Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Φίδι στον κόρφο" των Ουκρανών! Γιατί το Φιδονήσι είναι καθοριστικό πλεονέκτημα για τη νίκη της Ρωσίας

"Η μάχη για το νησί του Serpent θα μπορούσε να είναι καθοριστική στον πόλεμο, αλλά η Ρωσία έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα εκεί" , αναφέρει σε άρθρο του έγκριτο Ουκρανικό ΜΜΕ, επικαλούμενο το  Newsweek

"Η μάχη για τη Μαύρη Θάλασσα, και ειδικά το Serpent's Island, θα μπορούσε να είναι καθοριστική στον πόλεμο. Αλλά ακόμη και αν προμηθεύονται πύραυλοι κατά πλοίων στην Ουκρανία, η Ρωσία θα διατηρήσει ένα πλεονέκτημα εκεί. Αυτό αναφέρει το εβδομαδιαίο Newsweek.

Εκπρόσωποι του βρετανικού στρατιωτικού τμήματος επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι τις εβδομάδες που ακολούθησαν την καταστροφή του καταδρομικού Moskva, η Ρωσία μετέφερε πολλά μέσα αεράμυνας στο Serpent Island, όπου οι ναυτικές της επιχειρήσεις βοηθούν στον αποκλεισμό της ουκρανικής ακτής.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε περισσότερους πυραύλους κατά των πλοίων για να σπάσει τον αποκλεισμό, προειδοποιώντας ότι 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών θα μπορούσαν να κολλήσουν στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα μέχρι το φθινόπωρο. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες εάν τέτοια όπλα θα δώσουν πλεονέκτημα στην Ουκρανία.

«Αυτή η εξάρτηση από πυραύλους κατά πλοίων υποδηλώνει ότι η μόνη απειλή που έχετε είναι τα πλοία», λέει ο Sal Mercogliano, ιστορικός ναυτιλίας και επίκουρος καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Campbell στη Βόρεια Καρολίνα.

Ο Mercognano σημειώνει ότι «η μεγαλύτερη απειλή από  τους Ρώσους τώρα είναι τα υποβρύχια», τα οποία συνεχίζουν να αποκλείουν τα ουκρανικά λιμάνια και είναι μακριά από πυραύλους κατά πλοίων.

Παρά το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κατάφεραν να εξουδετερώσουν εν μέρει τη ρωσική ομάδα στο νησί Zmeiny, το ζήτημα της εκτόξευσης πυραύλων κρουζ από τη Μαύρη Θάλασσα παραμένει άλυτο για την Ουκρανία.

Με τον ίδιο τρόπο, συμπεραίνουν οι ειδικοί, δεν θα βοηθήσει την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ στον ναυτικό πόλεμο, όπως δεν την βοήθησε νωρίτερα με την αποστολή των στρατιωτών της στο ουκρανικό έδαφος χωρίς να υπάρχει κάλυψη από αέρος

"Η πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία είναι ισχυρή στη Μαύρη Θάλασσα και η βάση της στη Σεβαστούπολη είναι πολύ σημαντική γι' αυτήν. Δεν βλέπω στρατιωτική λύση", δήλωσε ο απόστρατος Αυστραλός Στρατηγός Μικ Ράιαν.

Δηλώνει ότι η Ρωσία «έχει σίγουρα πλεονέκτημα στη Μαύρη Θάλασσα και θα κάνει παραχωρήσεις εκεί μόνο βάσει ουκρανικών ή διεθνών παραχωρήσεων αλλού».

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας αναφερθήκαμε στο με ποιό τρόπο  τυχόν κατάληψη του Οτσάκοφ από τους Ρώσους ανοίγει το δρόμο για χερσαία επίθεση κατά της Οδησσού.

Συγκεκριμένα  επισημαίναμε ότι το Οτσάκοφ  βρίσκεται σε απόσταση μόλις 65 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Οδησού και ότι παρακάμπτει το  Νικολάγιεφ , ανοίγοντας την χερσαία διαδρομή για κατάληψη της Οδησσού από τα ανατολικά για τους Ρώσους. 

Κοινώς τυχόν αμφίβια επιτυχής ενέργεια των Ρώσων στο Οτσάκοφ, θα έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά δια θαλάσσης στη συνέχεια στρατιωτικών ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες θα μπορούν να επιτεθούν τόσο δια ξηράς, όσο και δια θαλάσσης να ενεργήσουν εναντίον της Οδησσού.

Με αυτόν τον τρόπο θα έχει υπερκεραστεί δια θαλάσσης η αμυντική γραμμή των Ουκρανών στο Νικολάγιεφ η οποία κρατούσε τους Ρώσους μακριά από την Οδησσό.

Γεωγραφικά θα λέγαμε ότι Οτσάκοφ και Serpent's Island ότι είναι απέναντι το ένα στο άλλο και πως από στρατηγικής άποψης περισφίγγουν την Οδησσό το μεν πρώτο από ξηράς και θαλάσσης , ενώ τα δεύτερα από θαλάσσσης.

Ωστόσο παρά την επιτυχία των Ουκρανών με την καταστροφή του MOCKVA στα  Serpent's Island, η Ρωσία είναι εκείνη που έχει το "πάνω χέρι", αφού ακόμη και αν της δοθούν αντιπλοϊκοί πύραυλοι, αυτοί δεν μπορούν να πλήξουν τα Ρωσικά υποβρύχια, με αποτέλεσμα η ναυτική κυριαρχία της Ρωσίας στη Μαύρη θάλασσα να μην μπορεί να αμφισβητηθεί, γεγονός που της δίνει σημαντικό πλεονέκτημα αναφορικά με την τελική έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρωσία: Φέρτε τον Ζελένσκι στο τραπέζι αλλιώς θα ταπεινωθείτε όπως στο Αφγανιστάν-Ποιος ανατινάζει τις γέφυρες; Νέες "εκκαθαρίσεις" εθνικιστών και HIMARS (Βίντεο)

Η Ρωσία απειλεί να «επεκτείνει τους γεωγραφικούς στόχους» του πολέμου λόγω της προμήθειας δυτικών όπλων στην...