επίθεση σε μια αποδυναμωμένη γειτονική χώρα, το σενάριο της Τσετσενίας θα επαναληφθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...